Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren Bursa halkı, Haziran ayında gönderilen su faturalarıyla bir darbe daha aldı. BUSKİ'nin onbinlerce aboneye, 110 lira 50 kuruş tutarında fatura gönderdiği ortaya çıktı. Faturalar incelendiğinde, her aboneye 15 metreküp su tüketimi yansıtıldığı saptandı. Aynı apartmanda oturan ve aynı sitedeki komşularına da aynı tutarda fatura kesildiğini gören aboneler, neye uğradığını şaşırdı. Sosyal medyadan duruma isyan eden Bursalılar, Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a tepki göstererek, "Bursa Büyükşehir Belediyesi faturaları standarda mı bağladı?" sorusunu sordu.
Herkese aynı tutardaki fatura gönderilmesine bir anlam veremeyen ve faturalarında geçen aylara oranla 23 kat fazla tüketim görüldüğünü belirten Bursalılar, adeta isyan etti.
Bursalılar sosyal medya hesaplarından tepkilerini şu sözlerle dile getirdi:
"Üç ayda ödediğimiz su faturası, bu ay bir kerede geldi. Sanki fabrika işletiyoruz. Belediye çaktırmadan her ay zam mı yapıyor suya? Bursa Büyükşehir Belediyesi, zararını biz vatandaşlardan çıkarmaya çalışıyor. Tüm aylarda ortalama tüketim 78 metreküp iken bu ay nedense 15 metreküp olmuş. Su faturalarına harcamadığımız rakamları yazmışlar. Allah'tan korkun, yazık, günah. Bu kadar zam olur mu? Bursa su zengini kent ama belediye ülkenin en pahalı suyunu satıyor. Su faturaları,elektrik faturaları almış başını gidiyor, bizler de nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz."
AKTAŞ 'ŞAŞIRMAYIN' DEMİŞTİ!
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,"Haziran ayında 15 tonluk fatura görürseniz şaşırmayın!" demişti. Bir soru üzerine BUSKİ faturalarının nasıl hesaplandığını açıklamaya çalışan Aktaş'ın hesabı, kafaları daha da çok karıştırmıştı.
Başkan Alinur Aktaş, 5 Haziran'da yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
"Biz Ocak Şubat Mart ayında tüketim neyse bunu üçe böleceğiz. Ortalamasını alacağız" demiştik. Yüzde 50'sini Nisan'da fatura ettik. Mayıs ayında yüzde 80'ini faturalandırdık. Ocak, Şubat, Mart ortalaması 10 metreküp ise yarısını Nisan'da fatura ettik. 12 metreküp tükettiyse, 7 metreküp fark buradan oluştu. Mayıs ayında yüzde 80 okuma yaptık. 8 metreküplük fatura gönderdik. 4 metreküp fark ile iki aylık 11 metreküp oluştu. 11 metreküpü üçe böleceğiz. Haziran ayından itibaren yansıttık ama 15 metreküpten fazla faturalandırma yapmadık. Kalan açığı ise Temmuz ve Ağustos'a ekleyeceğiz. İlçe belediyeleri katı atık toplama bedellerinin hepsini bize fatura ettiler. Nihayetinde Haziran ayında 15 tonluk fatura görürseniz şaşırmayın. Genele bakıldığında tüketimin yüzde 78'i 12 tona kadar. Bu alacaktan vazgeçmek için Bakanlar Kurulu kararı lazım. Nisan Ayında oluşan farkı Haziran Temmuz Ağustos ayına dağıtmış olduk."
İşte o tepkilerden bazıları:
http://www.krttv.com.tr/gundem/yurttaslardanakplibelediyeyefaturaisyanih38083.html