– Teyzecim, dün gece hastanedeymişsiniz sabaha kadar… Geçmiş olsun. Ne oldu?
İnan hiç iyi değildim, hatta size “Gelmeyin” diyecektim ama ayıp olmasın diye artık… Muharrem için üzülüyorum. Gördün mü cami fotoğraflarını, güya camiye bisikletle girmiş, içeride halay çekmiş, zeybek oynamış. Gördün mü onları? Hiç olacak iş mi? O bisikleti ona meydanda vermişler, o halayı da torunumun düğününde, şu karşıki meydanda çekmişti…
– Biliyoruz hepsini. Merak etmeyin herkes de biliyor, o fotoğraflar montaj, sıkmayın canınızı…
Evet, yapmaymış onlar. Ben de biliyorum ama yine de üzülüyorum işte, kafayı takıyorum. Biz inançlı bir aileyiz, işte görüyorsunuz. Benim çocuklarım dindardır, CHP'li olunca niye böyle yapıyorlar? Din iman, camiler sadece AK Parti'ye mi ait? Orucunu tutar, fitresini verir, zekatını verir Muharrem. Şimdi olmuş da değil, hep böyle. Ayrıca herkesin dini kendine, ne kadar ayıp şeyler bunlar.
KULAĞA KÜPE NASİHAT
– Umreye de gitmiş…
Gitti tabii. Hatta başka siyasiler, bakanlar filan da vardı yanında. Kızım Meryem de gitti. Sadece AK Parti mi Müslüman?
– Eyüp Sultan'a gitti diye de haber yapmışlar…
Ya, gördün onu da değil mi? Muharrem küçücük çocuktu Eyüp Sultan'a gittiğinde… Annem yaşıyordu Hasköy'de, sık sık ziyaret ederdik. Herkesin kendine göre Müslümanlığı var, bilemezsin. Çok namaz kılanlar biliyoruz, evde gelinlere, komşusuna yapmadığı kalmaz. Benim çocuklarım asla kul hakkı yemez, yemedi. Bak sana bir hikaye anlatayım; kayınpederim bu köyün en bilgili hocasıydı, herkes ona gelirdi danışmaya. Muharrem 4 aylık filan, kucağımda onunla arka tarafta yürüyordum, komşunun ağacından kirazlar sarkıyor, elimi uzattım 35 tane yiyeceğim… Kaynatamın sesini duydum “Güllü, n'apıyorsun kızım?” O bana Güllü derdi. Döndüm baktım, pencerede. “Baba kiraz yiyecektim…” dedim. “Bırak kızım, uygun düşmez hiç…” dedi. Kulağıma küpedir ömür boyu. Çocuklarım da tek lokma haram yememiştir.
– Siz bu köye gelin mi geldiniz?
Yok, zaten bu köylüyüm. Annemler de babamlar da aslında Rizeli ama yıllar önce göçmüşler buraya Çayeli'nden. Babam kaptandı, denizci yani. Ben burada doğdum. Şerif Bey'le aynı köy çocuğuyuz biz.
– Onlar nereden gelmiş?
Şerif'in büyük dedesi de 13 yaşında gelmiş buraya Yunanistan'dan. 57 yıl evli kaldık biz, 2 sene önce kaybettik eşimi, çok sevilen sayılan bir insandı. 25 yıl kayınpederlerimle yaşadım, gençliğim bak şu evde geçti (Karşıdaki evi göstererek) 4 çocuğumu da orada doğurdum. Şimdi 4'ü de aslan gibi, memnunum hepsinden de…
– Nasıl geçinirdiniz?
Tütüncüydük biz. Bu köy hep öyleydi zaten. Denizin kıyısındaydı tarlalarımız. Çok zordur tütün, bilir misin? Gece 3'te kalkılır, sabaha karşı gidilir tütün kırmaya. Beygir arabasıyla giderdik biz. Ben çocuklarımı şımartarak büyütemedim, hep çalıştık biz, hep. Dedeye nineye bile bırakamazdık, onlar da tarlada… Ben tütüne giderdim, Şerif önceleri hayvancılık yapıyordu, sonraları bir kamyon aldı, yıllarca kamyonculuk yaptı.
– Yetiyor muydu geçim için?
Ben hiç bilmezdim para pul, hâlâ da bilmem. Büyüklerimiz vardı başımızda, öyle böyle yetiriyorduk işte…
– Muharrem Bey ilk çocuğunuz değil mi?
Evet. Çok iyi çocuktu hep. Çok dürüsttür, lafı hep ağzında, içi dışı bir. Hile hurda bilmez. Hep çok iyi konuşurdu, şiir yazardı, çok sever herkes onu.
SOĞAN SERGİSİ DEĞİL…
– Siz ona şiirleri için bir şey dermişsiniz?
Soğan sergisi değil, Allah vergisi (Gülüyoruz)
– Gençliğinde hiç engel olmaya çalıştınız mı siyasete girmesine?
Çok. Ama dinlemez ki beni… Kendimle ilgili bir şey olsa dinler. Desem ki “Kömürüm bitti, gazım yok” hemen ilgilenir. Ama bu onunla ilgili. Çok dedim “Girme oğlum bu işlere, zor” dedim… Hele şimdi bu cumhurbaşkanlığına hepten çok dedim ama…
– İstemediniz mi? Neden?
Hiç istemedim. Baksana… O kadar yük alınır mı üstüne? Yaparsın yaparsın, bir tanecik yapamazsın, kötü insan olursun hemen. Ama o çok istedi, başardı da.
4 KOYUNU VAR MUHARREM’İN MAL VARLIĞINI EKSİK SÖYLEMİŞ
– Siz hâlâ bu evde oturuyorsunuz, neden?
Güzel burası, eşim dostum, çocuklarım hep burada. Bahçem var, çiçeklerim var. Neyim eksik ki? Keyfim yerinde.
– Muharrem Bey mal varlığını açıkladı, köydeki evini de söyledi. Orayı da gezdik az önce…
Bir şeyi eksik söyledi ama. 4 koyunu var Muharrem'in, onu yazmamış mal varlığına!
OĞLUMLA KONUŞMADIK
– Biliyorsunuz Tayyip Bey açıklama yaptı, dedi ki “Muharrem Bey'in açıklamaları annesini çok üzmüş.”
Hangi açıklamaları ?
– Diyor ya oğlunuz “Tayyip Bey FETÖ'den icazet aldı” diye…
Hiç konuşmadık oğlumla bu konuyu, nereden çıkarmış ki… Nereden biliyormuş o benim Muharrem'le ne konuştuğumu? Yoksa bunlar telefonlarımızı mı dinliyorlar?
ALLAHA EMANET ETTİM
– Ne dua ediyorsunuz hem oğlunuz hem Türkiye için?
“Allahım” diyorum “Muharrem kulunu kazadan beladan, kötü insanlardan, en çok da kıskanç insanlardan koru.” Hiçbir damga yemeden, hayırlısıyla başarsın diyorum. Güvenim sonsuz da… Evlat çok tatlı, ona hiç kötü bir şey densin istemiyorum. Muharrem'i, çocuğumu Allah'a emanet ettim artık. Türkiye için de “Vatanımızı koru” diyorum. Tamam diyorum yani!
MİSAFİRİN HİÇ EKSİK OLMADIĞI KÖY EVİ…
CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin ailesini tanımak üzere, güneşli bir haziran günü gittim Yalova'nın Elmalık Köyü'ne. Eve yürürken köy meydanındaki kahvelerde, sokaklarda, balkonlarda hep İnce'nin fotoğrafları asılıydı.
Muharrem Bey'in annesi Zekiye Hanım halen bu köyde yaşıyor… Gelin gittiği, 4 evladını doğurduğu, kayınpederinin evlerinin karşısında; misafirin hiç eksik olmadığı sardunya çiçeklerinin merdivenleri süslediği bir köy evinde…
Muharrem İnce'nin kız kardeşi Meryem Hanım, erkek kardeşleri Hüseyin ve Zeynel beyler, yengesi ve komşuları karşıladı bizi.
Televizyonda Muharrem İnce'nin canlı yayınını izledik beraber, sonra da hayatımın en lezzetli iftar sofralarından birine oturduk; köy ekmeği, tarhana çorbası, yaprak sarma, musakka ve karpuz. Tamamı bahçeden, Meryem Hanım ve yengesinin elinden…
75 yaşındaki Zekiye İnce oğluna güveniyor, kazanacağına ve Türkiye için hayırlı işler yapacağına inanıyor. Tek üzüntüsü haklarında çıkan yalan yanlış haberler.
Oğlunu camide halay çekerken gösteren fotoğrafa o kadar canı sıkılmış ki, bir geceyi hastanede geçirmiş. Diyor ki “Biz inançlı bir aileyiz, en çok buna üzülüyorum, bunu neden yapıyorlar?”
İNANÇLI BİR AİLEYİZ, MÜSLÜMANLIĞI AK PARTİ’DEN ÖĞRENMİŞ DEĞİLİZ Kİ
Muharrem İnce'nin kız kardeşi Meryem Dönmez ile konuşuyoruz. Ağabeyi ile gurur duyduğunu söylüyor, çocukluk dönemlerini anlatıyor…
– Biraz kendinizi anlatsanız…
İlkokul mezunuyum, ev hanımıyım. 2 kızım var, biri yüksek mimar, öteki işletme ve insan kaynakları okudu. İki torunum var. Yalova Merkez'de yaşıyoruz.
EVİN İŞİ BENDEYDİ
– Çocukken tüm kardeşler de ev de size emanetmiş, öyle mi?
Ben 12 yaşında evin her işini yapıyordum, zaten eğitimim o nedenle yarım kaldı. Annemler tütüne giderken evin işini söylerdi bana; “Ayranı çalkalayacaksın, bulaşıkları yıkayacaksın, kazan kaynatıp çamaşırları yıkayacaksın…”
– Bir de meşhur baklava hikayeniz varmış…
Ya, sormayın! 13 yaşında “Ev baklavası yap” dediler bana, yapamadım tabii, pişmemiş tam. Beğenmediler “Bu ne biçim baklava” diye… Annem kızdı “Şekeri ziyan ettin” diye, Muharrem abim “Bağırma çocuğa, ne bilsin o baklavayı” diye korumuştu beni…
UMREYE GİTTİM
– Ağabeyiniz cumhurbaşkanı adayı, her gün bir haberi çıkıyor…
Evet, biz de takip ediyoruz. Bazı haberlere üzülsek de…
– Hangilerine?
Bizlerin inancı ile ilgili olan haberlere sıkılıyoruz. Biz inançlı bir aileyiz, ben umreye gittim, aslında hacca gitmek isterdim ama sıra gelmedi. Küçüklüğümüz Eyüp'te geçti, anneannem otururdu orada. Eyüp Sultan'a da sık sık giderdim. Yani Müslümanlığı AK Parti'den öğrenmiş değiliz ki…
– Ne diliyorsunuz hem ağabeyiniz hem Türkiye'nin geleceği için ?
Ağabeyimle hep gurur duydum, Türkiye için de en iyisini yapacağına inanıyorum. Ülkem için ise huzur, birlik, sağlık diliyorum. Kısaca ‘Tamam' diyorum yani!
ACİL SORUN EĞİTİM
Elmalık Köyü meydanında 3 kahvehane var, 3'ünde de İnce posterleri asılı. Köyün değerli öğretmeni Necip hoca gazetelerini hep burada okuyor. Ve bizi görür görmez de “eğitim” diyor “Türkiye'nin en acil sorunu eğitim…”
SÖZCÜ OKUNUYOR
Sardunya saksılarının çevrelediği kahvelerde en çok okunan gazete SÖZCÜ. Cumhuriyet ve Yeniçağ da mutlaka alınıyor… Zeynel Bey, Muharrem İnce'nin en küçük kardeşi, Ziraat Mühendisi. Köyü de bize o gezdirdi.
İNCE’NİN KÖY EVİ
Burası İnce'nin sonradan yaptırdığı köydeki evi. Eskiden kardeşler buraya hayvan otlatmaya gelirlermiş. Şimdi bahçesinde kiraz, kivi ve hurma ağaçları var. Evin alt katında ise her zaman herkese açık bir kütüphane.
CESUR YÜREK İNCE
Muharrem İnce'nin köydeki evinin kütüphanesinde siyasi hayatı boyunca aldığı armağanlar, şiltler, tabaklar ve plaketler sergileniyor. Sergilenen bir tabağın üzerinde ‘Muharrem İnce, Cesur Yürek' yazıyor. Bugün için anlamı büyük…
ŞAPKA KOLEKSİYONU
Kütüphane içerisindeki camlı dolap. İçi dünyanın her yerinden seyahatlerden alınmış ya da hediye edilmiş şapkalarla dolu! Elazığ kasketi de Che Guevara beresi de Rus kalpağı da var. İnce'ye, mitinglerinde de şapka hediye ediliyor.
EVDE İFTAR SAATİ
İşte iftar soframız… Aile geleneği olarak herkes sofraya oturuyor, ezan sofrada sohbet ederek bekleniyor. Sofra şahane… Tarhana çorbası ev yapımı! Sarmanın yaprağı bahçeden… İnce ailesinin misafirperverliği ise işte o en şahanesi.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/hilebilmezharamyemez2451366/