Çok sayıda ilde mücadele edilen ve ardı arkası kesilmeyen orman yangınları ile beraber Türkiye'deki yangın söndürme uçaklarının 'yeterliliği' yeniden tartışma konusu oldu. Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, son 15 yılda hava taşıtları için bütçeden karşılanan giderlere ait verileri paylaşarak orman yangınlarında sınırlı sayıda hava taşıtı kullanıldığını vurguladığı bir yazı kaleme aldı.
Dr. Bingöl'ün "Son 15 yılda hava taşıtları için bütçeden kaç lira ödendi?" başlıklı yazısı şöyle:
"Türkiye’nin ormanları yanıyor. Ciğerlerimiz yangın yerine döndü. Yangınla mücadele için itfaiyeciler ve diğer görevliler ile siviller canla başla çalışıyorlar. Söndürmede en önemli ve etkili yöntem olan havadan söndürme ise sınırlı sayıda kiralık hava taşıtı ile yürütülüyor.
Bu durumda, bir vergi mükellefi olarak, bütçedeki hava taşıt kiralama giderleri ile hava taşıt alımlarına ne kadar harcandı? diye sormak hakkımız. Hepinizin hakkı. Ben bu sorunun cevabını bütçe rakamlarında aradım ve bulduğum verileri özet bir şekilde sizle de paylaşayım.
Tablo: 20062020 Döneminde Hava Taşıt Kiralaması ve Havayolu Taşıt Alımları Giderleri

Yukarıdaki verilere göre son 15 yılda hava taşıt kiralama ve alımı için toplam 5.7 milyar TL harcanmıştır. Hava taşıt kiralama ve satın alma giderleri 2006 yılına göre %2000’in üzerinde artış göstermiştir. Havayolu taşıt alımı için sadece 2016 yılında ödenen tutar 1 milyar 58 milyon TL’dir.
Hava taşıt kira ve havayolu taşıt alımı için vergilerimizle bu kadar harcama yapılıp, ciğerlerimiz yanarken sınırlı sayıda kiralık hava taşıtının kullanılıyor olması doğal olarak şu soruları da beraberinde getiriyor:
Sorular basit. Her mükellefin sorması gereken sorular. Sormadığımız sürece, ormanlarımız yanmaya devam edecek. Havada uçan uçaklar yangına su taşımayacak. Kimleri, neleri, nereye taşıyacak? kimse bilmeyecek."
2020 yılı için yandaş müteahhitlere 18.8 milyar lira garanti ödemesi!136 izlenme
Enflasyonun faturası çıkıyor: Dolar yine rekor kırdı, faiz yüzde 15’i aştı!150 izlenme
Yeni Merkez Bankası Başkanı’nın tezinde ‘içerik hırsızlığı’ iddiası!94 izlenme
Başkentgaz'dan bir vergi oyunu daha!193 izlenme
TCDD'nin borcu tarihi zirveye çıktı! 6 milyar TL'yi aştı!25 izlenme
İran intikam aldı, 8'i birden idam edildi393 izlenme
HÜDA PAR bile zalim zamlar ve vergilerden sonra AKP'ye isyan etti49 izlenme
Kızıl Goncalar dizisine damga vuran Atatürk sahnesi! "Mustafa Kemal bir fikir adamıdır"93 izlenme
Sözün bittiği an... Sıla bebeğe kahreden veda
Aydın bu iddia ile çalkalanıyor! AKP'li Özlem Çerçioğlu valiyi Ali Yerlikaya'ya bakın ne için şikâyet etmiş
AKP'li il başkanı yaptığı torpili canlı yayında utanmadan savundu: "Ee o kadar da olacak canım"
Karadenizli Teyze 'İstanbul'u 11 gündür vermiyorlar Allahtan korkun yerin altı var. 86 yaşındayım daha böyle yalan söyleyen bir Cumhurbaşkanı görmedim !'