Geçmişte yüzde 50’leri yakalayan AKP, bu kez MHP’yi yanına almasına
karşın eski oyunun üzerine çıkamıyor. Anketler 16 Nisan sonuçlarına yakın.
Seçim hazırlıklarıyla birlikte partilerin oy oranlarını ölçen anketler, AKP’nin yaşadığı farklı bir sorunu ortaya koydu. En son 1 kasım 2015 seçimlerinde tek başına yüzde 50’yi gören AKP, bu kez MHP ile ittifaka girmesine karşın yüzde 50’yi aşmakta zorlanıyor.
Partilerde bugünlerde en çok seçimlerle birlikte anket sonuçları konuşuluyor. Cumhurbaşkanı seçiminde artık yüzde 50+1 oy gerektiği, partilerin tek tek oylarının değil ittifakların oranının belirlenmesi gerektiği için anketler daha da kritik işlev kazandı. Şu ana kadar resmi tek ittifak AKP ile MHP arasında kurulduğu için, anketler daha çok bu ittifakın oyunu ölçmeye yönelik olarak yapılıyor.
AKPMHP ittifakının rakamsal durumuyla ilgili ilk analiz, AKP’ye de anketler yapan ANAR Araştırma Şirketinin Genel Müdürü İbrahim Uslu’dan geldi. Uslu,”Referandumda parti tabanları nasıl tepki verdilerse aşağı yukarı o tepki ya da tutumlarını sürdürüyor” diyerek, referandumdaki sonuçların büyük oranda korunduğunu belirtti. Uslu ittifakın “cumhurbaşkanı seçiminde 1+1=2 etmeyeceğini” vurgularken, “cumhurbaşkanı seçimlerinde Erdoğan’ın oyunun yüzde 51.5 52 arasında olduğunu görüyoruz” dedi. Bu tespit, iktidar partisi açısından en son 1 Kasım 2015 seçimlerinde tek başına yüzde 50 oy oranını yakalarken, şimdi MHP’yi de yanına almasına karşın aynı oranlara ancak sahip olması gibi bir sıkıntıya işaret ediyor.
Yüzde 43 sesleri
AKPMHP ittifakının durumu, henüz resmen bir ittifak içinde olmamalarına karşın muhalefet partilerince de yakından izleniyor. Muhalefete göre AKPMHP ittifakı rakamları referanduma göre daha da aşağılara çekildi. CHP kurmayları, kendilerine ulaşan bilgileri paylaşırken “Şu ana kadar ölçümlerin hiçbirinde AKPMHP ittifakı yüzde 50+1’i aşamıyor” rahatlığı içinde konuşuyor. Son günlerde muhalefet kulislerinde son anketlerde AKPMHP oy oranının yüzde 43 olduğu bilgisi de seslendirilmeye başlandı. Yüzde 43 rakamının kaynağının iktidar çevreleri olması, bu bilgiyi muhalefet açısından daha da önemli hale getiriyor.
Muhalefetin, AKPMHP ittifak oylarında erime olduğu tespiti, bir başka analize daha dayanıyor. Muhalefeti, 2019 cumhurbaşkanı seçimi için umutlandıran bu bu analiz şöyle ifade ediliyor:
“Referandumdaki evet ve hayır oylarında geçen bir yıllık sürede bazı değişimler oldu. Anketler bunu gösteriyor. Bu değişim hayır lehine. Bir yıllık sürede önemli oranda seçmen evet tercihini değiştirmiş durumda. Bu seçmen grubu, evet vermesinin hata olduğunu düşünüyor. Bu nedenle aslında referandumun rövanşı olarak gerçekleşecek 2019 seçiminde hayır blokuna geçmeyi düşünüyor. Ama asıl olarak dikkat çekici olan referandumdaki hayır tercihini değiştiren neredeyse kimse yok. Referandumda hayır diyen seçmenlerin tamamı hala hayır diyor. Bu hayır blokunun büyümesi demektir.”
Uslu: AKPMHP oyu parlamentoda daha yüksek
ANAR Genel Müdürü Uslu, AKPMHP ittifakının cumhurbaşkanı seçiminde referandumdaki düzeyde olmasına karşın, parlamento seçiminde daha yüksek oy alacağını söyledi. Uslu, “Şu an için biz parlamento oylarına baktığımızda bu ittifakın yüzde 55’lerin üzerine çıkabileceğini görüyoruz. İki partinin oy toplamları, yüzde 5556 arasında bir rakama ulaşıyor” dedi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/954433/2019_anketleri_16_Nisan_sonuclarina_yakin__Evetciler__hayir_blokuna_kayiyor.html
Aile Bakanı Yanık: Eşcinsellikle mücadele yaşam tarzına müdahale olarak görülemez31 izlenme
O yazar umudunu kaybetti: ‘AKP kendi ışığını söndürdü’630 izlenme
Yerine kayyum atanan Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül: "Suç işliyorsunuz. Arkamdaki kişi sadece bir hırsızdır. Bu halka ait olanı çalmıştır"16 izlenme
Sayıştay Milli Eğitim Bakanlığı’nın milyonluk usulsüzlüğünü yakaladı!523 izlenme
'Kızım öldü nerede devlet nerede CHP' diyen acılı babayı Özgür Özel işe aldı38 izlenme
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi: "İmamoğlu derhal serbest bırakılsın"19 izlenme
Fransız derginin Atatürk sayısı yok sattı!90 izlenme
CHP’li vekilden çarpıcı iddia! "Kiralanan uçaklar ek ücret için ihbarı alır almaz uçmuyor"35 izlenme
Ukrayna ordusundan Rusya’nın ilhak ettiği bölgelerde büyük taarruz!
Memur zammı kuruldan döndü, top hükümette: 'Başvurmayacağız!'
İstanbul'da orman talanı! Binlerce ağaç gitti, 657 konut geliyor!
AKP'nin Siverek adayı Ali Murat Bucak iktidarın nimetlerini anlattı: "Arıyorum valiyi, her şey 5 dakika…"