Ekonomide büyük zamların başladığı ve döviz krizinin yaşandığı dönemde ilk anket sonuçları ortaya çıktı. Ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı'nın oy oranı % 39.1 (AKP % 31.9, MHP %7.2) olarak hesaplandı. Millet İttifakı'nın iki büyük bileşeninin desteği de % 39.5 (CHP % 24.4 ve İYİ Parti % 15.1) oranında ölçüldü. Ankette HDP'nin oy oranı % 9.3, DEVA Partisi'nin % 3.4, Gelecek Partisi'nin % 2.6, Saadet Partisi'nin % 1.3, Hüdapar'ın % 0.9, BTP'nin % 0.8, YRP'nin % 0.7, Memleket Partisi'nin % 0.5, BBP'nin % 0.5, DP'nin % 0.4 ve TDP'nin % 0.3 çıktı.
% 40 PARTİ DEĞİŞTİRECEK
İlk seçimde siyasi dengenin nasıl değişebileceğine ilişkin işaret, “Son 3 yılda iktidara bakış açınız ne yönde değişti” sorusuna verilen yanıtlarda görüldü. Bu soruya katılanların % 46'sı, “Ne olumlu ne olumsuz” karşılığını verirken, % 40'lık bölüm “Olumsuz yönde değiştiğini” söyledi. Ankette, 24 Haziran 2018'de oy veren seçmenlere, partisine ilişkin görüşünün değişip değişmediği de soruldu. % 47'lik bölüm, ilk seçimde yine aynı partiye oy vereceğini belirtti. Ankete katılanların yüzde 46'sı ise “24 Haziran'da desteklediğine değil bir başka partiye oy vereceğini” açıkladı. % 7'lik kesim ise “Kararsızım” dedi. Türkiye'nin öncelikle çözülmesi gereken sorunuyla ilgili soruyu katılımcıların % 46'sı ‘Ekonomi, pahalık ve işsizlik”, % 13'ü ‘Adalet', % 12'si ‘Ahlaki yozlaşma', % 11'i de ‘Eğitim' diye yanıtladı.
ADAYDA ARANAN ÖZELLİK
En yüksek destek, “Size göre ülkemiz parlamenter sisteme geçmeli mi” sorusuna verilen yanıtta ortaya çıktı. Bu soruya katılanların % 64'ü ‘Evet' dedi. % 31'lik kesim mevcut cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devamından yana olduğunu bildirdi, % 5 ise ‘Fikrim yok' seçeneğini işaretledi. Cumhurbaşkanı adayında aranan 3 önemli özellik de, tarafsız olmalı (% 38), milli manevi değerlere duyarlı olmalı (% 29) ve dürüst/mütevazi olmalı (% 22) olarak sıralandı.
Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Ali Kulat, bu sonuçları, “Yılbaşından sonra devlet odaklı zamların gelmesiyle suçlayacak kimse de kalmadı. Benzin zammı doğrudan devlet, elektrik zammı doğrudan devlet, doğalgaz zammı doğrudan devlet… Bu zamlar AKP oylarını aşağı indirdi. Eskiden AKP'nin otobüsünden inen oylar yine AKP ile aynı yöne giden MHP'nin otobüsüne binerdi. Ancak şimdi öbür blokta olan Millet İttifakı'na gidiyor, İYİ Parti'ye, Deva'ya ve Gelecek Partisi'ne gidiyor” diye değerlendirdi.
Sözcü
Sivas Kongresi'nin yıl dönümüne Atatürk düşmanı Dursun Ali Erzincanlı davet edildi!166 izlenme
'Türkiye nereye gidiyor?' sorusu üzerinden gündeme damga vuracak Erdoğan analizi!53 izlenme
FETÖ mağduru Üçok’tan SÖZCÜ isyanı: Yapmayın sulandırmayın79 izlenme
Ukrayna, Donets nehrini geçmeye çalışan Rus askerlerini pusuya düşürdü!151 izlenme
Saray’a anket şoku: MHP seçmeni ittifakı terk ediyor85 izlenme
Merdan Yanardağ'ın avukatı, Yanardağ'ın mesajını iletti: "Ben hayatımı Filistin halkıyla dayanışmaya adadım. İsrail'le ticaret yapanlar bize kumpas yapıyor"11 izlenme
30-34 yaş grubundaki gençlerin yüzde 31.5'i evde oturuyor14 izlenme
Genç İmam Hatipliler'den Diyanet'e Kadir Mısıroğlu tepkisi!167 izlenme
Azerbaycan'dan göz dolduran hareket: Atatürk'e saygı işte böyle gösterilir!
Laikliğe aykırı protokole paralar saçılmış: Aile Bakanlığı Kuran kurslarına 61,8 milyon TL harcamış
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı: 'Kılıçdaroğlu'na suikast' duyumunu bir STK başkanından aldım
TÜİK'in enflasyon rakamlarına flaş değerlendirme! "Zam yağmuru yolda"