15 Şubat 2000 günü Van’da Hizbullah terör örgütüne yönelik iki ayrı hücre evine düzenlenen baskında 5 özel Özel Harekât polisi şehit oldu. Çatışmada 5 tetikçi de öldürüldü. Evde ele geçen örgütsel dokümanlardan yola çıkan polis, terör örgütünün askeri kanat yapılanmasına yönelik operasyonda aralarında 11 tetikçinin de yer aldığı 47 Hizbullahçıyı yakaladı.
CİNAYETLERİ İTİRAF ETTİLER
Tetikçiler, işledikleri cinayetleri savcı huzurunda tatbikat ve yer göstermeyle tek tek anlattı, gerek polis, gerekse savcılık sorgularında da suçlarını itiraf etti. Yargılama sonucunda tutuklu tetikçilerden Cömert Yorgun, Murat Kayacan, Bilal Yararlı, İsmail Balka, Gürsel Aldemir, Mikail Gültepe, Turan Boldağ, Necmi Aksona, Yakup Taş, Şakir Kaçmaz ve Mehmet Ali Arpa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Karar 15 Mart 2007’de Yargıtay’da onaylandı. 11 tetikçi ise aradan 12 yıl geçtikten sonra 2019’da ‘yeniden yargılama’ talebinde bulundu. Yargılamanın yenilenmesi için davanın esasını etkileyecek düzeyde yeni delillerin ortaya çıkması gerekiyor. Hizbullah davasında böyle bir durum söz konusu olmadığı halde yeniden yargılama talebi kabul edildi, infaz durdurularak 11 tetikçi tahliye edildi. Yeniden açılan duruşmada tetikçiler, cinayet işlemediklerini hatta Hizbullahçı bile olmadıklarını belirterek beraatlerini istedi. Duruşma savcısı sanıkların gözaltında işkence gördüklerini, onları yargılayıp ceza veren ağır ceza mahkemesi heyeti ile cezalarını onaylayan Yargıtay üyelerinin FETÖ üyeliğinden ihraç edildiklerine dikkat çekti, sanıkların delil yetersizliğinden beraatlarını istedi. Mahkeme de sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında “Cezayı veren de onayanlar da FETÖ’cüdür” denildi. Mahkeme 11 tetikçinin tutuklu kaldıkları sürelere ilişkin devletten maddi ve manevi tazminat isteminde bulunabileceklerine karar verdi.
ŞİKÂYETÇİLERDEN GİZLENDİ
Dosyada taraf olan öldürülen 23 kişinin yakınlarına ve yaralanan 27 kişiye tebligatta bulunulmadı. Duruşma savcısı da sanıklar aleyhine istinaf yoluna gitmeyince karar 7 gün içinde kesinleştirildi. Tetikçiler, tutuklu kaldıkları sürelere ilişkin Hazine Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. İlk sonuçlanan dava tetikçilerden Cömert Yorgun’un açtığı dava oldu. Mahkeme Yorgun’a 19 yıl tutuklu kaldığı süreye karşı 431 bin 382 lira tazminatın yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Hazine avukatları ise tazminatın reddi için istinaf mahkemesine başvurdu.
Sözcü
Erdoğan, Almanya'da konuşmak istedi... Almanya 'Olmaz!' dedi354 izlenme
Elektrik faturalarında gizli zam kuşkusu!89 izlenme
Amasya’nın Yeşilöz köyündeki çocuklar “Oyun parkı istiyoruz” sloganı atarak eylem düzenlediler42 izlenme
MASAK'ın 2023 raporu ortaya koydu: "Türkiye kara para cennetine döndü"60 izlenme
İsmailağa cemaatinden 'Yusuf Ziya Gümüşel' açıklaması: "Gönül bağı var"71 izlenme
Sigaraya bir zam daha mı geliyor?173 izlenme
19 milyon dolarlık malzeme 1 liraya satıldı, CHP'li vekil isyan etti !3547 izlenme
Antakya'da yıkılan Kule Apartmanı'yla ilgili skandal: Cezayı ödeyip inşaata devam etmiş!56 izlenme