
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de bir daha bedelli askerliğe gerek kalmadan, yeni ve kalıcı bir askerlik sistemi getireceklerini açıkladı. Yeni sistem için de farklı alternatifler üzerinde çalışılıyor. Bu çalışmalarda ‘'Vatan hizmetinin herkes için eşit şartlarda olması, eğitimli insan gücünden daha uzun ve etkin biçimde yararlanılması'' ilkesinden yola çıkıldı. Bugüne kadar “Uzun dönem erlik, kısa dönem erlik, yedek subay, bedelli, dövizli ve kamuda çalışma” biçiminde uygulanan askerliğin, profesyonel orduya geçilene kadar, herkes için 9 ay süreyle ve tek tip olması öngörülüyor. 3 ay temel eğitim yapılması, kalan 6 ayın kıtada geçirilmesi ve yedek subaylığın da tamamen kaldırılması planlanıyor.
ASGARİ ÜCRET ÖDENECEK
Ön çalışmaya göre profesyonel orduya geçilip uzman erbaş sayısı yeterli seviyeye ulaştığında, askerlik yükümlülüğü her yurttaş için zorunlu ve 3 ay temel eğitimden sonraki 6 ay da bedelli olacak. 6 ay için aylık asgari ücreti ödeyen terhis edilecek. Para ödemeyip askerde kalanlara ise her ay asgari ücret tutarında maaş verilecek. Yurtiçi bedelli askerlik de artık gündeme gelmeyecek.
Yapılan çalışmalarda tek tip askerliğin sakıncaları da ortaya konuldu. Bu sistemde, eğitimliler ile eğitimsizler arasında fark kalmayacak. Yüksek okul mezunu ile ilkokul mezunu bile olmayan genç, aynı süreyle askerlik yapacak. Gençler bir an önce hayata atılmak için üniversite eğitimini ikinci plana iterek askere gidecek.
TUGAYLAR PROFESYONEL
Halen 6 komando tugayına yedek subaylar ve erler alınmıyor. Bu 6 tugay subay astsubay ve uzman erbaşlardan oluştu ve terörle mücadelede görev alan kadro profesyonelleşti. Daha önce tümenalay esasına dayalı olan kuvvet yapısı da, tugaytabura çevrildi. Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat taburları, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları, sabit konuşlu iç güvenlik taburları ve destek unsurları da profesyonel askerlerden oluşuyor.
https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/3ayizorunlu6ayibedelliaskerlik2541073/?utm_source=szc&utm_medium=free&utm_campaign=ilgilihaber
Sedat Peker'in iddialarının odağındaki isim suçlamalara böyle yanıt verdi: FETÖ'nün kucağına mı düşmek istiyorsunuz?49 izlenme
Atatürk’ün el yazısı notları ortaya çıktı58 izlenme
Dev şirket konkordato süresini 1 yıl daha uzattı!125 izlenme
AKP’li belediyede beş ayda ikinci işçi kıyımı!180 izlenme
1989’da soydaşları istemedi, 2011’de Suriyelilere kucak açtı23 izlenme
İsrail askerlerinin Gazzelilerin yaşadıklarıyla dalga geçtiği video tepki topladı32 izlenme
Kılıçdaroğlu 'TRT payını kaldıracağım' dedi, iktidar nihayet harekete geçti ve elektrik faturalarından 'TRT payı' kaldırılıyor!63 izlenme
Melih Gökçek'e büyük şok! İhaleye fesat karıştırmaktan hapis!75 izlenme
Yüzde 55,48'le seçilmişti: Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkı geri alındı!
AKP'li vekilin yakınları, Van'da kardan kapalı yol şikâyeti için video çeken vatandaşa işkence yapıp zorla özür videosu çektirdi iddiası
Özgür Özel, çok tartışılan fotoğrafı yorumladı: "CHP'yi kimse yalnızlaştıramaz"
Mustafa Bozbey tutuklandı! Beş gün gözaltı toplam 60 saati aşan ifade...