TÜİK'in Haziran ayı verileri ile netleştireceği 2025’in ilk 6 aylık enflasyon oranı 5 gün sonra açıklanacak.
3 Temmuz itibari ile kıdem tazminatından bedelli askerliğe, emekli maaşından sosyal yardımlara kadar vatandaşın tüm hesaplarını değiştirecek zam oranı belli olacak.
Enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dikkate alınarak birçok ödeme kaleminde güncellemeler yapılacak. 3 Temmuz’da açıklanacak olan Haziran ayı TÜİK verisiyle birlikte 2025’in ilk 6 aylık enflasyonu netleşecek.
Merkez Bankası’nın piyasa beklenti anketine göre, Haziran ayı enflasyonu %1,61 düzeyinde gerçekleşirse, altı aylık toplam enflasyon %16,94 olacak. Bu da memurlar için %10,32 enflasyon farkı ve %5 toplu sözleşme zammıyla birlikte toplamda %15,84’lük bir artış anlamına geliyor.
Bu artış, memur maaş katsayısına endeksli tüm sosyal yardım ve tazminat ödemelerini doğrudan etkileyecek. Beklenen zam oranına göre oluşabilecek yeni rakamlar şu şekilde:
Evde bakım desteği: 10.125 TL → 11.729 TL
18 yaş altı engelli aylığı: 3.723 TL → 4.313 TL
%70 ve üzeri engelli aylığı: 5.582 TL → 6.466 TL
65 yaş aylığı: 4.662 TL → 5.400 TL
Tüberküloz ve SSPE desteği: 10.125 TL → 11.729 TL
Kıdem tazminatı (brüt tavan): 46.655 TL → 54.045 TL
Kıdem tazminatı (net): 46.301 TL → 53.635 TL
Bedelli askerlik ücreti: 243.013 TL → 281.506 TL
06 yaş çocuk yardımı: 506,28 TL → 586,47 TL
6 yaş üstü çocuk yardımı: 253,14 TL → 294,05 TL
Aile yardımı (eş için): 2.301 TL → 2.665 TL
Bu artışlarla birlikte, sosyal yardımlardan kıdem tazminatına kadar birçok ödeme kalemi yeniden şekillenecek.
Temmuz ayında yürürlüğe girecek yeni ödemeler, resmi enflasyon verisinin açıklanmasının ardından kesinlik kazanacak. Gerek maaşlı çalışanlar gerekse sosyal yardım alan milyonlarca kişi, yeni dönemde alacakları miktarları bu tabloya göre öğrenmiş olacak.
Enflasyon rakamlarıyla birlikte destek ödemelerinde oluşacak bu artış, hanelerdeki gelir dengesi açısından büyük önem taşıyor. Ekonomi yönetiminin maaş artışlarının enflasyonu artırdığı yönündeki beyanları ve zam yerine enflasyonun düşürülmesi ile alım gücünde denge yaratma modelini benimsemesi; gözleri pazara, markete, akaryakıt, elektrik gibi temel harcamalara gelecek zamlara çevirecek.
Maaş artışlarından sonra açıklanacak enflasyon oranları önümüzdeki yılın vergi tutarlarını da belirleyecek Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (YİÜFE) verilerini şekillendirmeye başlayacak. İlk 6 aylık dilimin zam takvimi yaklaştıkça TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin düşüş göstermesi dikkat çekerken Temmuz itibari ile gelecek yeni veriler merak konusu oldu.
Yeniden değerleme oranına göre yılbaşında artırılacak vergi, ceza, harç, ücret ve tarifeler şu şekilde
Emlak Vergisi
Çevre Temizlik Vergisi
Motorlu Taşıtlar Vergisi
Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilimleri vb.
Veraset ve İntikal Vergisi, istisnalar, tarife matrahları
Damga Vergisi.
Özel İletişim Vergisi
Trafik cezaları
Ehliyet ve pasaport harçları
Vergi Usul Kanunundaki cezalar
Kabahatler Kanununa tabi idari para cezaları
Araç muayene ücretleri
Yurt dışı çıkış harcı
Diyanet Başkanı Erbaş, sosyal medyaya düzenleme istedi!31 izlenme
Ünlü isimlere bu 7 soru soruldu! Hadise’nin ifadesi ortaya çıktı9 izlenme
Yurdun dört bir yanından kuyruk manzaraları: Ucuz un ve yağ izdihamı!53 izlenme
Üç maaşlı AKP’li seçilmedi ama koltuklarına yine oturdu!23 izlenme
Yeni stat ihalesini, tanıdık ismin şirketi aldı!33 izlenme
AKP’li belediyede yolsuzluk iddiası! Çok sayıda kişi gözaltına alındı304 izlenme
Saray’ın davetini reddeden baro sayısı 41 oldu!191 izlenme
Sosyal medyanın ünlü kedicikleri kaçmış!439 izlenme
IŞİD infazcısı Bursa’da yakalandı!
Çocuk istismarından yargılanan imam, emekli oldu!
Rabia Naz’ın olayında adı geçen AKP’linin oğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda daire başkanı oldu
Ümit Özdağ'ın İçişleri Bakanlığı çıkarmasının akustikleri sürerken Bakan Nebati'den Soylu'ya dikkat toplayan ziyaret