İzmir, Diyarbakır, Antalya ve Mardin barolarının da bulunduğu 31 baro tarafından kayyum atamalarıyla ilgili yazılı basın açılaması yapıldı.
Baroların ortak açıklamasında kayyumun Anayasa'yı ihlal ettiği belirtildi. Barolar tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
“Hakkari, Esenyurt, Mardin, Batman ve Halfeti Belediyeleri'ne kayyım atayan hukuksuz kararın mürekkebi kurumadan Tunceli Belediyesi ile Ovacık Belediyesi'ne kayyım atandığını öğrenmiş bulunmaktayız. Demokratik hukuk devleti ilkesi, temel hak ve özgürlükleri koruma yükümlülüğünü içermektedir. Anayasa'nın 67. maddesi ile güvence altına alınan seçme ve seçilme hakkı, demokratik toplumun en temel unsuru olduğu gibi aynı zamanda temel bir hakkın ifadesidir.
Seçme hakkının kullanımı neticesinde seçilen başkanlarla ilgili hukuki bir sorun olsa dahi başvurulacak yöntem, belediye meclisi üyelerinin kendi arasındaki seçim mekanizması ile bu sorunun giderilmesidir.
Masumiyet karinesinin ihlal edildiği ve seçmen iradesinin yok sayıldığı kayyım uygulaması, Anayasaya ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça ve çok yönlü olarak aykırıdır. Yönetsel bir rejime dönüştüğünden şüphe bulunmayan bu uygulama; Türkiye demokrasisine ağır tahribat oluşturmaktan, seçmenin inancını örselemekten ve hukuka olan güveni zayıflatmaktan başka bir sonuç üretmemektedir. OHAL yönetiminin kalıntısı olan kayyım uygulamasının hiçbir hukuksal ve toplumsal meşruiyeti söz konusu değildir.
Barolar olarak; kayyım rejiminin karşısında olduğumuzu kararlılıkla vurguluyor, halkın iradesini gasp eden bu hukuksuz karardan bir an evvel dönülmesi, seçmen iradesi ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Libya'dan Mısır'a sınırlarına ilişkin kararına sert tepki29 izlenme
Son ankette Erdoğan sınıfta kaldı!16 izlenme
Erdoğan fotoğraflarıyla gündeme gelmişti: Altın varaklı avukat AKP'den aday adayı olmuş14 izlenme
Kritik FETÖ davasında zenginlere tahliye!141 izlenme
Meteoroloji'den 23 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli sağanak etkili olacak31 izlenme
Güllü'nün oğlu Tuğberk, hakkındaki yorumlara ateş püskürdü: "Hepsini not ettim!"10 izlenme
Türkiye'nin sanayi devi milyarlık borçla iflas etti15 izlenme
FETÖ'cüler bu sefer Kenya'da soru çalarken yakalandı! Skandal dünya tarihine geçti18 izlenme
YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İmamoğlu'nun duruşmasının ardından ilk sözleri
Hüsnü Mahalli: 30 bin NUSRA Türkiye’ye kaçacak!
AKP bu anketten birinci çıktı: "Asla oy vermem" dediğiniz parti!
Putin’in neden Donetsk ve Luhansk (Donbas)’ı tanıdığı ortaya çıktı! Bakın arkasındaki asıl neden neymiş?