Bireysel kredi borçları ve kredi kullanımında yaşanan önemli artış, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin hazırladığı Ekim 2024 Aylık Bülteni'nde ortaya çıktı. 85 milyonluk Türkiye’de, kredi borcu bulunan kişi sayısı son bir yılda 2,1 milyon artarak 41 milyon 376 bin oldu.
Kişi başına düşen ortalama bireysel kredi borcu ise bir yıl içinde 63 bin 675 liradan 88 bin 155 liraya çıktı.
Ekim ayında toplam bireysel kredi borcu yıllık %45.6 artışla 3.6 trilyon liraya ulaşırken, takipteki kredilerin oranı (batık krediler) da %1.8’den %2.7’ye yükseldi. Özellikle Konya, Nevşehir ve Şırnak gibi şehirlerde bireysel kredi riskinde en yüksek artışlar görüldü.
En dikkat çekici artış kredi kartlarında oldu. Bireysel kredi kartı borcu olanların sayısı, yıllık bazda 2.2 milyon kişi artarak 37.3 milyona ulaştı. Kişi başına düşen ortalama kredi kartı borcu ise bir yılda yüzde 58 artarak 28 bin 289 liradan 44 bin 681 liraya yükseldi.
Konya (%81.6), Diyarbakır (%78.4) ve Mersin (%77.9) son bir yılda bireysel kredi kartı bakiyesi en çok artan iller oldu. Türkiye'de bireysel kredi kartı borcu toplamı 2023’te 1 trilyon lira iken, 2024’te 1 trilyon 710 milyar liraya yükseldi.
Sözcü'nün haberine göre; kredi kartları dışında, kredili mevduat hesaplarına (KMH) olan yüklenme de büyük artış oldu. Kredili mevduat hesabı kullanan kişi sayısı bir yılda 1.6 milyon kişi artarak 29.7 milyonu gördü. Kişi başına düşen ortalama borç ise bir yılda 5 bin 498 liradan 13 bin 62 liraya yükseldi. KMH'de toplam borç, son 12 ayda %151 artarak 154.7 milyar liradan 388.3 milyar liraya yükseldi.
KMH borçlarının en hızlı arttığı şehirler sırasıyla Yalova (%183.8), Muğla (%178.4) ve Artvin (%173.8).
Bireysel kredilerin türlerine göre dağılımı şöyle
%47’si kredi kartı,
%27’si ihtiyaç kredisi,
%13’ü konut kredisi,
%2’si taşıt kredisi,
%11’i kredili mevduat hesabı (KMH)
Rapora göre, bireysel kredilerde takipteki kredilerin oranı, bir yılda %1.8’den %2.7’ye yükseldi. Borçlarını geri ödemekte en fazla sorun yaşayan şehirler arasında:
Diyarbakır (%7.2),
Şanlıurfa (%6.5),
Mardin (%6) başı çekiyor.
Bireysel kredilerde riskin coğrafi dağılımı
Son 12 ayda bireysel kredi riski en fazla artan şehirler:
Konya (%67.4),
Nevşehir (%61.9),
Şırnak (%60.9) oldu.
Öte yandan, gıdadan, giyime, barınmadan, eğitime her gün art arda gelen zamlar nedeniyle vatandaşlar isyan ederek, ekonomik krizden çıkabilmek için yetkililere "çözüm önerisi" bulmaları çağrısı yapmaya devam ediyor.
halktv.com.tr
Eski Devlet Başkanı’na yolsuzluktan 15 yıl hapis133 izlenme
Giderayak kamuyu zarara uğratanlara karşı suç duyurusu!261 izlenme
Sessizliğini bozan Kılıçdaroğlu'na yüzde 98 şoku!26 izlenme
Fatih Altaylı'dan alkol yasağı yazısına "Senin derdin ile" diyenlere: "E be haysiyetsizler. Alkol dinen yasak da faiz serbest mi? Zina serbest mi? Hepiniz zinaya bayılıyorsunuz"52 izlenme
Öcalan ile Sincan zirvesi! Ciddi ciddi düşünmüşler30 izlenme
Erbakan'a Sakarya'da 'Erdoğan' tepkisi: "Sana hakkımı helal etmiyorum, destekledin onu"39 izlenme
Eksi hesaplar 1 trilyona yürüyor23 izlenme
AKP’li başkan bu isimleri 20 milyona konuşturacak27 izlenme
Sri Lanka Devlet Başkanı Rajapaksa, e-mail yoluyla istifa etti
Erdoğan'a soğuk duş! Ekrem İmamoğlu anketlerde fırtına gibi esti geçti!
Tokat'ta işçiler direniyor: Türkiye'nin en iyileri arasında ama işçilere aylardır maaş vermiyor!
Hacı Baba’da eşek eti, Hicret lokantasında at eti!