Türkiye dün tarihini en kritik seçimi için sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı için 4 adayın yarıştığı seçim, hiç bir aday yüzde 50+1’e ulaşamadığı için sonuçlar kesinleşmese de ikinci tura kaldı.
İttifaklar arası hatta zaman zaman ittifak içi yarışın yaşandığı milletvekilliği seçiminde ise sandalye dağılımı netleşti.
5 İLDE AYNI SEÇMEN FARKLI SONUÇ
Seçim sonuçları seçmen davranışları açısından ilginç verileri de ortaya çıkardı. Örneğin İstanbul, Ankara, Hatay, Kars ve Ardahan’da seçmen cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Ancak milletvekilliği seçiminde seçmenin tercihi Cumhur İttifakı’ndan yana oldu.
İstanbul’da oy kullanan seçmenin yüzde 46.23’ü Cumhur İttifakı yüzde 36.51’i Millet İttifakı dedi. Aynı seçmen cumhurbaşkanlığı için yüzde 48.5’le Kılıçdaroğlu’nu desteklerken Erdoğan’a verilen destek yüzde 46.69 oldu.
Ankara seçmeni cumhurbaşkanlığında yüzde 47.31’le Kılıçdaroğlu’nu yüzde 46 ile Erdoğan’ı destekledi. Ankaralıların parlamento için tercihi ise yüzde 46,57 ile Cumhur İttifakı, yüzde 43.53 ile millet ittifakı oldu.
HATAY’DA KIL PAYI SONUÇ
En büyük sürprizin yaşandığı deprem bölgesindeki Hatay’da da seçmenin tercihi milletvekilliğin yüzde 48.71’le Cumhur İttifakı’ndan yana oldu. Millet İttifakı ise yüzde 36.53’te kaldı. Cumhurbaşkanlığında ise Hatay küçük bir farkla da olsa tercihini Kılıçdaroğlu’ndan yana kullandı. Seçmenin yüzde 48.07’si Kılıçdaroğlu derken 48.03’ü Erdoğan dedi.
KARS VE ARDAHAN DA İKİ FARKLI TABLO
Benzer bir tablonun ortaya çıktığı diğer iki il ise Kars ve Ardahan oldu. Karslı seçmenin cumhurbaşkanlığı için tercihi yüzde 54.57 ile Kılıçdaroğlu, yüzde 39.39’la Erdoğan’dan yana. Parlamento içinde ise seçmenin yüzde 37.88’i Cumhur, yüzde 31.47’si Millet İttifakı’na oy verdi.
Seçmenin yüzde 39.37’sinin Cumhur İttifakı’na, yüzde 34.73’nün Ardahan ise Kılıçdaroğlu yüzde 56.15’le seçimi önde tamamladı. Erdoğan ise oyların yüzde 39.16’sını aldı,.
Sözcü
Peker listesi dolaşıma sokuldu: Ahmet Şık’tan sert tepki geldi!86 izlenme
Narin cinayetinde yeni gizli tanık ortaya çıktı: Amca Salim Güran katil olmayabilir67 izlenme
AKP’de ‘mülakat’ çatlağı!42 izlenme
Depremde 56 kişiye mezar olmuştu: Hatay Valiliği kamu görevlilerine soruşturma izni vermedi37 izlenme
Elektrik ve doğalgaza yüklü zam! İşte faturalarda son durum57 izlenme
Saman karaborsada, ete ve süte zam bekleniyor!103 izlenme
CHP'li Karaca, DSİ'nin gizlenen 'Kanal İstanbul görüşünü' ortaya çıkardı!294 izlenme
Sokak röportajına konuşan muhafazakâr vatandaş: "Ben oyumu Kılıçdaroğlu'na vereceğim çünkü adaletli. Hak hukuk biliyor. Bunlar müslüman ama zulmediyor"48 izlenme
350 bin ağacın kesildiği Kazdağları'ndaki şirket gitmiyor!
Erdoğan’ın ‘Meclis Başkanı’nın istifasına gerek yok’ sözüne CHP’den yanıt geldi!
Bakan Koca açıkladı: 18.561 yeni vaka tespit edilirken, 176 kişi hayatını kaybetti, 25.129 kişi sağlığına kavuştu!
Erdoğan - Joe Biden görüşmesi sonrası dolar fırladı!