AKP, 24 yıla ulaşan iktidar döneminde milyonlarca emekli ve çalışanı açlık ve derin yoksulluğa, ülkeyi de büyük bir borç yüküne sürükledi. AKP iktidarda kaldığı 24 yıllık dönemde, Osmanlı’nın 624 yılda yaptığı borçlanmanın 2.5 katı, 2002 öncesi Cumhuriyet döneminin 3.3 katı borçlanma yaptı. İktidardaki her bir yıllık dönemde yapılan borç dikkate alındığında AKP, Osmanlı dönemini 66.2 kat, 19232002 dönemi ise 10.8 kat kat aştı.
OSMANLI VE 624 YIL
Osmanlı İmparatorluğu 1299 yılında kuruldu, 1923 yılına kadar 624 yıl yönetimde kaldı. İmparatorluk dağıldığında Osmanlı’dan geriye 161 milyon 603 bin 833 Osmanlı Altın Lirası borç kaldı. Bu borcun 107 milyon 528 bin 461 Osmanlı Altın Lirası Türkiye Cumhuriyeti’ne kaldı.
Osmanlı Altın Lirası 22 ayar 7.2 gram altına karşılık geliyor. Bu da 24 ayar altında 6.6 gram ediyor. Bugünkü kurlarla Osmanlı’nın 161.6 milyon altın borcu yaklaşık 170 milyar dolara karşılık geliyor. Bu borcun yaklaşık 115 milyar dolarını Türkiye Cumhuriyeti ödeyip bitirdi.
433 MİLYAR DAHA
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2002 yılı sonunda borç stoku ise 132 milyar dolar oldu. 2002 sonunda iktidara gelen AKP bu borcun üzerine 433 milyar lira daha borç ekledi ve ülkenin brüt borç stoku 2025 sonu itibarıyla 565 milyar dolara çıktı.
Söz konusu veriler AKP’nin iktidarda olduğu 24 yılda Osmanlı’nın 2.5 katı, 2002 öncesi Cumhuriyet döneminin ise 3.3 katı daha fazla borçlanma yaptığını gözler önüne seriyor. Üstelik bu rekor borçlanmaya kamuözelişbirliği adı altında Hazine garantisiyle yaptırılan projelerdeki garanti borçlanmalar dahil değil.

Üç farklı dönemin yıllık ve günlük ortalama borçlanmaları hesaplandığında ortaya daha da kötü bir tablo çıkıyor. Osmanlı 624 yıllık döneminde her bir yılda ortalama 272.4 milyon TL, günlük ortalama da 746 bin dolar borçlandı. Buna karşılık AKP, 24 senede yıllık ortalama 18 milyar 42 milyon dolar, günlük ortalama 49 milyon 429 bin dolar borçlanma yaptı. 2002 öncesi dönemde yıllık borçlanma 1 milyar 670 milyon, günlük ortalama 4 milyon 578 bin dolar olmuştu. Buna göre AKP borçlanmada Osmanlı’ya 66.2 kat, 2002 öncesi döneme 10.8 kat fark attı.
Sözcü
Ekonomist Ege Cansen: "Cumhurbaşkanımızdır ama Türkiye’yi savurdu gitti. Ben Erdoğan'dan daha iyi biliyorum, Kuran'da nas diye bir şey yok"36 izlenme
Haklarını arayan öğretmenlere polis müdahalesi: 5 gözaltı!28 izlenme
İkinci 'Narin' davasında tutuklulukların devamına karar verildi, duruşma ertelendi33 izlenme
AKP'li vekil tren kazaları için 'önüne atlayıp ölüyor bunlar' dedi!281 izlenme
THK’dan esirgenen para yabancıya gitti!36 izlenme
Ekonomideki yalanlara artık kimse inanmıyor! TÜSİAD Başkanı da acı gerçeği söyledi37 izlenme
AKP’de Ayhan Bora Kaplan krizi çıktı40 izlenme
Emekli kışın ortasında sabahın 5'inde et kuyruğunda! "Eskiden ev alıyorduk, şimdi 1 kilo kıyma"19 izlenme
Sedat Peker'in gündeme getirdiği Kemer Country’nin golf sahaları için ‘villa onayı!’
Bakan Koca'ya zor soru: Rüşvetçiler kimler?
Erdoğan'ın açıklamasının ardından bakandan manidar paylaşım: SGK'ya en fazla borcu olan belediyeleri açıkladı
Gaziantep'te yıkılan 3 bin nüfuslu mahalleye 4 gündür ekipler gitmedi!