Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirme kararına karşı 500 dolayında maden işçisi, bugün sabah 08.00 vardiyasında kendilerini yer altına indikleri madene kapatarak eylem başlattı. Maden İş Sendikası, "Üç gün boyunca kapanma olacak. Olumlu bir cevap gelmezse açlık grevi başlayacak" açıklamasını yaptı.
Çayırhan Termik Santrali maden sahalarının özelleştirme kararı nedeniyle eylem yapan ve kendilerini yer altına kapatan 900 maden işçisiyle iletişime geçtiklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini belirten Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, şunları söyledi:
Bu özelleştirme kararı gündeme geldiğinden bu yana ilgililerle görüşüyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda TESİş ile birlikte Çayırhan’da miting düzenledik. Ancak maalesef bugüne kadar olumlu bir geri dönüş alamadık. Bu nedenle de maden işçileri arkadaşlarımız bu sabah vardiyasında yer altına inerek kendilerini madene kapattılar. Bizler de Çayırhan’da olacağız, yer üstünde onların sesi olacağız.
Aldığımız duyumlara göre; ihale şartnamesinde madencinin kazanılmış hakları hakkında hiçbir şey yok. İçeriğini tam olarak bilemiyoruz. Ancak özelleştirmenin hem madencinin hem de bölge halkının çıkarlarına zarar vereceği aşikardır. Yarın bu satış sonrası; maliyetleri düşürmek için işçi haklarını göz ardı edebilirler. İşçileri işten çıkarabilirler, mevcut işçi sayısını azaltabilirler, yani emekçinin emeğini yok sayabilirler. Bu durum çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırırken, yerel ekonomiyi de tehdit eder. Yani bu sadece madencinin emekçinin sorunu değil, Çayırhan’ın, Nallıhan’ın, Beypazarı’nın Ankara’nın sorunudur, Türkiye’nin sorunudur.
Bu ekonomik koşullarda işsiz kalma tehlikesi yaşayan maden işçilerimiz seslerini duyurmak için kendilerini madene kapattılar. Geldiğimiz nokta maalesef iç açıcı değil. Haftalardır bu konuyla ilgili tek bir umut ışığı göremeyen işçiler artık yer altından seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
Bizler de sendika olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Özelleştirme İdaresi'nin işgüzarlığı, emekçi kardeşlerimizi belirsizliğe terk etmekte, haklarımızı ve geleceğimizi hiçe saymaktadır. Özelleştirme kararları kamu yararını gözetmeden alınamaz. Bizleri ve kamu yararını yok sayarak alınan bu karar, çok geç olmadan geri çekilmelidir. Maden işçilerini işsiz, evsiz, aşsız bırakacak Çayırhan özelleştirmesi durduruluncaya kadar mücadelemiz devam edecek. İşçinin ekmeğini, emeğini ve alın terini kimseye teslim etmeyeceğiz."
Sözcü
Asgari ücretle geçinmek giderek daha da zorlaşıyor: "Şubat'ta aldığını Mart'ta alamıyorsun!"34 izlenme
Mısır'dan Anadolu Ajansı açıklaması: AA Müslüman Kardeşler adına faaliyette bulunuyor48 izlenme
AOÇ’de metrekaresi 1 liraya arazi!171 izlenme
Ensar Vakfı yöneticisine seçim öncesi ihale kıyağı27 izlenme
Ekonomist Güldem Atabay: "Ekonomi yönetimi sınıfta kaldı"25 izlenme
Doğalgaz faturalarında Bizans oyunu!38 izlenme
Ayşe Kadın fasulyenin fiyatı el yakıyor: Kilosu 136.99 lira!26 izlenme
İfşalar erken başladı: AKP içinde 'Sarı Cemal' paniği!82 izlenme
Diyanet Başkanı Ali Erbaş'tan "Günaydın" açıklaması!
AKP'nin kaybettiği belediyelerden 'yolsuzluk' akıyor!
Sedat Peker'in 'Pokemon Mehmet' dediği Mehmet Barlas'ın FETÖ'ye övgüler yağdırdığı video ortaya çıktı!
Ankara Başsavcılığı, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında soruşturma başlattı.