ABD merkezli medya kuruluşu Business Insider’ın yazarlarından Mitch Prothero’nun kaleme aldığı makale, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın ilişkilerini mercek altına alıyor.
“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden tarafından sürekli görmezden geliniyor ve onun ilgisini çekmek için çaresiz gözüküyor” başlığının kullanıldığı analizhaberde bazı yetkili ve diplomatlardan da görüşler alındı.
“BIDEN GÖRMEZDEN GELDİ”
Makalede, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son haftalarda Joe Biden’ın dikkatini çekmek için umutsuz bir çabaya girerek ABD’nin gönlünü almak için birçok hamle yaparken, diplomatlar ve yetkililer Biden’ın dikkatini çekemediğini söylüyor. Geçen hafta Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Biden’ın Erdoğan’ı bir noktada arayacağını söyledi ama net bir tarih vermedi. Biden seçimi kazandıktan sonra Erdoğan üst düzeyde birçok yetkilisini görevden aldı ve ABD ile müzakere teklifinde bulundu” yorumu yapıldı.
Business Insider’da yayınlanan analizde, Erdoğan’ın 2020 seçimlerinde Biden’ın seçimi kazanmasının ardından Murat Uysal’ın kovulması ve Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın istifası hatırlatıldı. Şubat ayında Türkiye’nin F35 programıyla ilgili bazı adımları olduğu fakat Biden’ın bu adımlara karşılık vermediği de belirtildi.

Business Insider’a konuşan diplomatlar Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Halkbank davasından sonra arayabileceğini öne sürdü.
“ERDOĞAN, BIDEN’I ANLADI”
Business Insider’a konuşan ve ismini açıklamayan bir Avrupalı diplomat, “Erdoğan’ın yaptığı hamleler, onun Biden’ın Trump gibi yaptıklarını görmezden gelmeyeceğini anladığını gösteriyor” dedi.
Öte yandan Ankara’da bulunan bir AB diplomatı ise, “Bu çok beklenen bir durum. Trump Erdoğan’a, Putin’e ve Bibi’ye (İsrail Başbakanı Netanyahu) kendi arkadaşı gibi davrandı. Ve onlar da onun arkadaşı olduğunu düşündü” dedi.

Business Insider’da yayınlanan haberanalizi Mitch Prothero kaleme aldı.
Özellikle bu ay içerisinde New York’ta görülecek Halkbank davası sebebiyle Erdoğan’ın Biden’a yönelik hamleler yaptığı öne sürülürken geçen hafta Borsa İstanbul’un genel müdürü Mehmet Hakan Atilla’nın geçen hafta istifa ettiği de hatırlatıldı.
“DAVADAN SONRA ARAYABİLİR”
İsmini açıklamayan AB diplomatı, “Türkler Trump’ın Halkbank konusunu önemsemediğini düşünüyordu ve gerçekten de önemsemiyorlardı. Fakat Biden önemsiyor ve bu ilişkide gerçek gücün kimde olduğunu biliyordu. Şimdi Erdoğan neredeyse iki aydır telefonun çalmasını umut ederek bekliyor. Erdoğan kendisine sempati duyan Trump yönetiminden bu sorunu çözmesini ve davayı sonlandırmasını isteyebilirdi fakat bunu yapmak yerine görmezden geldi” dedi.
Diplomat, “Şimdi Erdoğan birçok farklı konuda Biden ile anlaşma sağlamalı fakat Türkiye için masadaki en büyük sorun halen duruyor ve mahkemede netice kazanacak gibi gözüküyor. Biden bu arada başka bir kriz olmazsa onu dava sonuçlanana kadar aramayabilir” yorumunu yaptı.
AKP'li vekil Yasin Aktay, AKP'nin ÖSO'ya silah sağladığını bakın nasıl itiraf ediyor !1372 izlenme
Türkiye'nin başkentinde skandal olay! Türk öğrenci kabul etmeyeceğini açıkladı29 izlenme
Yanan alana otel, ormanlık alana villa20 izlenme
Ümit Özdağ duruşma salonundan dışarıdaki avukatlara seslendi74 izlenme
Almanya’da rezalet: Devlet televizyonu PKK propagandası yaptı!43 izlenme
Yeni soygun kapısı 'bandrol' oldu!784 izlenme
Sinan Çetin, Cumhuriyet'e ve değerlerine böyle saldırmıştı: "Bize 80 yıldır yalan söylüyorlar"22 izlenme
FETÖ ile kumpasın itirafçısı Cemil Emre Ayvalı’yı kim koruyor?61 izlenme
Borçlar gırtlağa dayandı: Kredi kart borçlarında 1 ayda rekor artış
Susam üreticisi isyanda: "200 liranın altında teklif ederlerse susamı götürür baraja dökerim balıklar yesin"
Çanakkale'deki yangın vatandaşın kamerasında: "Yangın çok büyük, Ayvacık Tuzla Köyü’ne kadar ulaştı. Köylüler panik halinde. Rüzgâr çok fazla"
Nejat Uygur memleketin halini yıllar önce özetlemiş !