TÜİK, ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
Ağustosta tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim bir önceki aya göre yüzde 2,47, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,97 oldu.
Tüketici fiyatlarındaki artış bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 31,94, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,91 olarak gerçekleşti.

Ekonomistlerin Ağustos ayına ilişkin ortalama beklentisi, Reuters ve AA Finans anketlerinde aylık yüzde 2,64, yıllık yüzde 52,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Böylece enflasyon beklentilerin bir miktar altında gerçekleşmiş oldu.
TÜİK, enflasyonu temmuzda aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 61,78 olarak açıklamıştı. Tüketici enflasyonu ağustos ayında baz etkisiyle belirgin şekilde geriledi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) ağustosta aylık enflasyonu yüzde 1,73, yıllık enflasyonu yüzde 61,57 olarak hesaplamıştı.
ENAG verilerine göre ise ağustosta enflasyon aylık bazda yüzde 3,47, yıllık bazda ise yüzde 90,35 arttı.
Ağustos ayında aylık gıda fiyatları yüzde 1,1 geriledi. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 44,88 oldu.
TÜİK'e göre ağustos ayının zam şampiyonu ise üniversite eğitimi oldu. Üniversite eğitimi fiyatı ağustosta aylık bazda yüzde 43,2 oldu. Onu yüzde 41,56 ile havayolu taşımacılığı izledi.
Fiyatı en çok artan diğer ürünler ise yüzde 38,58 ile şans oyunları, yüzde 27,64 ile doğalgaz fiyatları oldu.
Ağustos ayı zam şampiyonları
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 28,96 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 120,81 ile eğitim oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde 1,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, 2024 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 11,34 ile eğitim oldu (ana harcama gruplarına göre endeksler, ağırlıklar ve değişim oranları Ek Tablo1'dedir).
Endekste kapsanan 143 temel 2024 yılı ağustos ayı itibarıyla, 22 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 3 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 118 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2024 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 32,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,87 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 66,79 olarak gerçekleşti.
Sözcü
Anadolu lisesinde skandal yasak! Kız ve erkek öğrencilerin yan yana oturması yasaklandı532 izlenme
Neden madde fiyatları açıklanmıyor? TÜİK'ten eleştirilere yanıt: 'Dayak yedik'33 izlenme
TRT'de tepki çeken yayın! Bir tarafta can pazarı, diğer tarafta AKP kongresinde türkü sesleri!66 izlenme
Trafik cezalarında dev artış! Rakam dudak uçuklattı16 izlenme
Araç sahipleri dikkat: Motorine zam geliyor!52 izlenme
Anne oğul alışveriş keyfi! Ece Erken oğlu için büyücü oldu30 izlenme
Muharrem İnce'den Tayyip Erdoğan'a muhteşem gemi göndermesi !1212 izlenme
Demet Evgar BM Kadın Birimi’nde İyi Niyet Elçisi seçildi55 izlenme
MHP'nin kilit isminden cezaevindeki CHP'li başkana övgü
Seçime günler kala AKP’li belediyeler yandaşa ihale yarışına girdi
Konya'da akıl almaz görüntüler: Ev sahibi, sabah 07.30'da evden çıkarmak istediği kanser hastası kiracısının kapısını söküp götürdü
Bakan Koca açıkladı: 88.145 yeni vaka tespit edildi, 81.530 kişi sağlığına kavuşurken, 189 kişi hayatını kaybetti!