Samsun Aile Hekimleri Derneği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Son zamanlarda özellikle Covid19 pandemisinin olumsuz etkileri açısından riskli olarak nitelediğimiz ileri yaşlı ya da kronik hastalığı olan vatandaşlarımız yoğun şekilde ‘zatürre aşısı’ olmak için aile sağlığı merkezlerine akın etmektedir” denildi.
Basın yayın organlarında yer alan bazı tıbbi bilgilerin halk tarafından dönem dönem yanlış değerlendirilebildiğini dile getiren Dernek, “Bu durumun en önemli örneği halk arasında ‘zatürre aşısı’ olarak bilinen pnömokok aşısı ile ilgili yaşanan kaos durumudur” ifadelerine yer verdi.
“AŞININ BÜTÜN ZATÜRRELERİ ENGELLEME GİBİ BİR ÖZELLİĞİ YOK”
Bu aşının bütün zatürreleri engelleme özelliğinin olmadığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:
* Covid19 virüsü akciğer dokusuna yerleşip zatürreye neden olabilir. Ancak bizim aile sağlığı merkezlerimizde yapılan pnömokok ya da halk arasındaki yeni adı ile ‘zatürre aşısı’nın bütün zatürreleri engelleme gibi bir özelliği yoktur. Mevcut aşı sadece pnömokok bakterisi nedeni ile oluşabilecek zatürreyi engelleyebilir.
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ’NE GİDENLERE COVID19 UYARISI
Aşı olup zatürreden korunmak isterken bilinçsizce sağlık merkezlerine akın etmenin Covid19'a yakalanma riskini artırabileceğine değinilen açıklamanın devamında şöyle denildi:
* Kişi eğer Covid19 ile enfekte olup zatürre olur, üzerine bir de pnömokok dediğimiz bakteri ile eş zamanlı enfekte olur ise, enfeksiyonun daha ağır seyretmesi muhtemeldir. Ancak bu durum çok sık görülmemektedir.
* Son zamanlarda yapılan bir bilimsel çalışmada Covid19 zatürresi olmuş kişilerde aynı zamanda pnömokok zatürresinin de olup olmadığına bakılmış, bu oranın ise ancak binde 4'ler civarında olduğu görülmüştür.
* Başka bir deyişle Covid19 zatürresi olur iseniz, üzerine bir de pnömokok bakterisi ile enfekte olma ihtimaliniz mevcut verilere göre yüzde 1'in altındadır.
* Oysa akın akın bu aşı için sağlık kuruluşlarına gitmek, bu maksatla sosyal mesafe ve izolasyon kurallarını hiçe saymak sizlerin Covid19'a yakalanma ihtimalinizi muhtemelen yüzde 1'in üzerine çıkaracaktır. (İHA)
https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/ailehekimlerindenzaturreasisivecoronauyarisi6032036/
Serdar Görel Atatürk tüccarlığı yapmaya devam ediyor! Buna dur diyen yok mu?42 izlenme
Milli Piyango çekilişinde tartışma yaratan görüntüler !8526 izlenme
AKP’li Bülent Arınç iktidarın Bolu'da inkâr ettiği gerçeği açıkladı: "Burası turizm yatırımları alanında. O zaman sorumlu kim? Turizm Bakanlığı"38 izlenme
AKP'li Mahir Ünal'ın Adile Naşit ile ilgili sarf ettiği skandal sözlere sosyal medya kullanıcıları isyan etti!223 izlenme
Mansur Yavaş'tan Kurban Bayramı öncesi yeni kampanya!104 izlenme
Tazminatını isteyen Erol Eğrek'i döverek öldüren 4 kişi tutuklandı35 izlenme
İşini isteyen KHK'lı Yıldırım 300 kez gözaltına alındı, 64 kez ceza yedi!85 izlenme
Seçim bitti, o tabelalar gitti!212 izlenme