İktidar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) petrol ve doğalgaz yatırımlarını hızlandırması için 332 milyar 555 milyon liralık bir ödenek tahsis etti. Bu kaynağın büyük bölümünün ithal kredi olması dikkat çekti.
Bu hamle, seçimler öncesi petrol bulundurmayı tercih eden AKP’nin erken bir seçime hazırlık yapıyor olma olasılığına dair soru işaretleri yarattı.
Toplam bütçenin 211 milyar 389 milyon lirası, Karadeniz'deki Sakarya doğalgaz sahasında 39 kuyunun tamamlanması ve sondaj faaliyetleri için ayrıldı. Ancak bu tutarın 195,7 milyar lirası yurt dışından sağlanan kredi ile karşılanacak. Bu krediyle, 7.620 metre arama sondajı, 1,8 milyon hektardan fazla alanda jeofizik etüt, 39 kuyunun tamamlanması ve 131 bin 345 metre üretim sondajı yapılması planlanıyor.
İthal kredinin 69,9 milyar liralık kısmı Sakarya Faz2 sahasının geliştirilmesi için kullanılacak ve buraya 1,2 milyar lira da yerli kaynak eklenerek toplam yatırım 71,1 milyar liraya ulaşacak. Kredinin 125,8 milyar liralık bölümü ise Faz3 sahasına ayrıldı. Bu saha için yaklaşık 5 milyar lira yerli katkıyla toplam yatırım 130,3 milyar lira olacak.
TPAO'ya ayrılan bütçenin kalan 107,2 milyar liralık kısmı ise 22 farklı ildeki petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri ile 12 ildeki üretim çalışmaları için tahsis edildi. Bu tutarın yaklaşık 87 milyar lirası arama sondajları, etütler ve 215 kuyunun tamamlanmasına harcanacak. Kalan 18,5 milyar lira ile de 273 milyon metreküp doğalgaz ve 47,5 milyon varil ham petrol üretilmesi, ayrıca 77 kuyunun tamamlanıp 164 bin metre üretim sondajı yapılması hedefleniyor.
Sedat Peker bu kez gönderdiği çelenk ile gündemde93 izlenme
Aile Bakanlığı şikâyet etti! Fatmanur Çelik ve Hifa İkra paylaşımları sonrası Gülben Ergen'e soruşturma!21 izlenme
Ormanı yaktı, motosikletiyle kaçarken yakalandı! Kim bu manyak?49 izlenme
Bakan Tekin'le görüşen mülakat mağduru öğretmen: Yardımcı olmadılar, fotoğraf çekildiler20 izlenme
Türkiye'nin en borçlu belediyesinden Kuran kursuna 540 bin TL!123 izlenme
AKP'nin listesinde dikkat çeken 'Sedat Peker' detayı51 izlenme
Adalet Bakanı CHP ile görüşmeyi yarım saat kala iptal etti38 izlenme
Türkiye’yi sata sata bitiremediler! Danıştay’ın iptal ettiği satışlar tekrar listede34 izlenme