AKP iktidarı kalıcı deprem konutlarını da ranta çevirmeye devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nda kurulan ihale masası hiç boş kalmıyor. İktidar, kanunun esas usül olarak öngördüğü rekabete imkan sağlayan şeffaf “Açık” usül yerine seçtiği müteahhitlere iş dağıtıyor. Müteahhitlere özel davetlerin biri bitiyor diğeri başlıyor.
AKP, bir yıl içinde yapacağını açıkladığı toplam maliyeti 350400 milyar lirayı bulacak 270 bin kalıcı konut için her gün milyarlarca liralık ihale tamamlanıyor.
Neredeyse Türkiye’nin bir yıllık mal, hizmet ve yapımı kapsayan tüm kamu alımlarına eşit büyüklükteki ihaleler parça parça gizli saklı jet hızıyla bitiriliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı TOKİ, Kamu İhale Kanunu’nun 21b istisna maddesinin sağladığı imkanla hiçbir duyuru yapmadan, ihale ilanı yayınlanmadan düzenlediği ihalelere seçtiği müteahhitleri özel davetle çağırıyor.
Kapalı kapılar ardında düzenlenen ihale sonuçlandıktan ve sözleşme imzalandıktan sonra kamuoyuna duyuruluyor.
Son olarak Kamu İhale Kurumu’na gönderilen bilgiye göre iki ihale daha aynı şekilde tamamlandı. Gaziantep ve Malatya’da 1262 konut için toplam 2.2 milyar liralık ihale özel olarak davet edilen müteahhitlere verildi.
İHALE 1
Gaziantep İli Şehitkamil İlçesi Kuzeyşehir 13. Etap 456 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi
İhale tarihi: 1 Mart 2023
Yaklaşık Maliyeti: 822 milyon 796 bin 501 TL
Sözleşme tarihi: 15 Mart 2023
Sözleşme Bedeli: 722 milyon 435 bin TL
Yüklenici: Dibay İnşaat Turizm Mühendislik Telekominikasyon Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Süresi: 15.03.2023 – 10.11.2023
İHALE 2
Malatya İli, Yeşilyurt İlçesi, İkizce Mahallesi 2 Etap 806 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi
İhale tarihi: 6 Mart 2023
Yaklaşık Maliyeti: 1 milyar 395 milyon 845 bin 777 TL
Sözleşme tarihi: 10 Mart 2023
Sözleşme Bedeli: 1 milyar 379 milyon TL
Yüklenici: Yıldızlar İnşaat ve Ticaret A.Ş
Süresi: 10.03.2023 – 04.01.2024
FİNANS MERKEZİ İHALELERİNİ ALDI
İstanbul Finans Merkezi’nin 1., 2. ve 4. Etap Altyapı İkmal işleri ihalesi de yine 21b usulüyle kapalı kapılar ardında özel davetle Yıldızlar İnşaat’a verilmişti. 1968 yılında Diyarbakır’da kurulan ve AKP öncesinde de kamu projeleri gerçekleştiren Yıldızlar İnşaat’ın 2020’de aldığı bu iki ihalenin toplam değeri 1.1 milyar TL’yi bulmuştu.
Sözcü
'Dindar nesil' Başakşehir'de görüldü!208 izlenme
Al sana arınma: Kılıçdaroğlu giderlerini karşılayan iş adamına 723 milyon liralık ihale vermiş20 izlenme
Yargıtay'ın 'Canan Kaftancıoğlu' kararına tepkiler çığ gibi!52 izlenme
Mansur Yavaş açıkladı! AKP döneminde 60 dolara alının asfalt için şimdi bakın kaç para ödeniyor!97 izlenme
İBB Davası'nda 10'uncu celse bitti! Murat Çalık savunma yaptı21 izlenme
İmamoğlu'ndan Erdoğan'a 'iddianame' çağrısı: "Masal anlatmayı bırak"33 izlenme
İmamoğlu cezaevinden Le Monde'a yazdı: Yargı sürecini ve diplomasının iptal edilme sebebini anlattı28 izlenme
İBB'de terörist aranırken Antalya'da bir Pakistanlı Türkiye’ye karşı cihat ilan etti! "Antalya’ya cihat için silah getirdik"44 izlenme
Kapıdan kovdular, bacadan girdiler! Bir tek onlar işsiz kalmıyor: CHP’li belediyeden çıkan devlette kadro buldu
Şekere yüzde 8 zam!
Hastalara reçete yerine 'dua' yazan doktora soruşturma!
İBB yıkmıştı…Fahrettin Altun’un eşi böyle savundu: Mahalleyi pire basmaktan kurtardık