Son dönemde Bodrum, Belek, Alanya Kemer, Çeşme gibi gözde alanlarda aralarında deniz ve orman alanları ile yaylaların da bulunduğu Hazine’ye ait paha biçilmez alanlarının 75 yıllığına bedava tahsisine karar veren, Bodrum’daki Cennet Koyu’nu Mehmet Cengiz’in şirketine verdiği izinle yapılaşmaya açan AKP iktidarı doğal sit alanlarıyla ilgili ürkütücü bir karara daha imza attı.
Sözcü'de yer alan habere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişkliği Bakanlığı, Doğal Sit Alanlarıyla ilgili ilke kararlarını değiştirdi. Son olarak 2019 yılında değiştirilen ilke kararları yürürlükten kaldırıldı. Kesin Korunacak Hassas Alanlar’da izin verilecek faaliyetlere “Kamu yararı”, “Ulusal güvenlik” gibi muğlak ifadelere bağlanan 3 madde eklendi.
Kararlar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eklenen maddeler şöyle:
* Kamu yararının gerektirdiği ihtiyaç hallerinde yol güzergahının kullanılması koşuluyla atıksu, içme suyu, doğal gaz ile elektrik ve iletişim hattı yapılabilir.
* “Kesin Korunacak Hassas Alan” tescili yapılmadan önce mevzuata uygun olarak yapılmış ve faaliyeti devam etmekte olan bir alt yapı uygulaması veya tesisi varsa; mevcut uygulamaya veya tesise ilişkin ilave bir hat, yapı ya da benzeri yeni bir düzenleme yapılmaması koşullarıyla söz konusu mevcut uygulamalara yönelik asgari düzeyde bakım, onarım ve iyileştirme çalışmaları ile süre uzatımına izin verilebilir.
* Ulusal güvenlik için zaruret arz eden tesisler yapılabilir.
* Dalyan ve lagün ekosistemlerinde doğal dengenin devamlılığının sağlanması amacıyla ilgili kamu kurumu görüşleri doğrultusunda ve herhangi bir yapı yapılmamak şartıyla alanın özelliğinden kaynaklanan geleneksel avcılık yöntemleriyle yapılan balıkçılık faaliyetlerine ve faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla mevcutların rehabilitasyonuna, bakımına ve onarımına izin verilebilir.
NİTELİKLİ KORUMA ALANLARINA GES KURULABİLECEK
Öte yandan bakanlığın yayınladığı yeni ilke kararlarına göre Nitelikli Doğal Koruma Alanlarında güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi (GES) kurulmasına izin verilebilecek. Önceki ilke kararlarında Nitelikli Doğal Koruma Alanlarına GES kurulmasına kesinlikle izin verilmeyeceği belirtiliyordu.
Özelleştirmeyle büyüdü madencinin kâbusu oldu34 izlenme
Yandaş medya bile Erdoğan'a isyan etti: Artık ölçüsü kaçtı!98 izlenme
1150 odalı Saray'da yaşayan Erdoğan'dan flaş talimat! 'Lüksten ve şatafattan uzak durun'14176 izlenme
İki farklı Murat Çalık raporu! Hastane: Nüksetti, Adli Tıp: Nüksetmedi31 izlenme
Borcunu ödemeyen belediyelere icra yolu göründü46 izlenme
CHP'li vekil, yeni bilgilerle madde madde anlattı ! 'Uçan Saray Katar'dan bakın nasıl alınmış !'1495 izlenme
'AKP'li İşadamları 200 Milyar Dolar Kaçırdı'590 izlenme
Seçim yaklaştı, AKP iktidarı gizli ihalelere hız verdi48 izlenme
Hırsızlık 7 kat, kaçakçılık 9 kat, cinayet 6 kat, cinsel suçlar 10 kat arttı!
Gazeteci Yavuz Oğhan, avukat Hüseyin Ersöz konuştuğu sırada serbest bırakıldı
Kemal Sunal'dan zam yorumu "Milletin durumu gayet iyi !"
CHP itiraz etti, YSK yurt dışında oy verme süresini uzattı