AKP'li Şamil Tayyar, mahkemenin “mutlak butlan” kararını yazdığını öne sürerek, bu kararın açıklanmasının siyasi konjonktür nedeniyle ertelenmiş olabileceğini belirtti.
Tayyar, mahkeme heyetinin kararın doğuracağı toplumsal ve siyasi etkileri hesaba katarak bir zamanlama inisiyatifi kullanabileceğine dikkat çekti.
Yargının bu tür kritik süreçlerde kararı 15 gün veya bir ay gibi bir süreyle zamana yayabileceğini ifade eden Tayyar, özellikle dış politikadaki gerilimlerin bu süreçte etkili olabileceğini söyledi.
ABD ile İran arasındaki gerginlik gibi bölgesel kriz anlarında Türkiye’nin önceliklerinin değişebileceğini vurgulayan Tayyar, iç siyaseti derinden sarsacak kararların ertelenmesinin doğal olduğunu dile getirdi.
Tayyar, şu ifadeleri kullandı:
Bu davanın siyasi sonuçları var ise ülkenin ali menfaatleriyle ilgili sorunlar üretecekse mahkeme heyeti bir değerlendirme yaparak bir zamana yayabilir. 15 gün sonra, bir ay sonra vs. Şimdi ben bunu yorum yaparak söylüyorum. Hani onların hangi saikle bunu ertelediklerini bilmiyorum. Mesela bir İran Savaşı devam ediyor.
Allah korusun yarın Amerika İran 'ı bombalayıp yeniden savaşa ateşleyebilir. Yani bir anda Türkiye'nin temel meselesi savaş olabilir. Şimdi böylesine büyük bir krizin eşiğinde Türkiye'de bir iç siyasi tartışmayı yoğunlaştıracak bir kararı açıklayarak ortamı germek istemeyebilir. Yani mahkemeler böyle bir inisiyatif kullanabilirler. Tercih sebebini biz bunu bilemeyiz. Yani zamana yayıldığını görüyoruz.
Şimdi kendinizi mahkeme heyetin yerine koyma bir karar vereceksiniz. Vereceğiniz karar bir anda CHP'de yönetimi değiştirecek.
Şimdi bir habere bile bu kadar büyük saldırı varken bir mahkemenin fiilen gerçekleşmiş ve açıklanmış bir kararı karşısında ne tür bir lince maruz kalacağını kestiremezsiniz. Dolayısıyla mahkeme kararını verip uygun bir konjonktürü de açıklamak için bekleyebilir. Peki siyasi iktidar, siyasi iktidar ya bu kadar siyasi sonuçları olacak ve temel politikaları kökten etkileyecek bir meselede de zamana yayılmasında ülke adına bir fayda da görmüş olabilir.
İktidarın mutlak butlan kararı üzerinde baskısı olduğunu söylemek mümkün değil. Erteleme kararını neye göre aldığını bilmiyorum. CHP'lilerin baskısından dolayı da almış olabilir. "
Sözcü
Tarikatçılar din sömürüsünü artık böyle yapmaya başladı! “Cennette bir sabah kahvaltısı 70 sene sürecek… Cennette bir adam sabah kahvaltısında 50 ton yiyebilecek"72 izlenme
Mersin'den Erdoğan'ı üzecek görüntüler!66 izlenme
İBB'ye yeni operasyon: 14 kişi için gözaltı kararı56 izlenme
Öğrenim kredisi nedeniyle 280 bin genç icralık!71 izlenme
CHP'nin kasasında kilitli duran anket27 izlenme
Mehmet Akif Ersoy hakkındaki suçlamalara "örgüt" suçu da eklendi31 izlenme
Diyanet'ten yeni fetva: 'Vadesiz hesap dinen uygun değildir'52 izlenme
Leman dergisine saldırı sonrasında, kalabalığa seslenen şeriatçı: "Ya onlar ölecek ya biz öleceğiz"28 izlenme