Bakan Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Merkez Bankası’nın temel görevinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirten Elvan, “Akaryakıt fiyatları çok yükseldi. Biz mümkün olduğu ölçüde vatandaşımıza yansıtmamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Elvan, akaryakıt fiyatları ve eşel mobil sistemi ile ilgili değerlendirmede bulunurken şunları kaydetti:
“Geçmişe baktığımızda akaryakıt fiyatları Avrupa’da 1 avro ise Türkiye’de de 1 avro düzeyindeydi. 20112012 yıllarında benzinin litre fiyatının 2,5 dolara denk geldiği dönemler var ama şu anda akaryakıt fiyatları 0,70,8 avro civarında. Bugüne kadar 64 milyar liralık eşel mobil sistemi üzerinden alacağımız vergiyi almamız gerekirken almadık. Çünkü vatandaşımız üzerinde çok fazla bir yük olsun istemedik. Eşel mobil sisteminde alan kalmaması nedeniyle, çünkü sistem benzinin 7,75 liraya kadar olan kısmına destek veriyordu, şu an artık eşel mobil tamamıyla devreden çıktı, çünkü akaryakıt fiyatları çok yükseldi. Biz mümkün olduğu ölçüde vatandaşımıza yansıtmamaya çalışıyoruz.”
Elvan, Cari Açık konusundaki değerlendirmelere yanıt verirken, “Öncelikle şunu ifade edeyim, Merkez Bankasının temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Cari açıkta yapısal problemimiz var. Yapısal cari açığın azaltılması noktasındaki görev hükümetin görevidir, yapısal cari açığın azaltılması konusundaki görev hükümete aittir. Dolayısıyla para politikasında uygulanacak araçlar bellidir. Bu araçları da Merkez Bankası uygular. Buna açıklık getirmek istedim.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ithalatının yüzde 70’ini ara malı, yüzde 20’sini yatırım malı ve yüzde 10’unu da tüketim malının oluşturduğuna dikkati çeken Elvan, “Burada bizim temel yaklaşımımız şu; özellikle ara malı ve yatırım malı ithalatını aşağı çekebilecek, dışarıdan yüksek teknolojiyi getirebilecek bir altyapı ve ortamın bu ülkede oluşturulması lazım. Bunda başarılı olduğumuz alanlar elbette var. Savunma sanayindeki başarımız var.” dedi.
Elvan, doğal gazda da şu anda konutlara yönelik ciddi bir destek bulunduğunu, yaklaşık 100 liraya mal olan doğal gazı vatandaşın 25 liraya kullandığını belirtti.
AKP Diyarbakır Kayapınar Gençlik Kolları Başkanı, Ömer Faruk Girişen ise dolardaki artışı, “ABD Emperyalizmine izin vermeyen ülkelerde doların son durumu” ifadesiyle yorumladı.

https://tele1.com.tr/lutfielvanakaryakitfiyatlariavrupadadaturkiyedede1eurocivarinda506246/
Kılıçdaroğlu Silivri'de kimlerle görüştü? Ekrem İmamoğlu'nu neden ziyaret etmedi? İsmail Saymaz anlattı10 izlenme
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin de çift maaşlı olduğu ortaya çıktı: Toplam maaşı 44 bin 775 TL!42 izlenme
Halkbank yönetimine istifa çağrısı!100 izlenme
CHP'li İlhami Özcan Aygun, Murat Kurum'un fırlattığı suyu kargoya verdi18 izlenme
Şamil Tayyar'dan Cumhur İttifakı'nda çatlak açıklaması: 'Erken seçime götürebilir'17 izlenme
İmamoğlu: Metro vergileri zulümdür79 izlenme
Erdoğan'ın eski metin yazarı: Pelikan, yeni FETÖ'dür104 izlenme
Yardıma muhtaç emekli sayısı 3'e katlandı27 izlenme
Erdoğan'ın vaatleri muhalefet gibi: "Kamuda mülakatın kaldırılacak. Aylık 10 gb ücretsiz internet"
Sinan Ateş’in ablası Bahçeli’ye seslendi: "Katilleri birlikte yakalayalım"
TÜİK verilerine göre endeks Mart'ta 80,1'den Nisan'da 87,5'e yükseldi
Uzman isim açıkladı: Emekli kök maaşı 10 bin TL'nin altında kalanlara büyük zam geliyor