Mevsimlik işçiler ile üreticilerin düzenlediği eyleme DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıdaİş Genel Başkanı Seyit Aslan da katıldı. Eylemde konuşan üretici Murat Yılmaz, ülkenin zor dönemden geçtiğini belirterek, “Zamla yatıyoruz, zamla kalkıyoruz. Çay üreticileri olarak çok zor durumdayız. Mazot ateş pahası, gübre fiyatları uçtu. Bu mazot ve gübre fiyatlarıyla 2022’de çay üreticileri olarak çok zor günler bizi bekliyor” diyerek, bu yıl gübre ve mazot alamayacaklarını söyledi.
Çay bahçelerini bakımı, ilaç, gübre ve işçi ücretleri ile birlikte çayın maliyetini arttığına dikkat çeken Yılmaz, “Çayda tavan fiyat belirlenince üretici hepten perişan oluyor. Belirlenen fiyat ile çay üreticisi olmak mümkün değil. Çayda tavan fiyat değil, gerçek değerinde taban fiyat belirlensin. Üreticiler tüccarın kucağına itiliyor” ifadelerini kullandı. Yılmaz, gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının düşürülmesini, KDV’nin sıfırlanması, 1 Nisan itibarı ile hektar başına üretim desteği verilmesini talep etti.
Mevsimlik ÇAYKUR işçisi Sevim Lokumcu da kendi sorunlarını dile getirdi. Yılda en fazla 5,5 ay çalıştıklarını geri kalan zamanlarda ise işsiz kaldıklarını anlatan Lokumcu, yoksulluk ile boğuştuklarını söyledi. Mevsimlik ÇAYKUR işçilerini kadrolu olmak istediğini vurgulayan Lokumcu, “Geçmiş dönemde yaşanan sendikal kayıplar nedeniyle ücretlerimiz diğer kamu işçilerinin seviyesine gelmedi. ÇAYKUR'un ‘yetkili' sendikasının almış olduğu aidatları işçiden, emekçiden yana kullanmalarını talep ediyoruz. Emekliliği hak edecek prim gün sayısına ömrümüz yetmiyor. Aldığımız ücret ve ikramiyelerden yüksek vergiler keserek hane halkımızı yoksullaştırmayın. Vergide adalet, gelirde adalet istiyoruz. İnsanca yaşamak, insanca çalışmak, insanca ücret istiyoruz. Kadro istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan eyleme katılan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıdaİş Genel Başkanı Seyit Aslan ise, Öz Gıdaİş'in işçilerin ve üreticilerin buluşmasını “Devlet düşmanı” diyerek hedef gösterdiğini belirterek, “İşçilerin ve üreticilerin bu mitinge katılmalarını engellemek için ellerinden geleni yaptılar. Ama nafile. İşte bu meydan sizin o ibretlik açıklamanıza cevaptır” dedi.
Yurt
Fuat Uğur'un Sinem Dedetaş'a yönelik çirkin yorumuna karşı harekete geçildi61 izlenme
Tümgenerali görevinden eden şov! MSB nedenini iki cümlede özetledi26 izlenme
Interpol’un kırmızı bültenle aradığı İsveç çete lideri Bodrum’da yakalandı54 izlenme
Diyanet hala uslanmadı! Fon aşkı bitmiyor15 izlenme
İŞKUR’a çift maaş ataması!52 izlenme
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında polislere baskı arttı iddiası88 izlenme
Benzin ve motorin fiyatına bir zam daha geliyor!204 izlenme
Gezi Parkı’nda vakıf skandalı! Ne yönetimi var ne de binası!84 izlenme
Danıştay kararını verdi! Emniyet’in sansür genelgesi ikinci kez iptal edildi
Asgari ücrete yüzde 25 zam istemişti! MÜSAİD Başkanı'nın kendi villalarına istediği zam ortaya çıktı
Albayrak Holding, AKP'li belediyelerden ihale kapmaya devam ediyor
Devlet uygun bina bulamadı, en büyük kiracı Bakanlık oldu