Mevsimlik işçiler ile üreticilerin düzenlediği eyleme DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıdaİş Genel Başkanı Seyit Aslan da katıldı. Eylemde konuşan üretici Murat Yılmaz, ülkenin zor dönemden geçtiğini belirterek, “Zamla yatıyoruz, zamla kalkıyoruz. Çay üreticileri olarak çok zor durumdayız. Mazot ateş pahası, gübre fiyatları uçtu. Bu mazot ve gübre fiyatlarıyla 2022’de çay üreticileri olarak çok zor günler bizi bekliyor” diyerek, bu yıl gübre ve mazot alamayacaklarını söyledi.
Çay bahçelerini bakımı, ilaç, gübre ve işçi ücretleri ile birlikte çayın maliyetini arttığına dikkat çeken Yılmaz, “Çayda tavan fiyat belirlenince üretici hepten perişan oluyor. Belirlenen fiyat ile çay üreticisi olmak mümkün değil. Çayda tavan fiyat değil, gerçek değerinde taban fiyat belirlensin. Üreticiler tüccarın kucağına itiliyor” ifadelerini kullandı. Yılmaz, gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının düşürülmesini, KDV’nin sıfırlanması, 1 Nisan itibarı ile hektar başına üretim desteği verilmesini talep etti.
Mevsimlik ÇAYKUR işçisi Sevim Lokumcu da kendi sorunlarını dile getirdi. Yılda en fazla 5,5 ay çalıştıklarını geri kalan zamanlarda ise işsiz kaldıklarını anlatan Lokumcu, yoksulluk ile boğuştuklarını söyledi. Mevsimlik ÇAYKUR işçilerini kadrolu olmak istediğini vurgulayan Lokumcu, “Geçmiş dönemde yaşanan sendikal kayıplar nedeniyle ücretlerimiz diğer kamu işçilerinin seviyesine gelmedi. ÇAYKUR'un ‘yetkili' sendikasının almış olduğu aidatları işçiden, emekçiden yana kullanmalarını talep ediyoruz. Emekliliği hak edecek prim gün sayısına ömrümüz yetmiyor. Aldığımız ücret ve ikramiyelerden yüksek vergiler keserek hane halkımızı yoksullaştırmayın. Vergide adalet, gelirde adalet istiyoruz. İnsanca yaşamak, insanca çalışmak, insanca ücret istiyoruz. Kadro istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Öte yandan eyleme katılan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıdaİş Genel Başkanı Seyit Aslan ise, Öz Gıdaİş'in işçilerin ve üreticilerin buluşmasını “Devlet düşmanı” diyerek hedef gösterdiğini belirterek, “İşçilerin ve üreticilerin bu mitinge katılmalarını engellemek için ellerinden geleni yaptılar. Ama nafile. İşte bu meydan sizin o ibretlik açıklamanıza cevaptır” dedi.
Yurt
Afgan gazeteci Nazira Karimi 'Kendimi çok kötü hissediyorum. Keşke burada Atatürk'ü daha çok dinleseydi liderlerimiz!'49 izlenme
Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geldi!39 izlenme
Gözyaşları içinde savunma yaptı: Seçil Erzan davasında ara karar!16 izlenme
'Çözüm yoksa oy da yok'375 izlenme
Üniversiteliler İkbal ve Ayşenur için ayakta!40 izlenme
Seçimin iptal edilmesine karşı çıkan YSK üyesinin eşi sürgün edildi174 izlenme
RTE bu sözler için 'Sanatçı müsveddesi, yargıda bedelini ödeyecek' dedi ve Metin Akpınar'a soruşturma açıldı !10486 izlenme
İktidar 1 milyar 454 milyon TL'lik araç aldı!33 izlenme
Öğretmenlere 15 Temmuz emri! “Bizzat ve mutlaka katılın”
BİSAM açıkladı: Yoksulluk sınırı Ağustos'ta 40 bin lirayı aştı!
Erdoğan "Adıyaman'da havalimanı var mıydı? Biz yaptık biz" dedi ama…!
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 17.426 yeni vaka tespit edilirken, 90 kişi hayatını kaybetti, 22.184 kişi sağlığına kavuştu!