Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi, 24 Haziran 2022 tarihleri arasında 27 ilde 2 bin 700 katılımcıyla gerçekleştirdiği anket sonuçlarını paylaştı.
Ankete katılanlara, 'Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusu yöneltildi.
Anket sonuçlarına göre, kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı yüzde 29,8 olarak belirlendi.
Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP'nin oy oranı ise yüzde 6,9 oldu.
AKP'nin oy oranındaki düşüş dikkat çekerken CHP'nin oy oranı yüzde 29,5 olarak kayıtlara geçti.
Ankete göre, İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 13,2 olarak belirlenirken, seçmenin yüzde 10,3'ü HDP'den yana tercihte bulundu.
Ankete katılanların yüzde 2,3'ü Yeniden Refah Partisi'nden yana tercihini kullanırken, Zafer Partisi'ne oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 1,8 oldu.
Anket sonuçlarına göre, Saadet Partisi'nin oy oranı yüzde 1 olurken, DEVA Partisi oy oranı yüzde 2,3 olarak belirlendi. Katılımcıların yüzde 0,2'si Gelecek Partisi derken, 0,8'i Türkiye İşçi Partisi (TİP) tercihinde bulundu.
Diğer partilerden yana tercihini belirleyenlerin oranı ise yüzde 1,9 oldu.
Twitter hesabından araştırma sonuçlarını paylaşan Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, ''AKP yüzde 30'un altına indi. AKP’nin oy oranında gözlemlediğimiz gerileme, seçmenin anlık tepkisinden ziyade uzun sürece yayılan, küçük ama istikrarlı kayıplar sonucunda gerçekleşen bir gerileme. Dolayısıyla geri döndürülmesi daha zor bir gerileme'' ifadelerini kullandı.
Kömürcü, "Önceki aylarda AKP’nin çok daha ciddi oy kayıpları yaşadığını tespit ettiğimiz olmuştu. Ancak bunlar esas olarak yangın felaketleri ya da “kur şoku” gibi somut olaylara vatandaşların verdiği tepkinin sonucuydu ve birkaç ay içinde AKP’ye geri dönüşle sonuçlanıyordu. Şimdi AKP’nin oy oranının yüzde 30’un altına düşmesiyle birlikte yeni bir sürecin başlayıp başlamadığını gözlemlemeye çalışıyoruz. Artık AKP, çekirdek ve sadık seçmeninin de bir kısmını kaybetmeye başlıyor. Bunun bir trend haline gelip gelmeyeceğini önümüzdeki aylarda göreceğiz" dedi.
Gerçek Gündem
AKP'ye geçen Aydın Büyükşehir Belediyesi ile CHP'li Kuşadası Belediyesi arasında gerginlik33 izlenme
25 metrelik lüks yatla seçim çalışması40 izlenme
Köprü ve otoyol ücretlerinde yeni dönem: Yılda iki zam gelecek21 izlenme
Emekli Tuğgeneral: Leopard 2'nin teslimatı, Almanya'nın savaşta olduğunun kanıtıdır54 izlenme
Seçim nasıl kazanılır ? Tanıdık geldi mi !979 izlenme
ÖSYM eski başkanının FETÖ'den 18 yıl hapsi isteniyor ama İTÜ'de görevli ve lojmanda kalıyor!72 izlenme
Teğmenlerin ihracına karşı çıkan Tuğgeneral Hakan Tutucu emekliliğini istedi39 izlenme
Şehit Cenazesinde Protokol Rezaleti ! ‘Yetkili bir kişi’, protokolün önde olması gerektiği uyarısında bulununca Şehit yakını sert tepki gösterdi !384 izlenme
Narin Güran cinayeti davası: Nevzat Bahtiyar'ın avukatından cezaevindeki Güranlar için nakil başvurusu
Erdoğan’ın sır küpünden deprem itirafı
CHP'de kılıçlar çekildi! Özgür Özel: "Atanırsa Kılıçdaroğlu'nu tanımayacağız"
Sınırı geçmeye çalışan Suriyeli 'Sanki biz size gelin bizi kurtarın dedik !'