Türkiye'de birçok ürün ve hizmetin döviz bazında çok pahalı hale gelmesi, vize engellerine rağmen vatandaşları sadece tatil değil alışveriş için de yurt dışına yönlendiriyor.
2025 yılının ilk çeyreğinde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarının sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 2 milyon 596 bin 225 kişi oldu. Bu rakam, en yüksek ilk çeyrek rakamı olarak kayıtlara geçti.
Bu dönemde, alışveriş amacıyla yurt dışına giden vatandaşların sayısı yüzde 145 oranında artışla 45 binden 111 bine yükseldi. Bu rakam, en yüksek ilk çeyrek rakamı olarak kayıtlara geçti.
Yurt dışına çıkan vatandaş sayısı, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3 artışla rekor kırmıştı. İlk çeyrek rakamları, 2025 yılındaki rekorun kırılmasının muhtemel olduğuna işaret ediyor.
Turizm gideri 2025'in ilk çeyreğinde yüzde 37,6 artışla 2 milyar 448 milyon 212 bin dolara yükseldi.
Bu dönemde yurt dışına çıkış nedenlerinde ilk sırada, 1 milyon 162 bin kişiyle "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" yer aldı. Bu amaçla gidişlerde yıllık artış yüzde 36 oldu.
İkinci sırada, 514 bin kişiyle "akraba ve arkadaş ziyareti" yer aldı. Bu kalemde artış oranı yüzde 3 olarak hesaplandı.
Üçüncü sırada, 359 bin kişiyle "iş amaçlı" ziyaretler yer aldı. Bu kalemde yüzde 37'lik düşüş dikkat çekti.
Dördüncü sırada, 312 bin kişiyle "dini/hac" amaçlı ziyaretler yer aldı. Bu kalemde artış yüzde 27 olarak kayıtlara geçti.
Beşinci sırayı "alışveriş" amaçlı ziyaretler alırken, altıncı sırada 79 bin kişiyle "diğer" seçeneği, yedinci sırada 53 bin kişiyle "eğitim ve staj" amaçlı ziyaretler yer adlı. Bu kalemde yüzde 12'lik artış görüldü.
5 bin kişiyle "sağlık" amaçlı ziyaretler son sırada yer aldı ancak bu kalemdeki yüzde 60'lık artış dikkat çekti.
Nefes
Gürsel Tekin, o sözünü geri aldı! "Dün dünde kaldı"28 izlenme
Anıtkabir'deki engellemeye suç duyurusu!111 izlenme
AKP Boğazlıyan İlçe Başkanı Osman Düvenci 'Şeker Fabrikası’na adam alınacakmış. Buraya liste gelir, biz alırız, kimse aldıramaz !'152 izlenme
Yeni Şafak Erdoğan'ı kurtardı, AKP'li bakanı yerin dibine soktu!21 izlenme
AKP, Erzincan'daki madenin vergi borcunu silmiş49 izlenme
Akaryakıta bir zam daha!327 izlenme
Kılıçdaroğlu'na yumurtalı saldırı!60 izlenme
AKP’li Üsküdar Belediyesi, Halk Ekmek büfesine 8 aydır elektrik vermiyor!60 izlenme
Manisa Büyükşehir Belediyesini kazanan CHP'li Ferdi Zeyrek: "MHP'li eski başkan belediyenin kasasını boşaltıyor"
CHP Özkoç, Kılıçdaroğlu'nun masasında son seçim anketini paylaştı: CHP Türkiye'de birinci parti.
İntihar notu paylaşmıştı: Genç savcı adayının ölümüne ilişkin soruşturma başlatıldı
MHP'li il başkanı taciz ettiği kadının aracına saldırdı!