Anasayfa1
24 Nisan 2026 ( 0 izlenme )
Reklamlar

Allianz Trade’e göre İran savaşı 15 bin şirketi daha derinden sarsacak: "Türkiye’de 2.330 şirket iflas eder"


Orta Doğu’daki savaşla şirketleri zor bir dönem bekliyor. İnşaat, perakende ve hizmetler sektörü risk altında. Enflasyon ve işsizlik daha da artacak.



Ekonomik kriz derinleşirken bu yıl iflas dalgası da büyüyecek. Geçen yıl Türkiye’de toplam 2 bin 131 firma iflas ederken, bu yıl sayı yüzde 9 artışla 2 bin 330’a yükselecek. Ticari alacak sigortası şirketi Allianz Trade’ın, 2026 için iflas öngörülerinin yer aldığı rapora göre 2026-2027 döneminde Orta Doğu’daki savaş, küresel ölçekte yaklaşık 15 bin ek şirketin iflasına yol açacak. Böylece küresel şirket iflasları bu yıl yüzde 6 artacak. Böylece, iflaslar üst üste beşinci yıl artmış olacak.

Allianz Trade’e göre, Türkiye’de iflaslar küresel ortalamanın üzerine çıkarak yüzde 9 artacak. Kuruma göre, 2025’te Türkiye’de iflas eden firmaların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 57 artışla 2 bin 131’i bulmuştu. 2027’ye gelindiğinde ise bu sayı 2 bin 120 olacak. 2016 ile 2026 arasında Türkiye’deki iflasların yüzde 12 artması bekleniyor. Rapora göre, Türkiye, bu yıl 45 ülke arasında iflasların en fazla artacağı 6’ıncı ülke konumunda bulunuyor.

Rapora göre, küresel iflaslar 2027’de sınırlı bir düşüş beklentisine rağmen yüksek seviyelerde dengelenecek. Veriler, Allianz Trade’ın kriz öncesi tahminleriyle karşılaştırıldığında, Orta Doğu’daki gelişmelerin doğrudan etkisi 2026 için yaklaşık 7 bin, 2027 için ise 7 bin 900 ek iflas anlamına geliyor. Allianz Trade ekonomistleri, çatışmanın uzaması halinde 2026 için iflaslarda yüzde 10 artış, 2027 için yüzde 3 artış senaryosunun gündeme gelebileceğine dikkat çekiyor.

2.2 MİLYONUN İŞİ TEHLİKEDE

2026’da küresel şirket iflaslarında yüzde 6 artış senaryosuna göre Allianz Trade, doğrudan risk altında olan istihdamın 94 bin kişilik artışla 2.2 milyon kişiye ulaşacağını tahmin ediyor. İnşaat, perakende ve hizmet sektörleri en fazla risk altındaki alanlar olacak. Şirket iflasları nedeniyle risk altındaki istihdam, ABD ve Avrupa’daki toplam işsiz sayısının yüzde 6’sına karşılık geliyor” diye konuştu.

NEFES

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Görmez'in oğluna bakın ihaleyi kim vermiş? Milyonluk ihalede Saray izi! Google’dan büyük küstahlık... Atatürk'e 'eski Cumhurbaşkanı', Washington'a 'kurucu' Merkez Bankası'nın 'faiz' kararı doları uçurdu! Son ankette çarpıcı sonuçlar! AKP ve MHP bu defa ne yapacak?