Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın, Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine verdiği yanıta göre, Berlin geçen yıl silah ihracatını yüzde 43 arttırarak en az 1,1 milyar avroya yükseltti.
Almanya’nın en fazla silah satışı yaptığı ülke ise Türkiye oldu. Türkiye’yi Kuveyt, İngiltere, Litvanya ve Singapur takip etti.
Spiegel’de yer alan habere göre, Ekonomi Bakanlığı‘nın Sol Partili Dağdelen’e verdiği silah ihracatı verileri; denizaltı, tank, saldırı uçakları gibi araçları kapsıyor fakat askeri kamyon veya silahlı ambulans türü araçları kapsamıyor.
Ülkede, geçen yıl silah satışları rekor kırarak 8 milyar avroyu aşmıştı. Bu rekorun arkasında, federal hükümetin ‘her tür askeri silah ve aracı ihraç etmek için’ verdiği izinler yatıyor.
2016 VE 2017’NİN GERİSİNDE
Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı silah ihracatı verileri yüksek olsa da 2017 ve 2016 yıllarındaki seviyenin altında. Almanya 2017 yılında 2,65 milyar, 2016 yılında ise 2,5 milyar avroluk silah ihracatı gerçekleştirmişti.
Öte yandan NATO misyonları kapsamında; Avustralya, İsviçre, İsrail ve Japonya gibi bazı ülkelere ihracat verileri ise gizlilik nedeniyle Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanmadı.
Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, federal hükümeti şeffaflıktan yoksun olmakla suçladı. Bu tutumun kabul edilemez olduğunu belirten Dağdelen, öte yandan Merkel ve federal hükümetinin ‘cinayet araçlarının ihracatında dünya şampiyonu olmasının bir utanç karnesi’ olduğunu dile getirdi. Dağdelen, “Aynı zamanda bu silahları alanları da bir sır olarak saklıyorlar” şeklinde konuştu.
ERDOĞAN ‘PARASIYLA ALIYORUZ’ DEMİŞTİ
Ankara ile Berlin arasında yakın bir süre önce silah polemiği yaşanmıştı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Ekim 2019'da Suriye’ye girmesinden sonra, federal hükümet Türkiye'ye kısmi silah ihracatı yasağı koymuştu. Ancak bu, sadece Suriye savaşında kullanılabilecek silahlar için geçerliydi. Yine de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’yı Türkiye’ye silah satmaması nedeniyle eleştirdi.
Erdoğan, Ekim 2019’da, Almanya'nın Türkiye'ye silah satışı konusundaki açıklamasına ilişkin, “Biz o zaman NATO'da nasıl ortağız? Siz bize silahı bedava vermiyorsunuz. Paramızla veriyorsunuz. Peki, bulunduğumuz noktada NATO'yu korumaya gelince, bu koruma işlemini nasıl yapacağız? Siz vermezseniz dünyada bu silahları temin edeceğimiz yerler bitmedi” ifadelerini kullanmıştı.
http://www.krttv.com.tr/gundem/almanyaenfazlasilahiturkiyeyesattih34619.html
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ı anan Saray Belediyesi'ne soruşturma!105 izlenme
AKP kurucusundan, Berat Albayrak'ın istifası hakkında bomba iddialar!95 izlenme
Kentsel dönüşüm için elektriği ve suyu kesilen Fetihtepeliler, banyo yapmak için İBB'nin spor kompleksine gitti!47 izlenme
Sağlık Bakanı Koca verileri açıkladı: 28.370 yeni vaka tespit edildi, 25.772 kişi sağlığına kavuşurken, 196 kişi hayatını kaybetti!56 izlenme
Yurttaşlar dolardaki düşmenin çarşı ve pazarda fiyatlara yansımamasına isyan etti! 'Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor'49 izlenme
İsrail’e ‘çakmak gazı, zıpkın satıyoruz’ diyen Ticaret Bakanlığı’na tepki yağıyor34 izlenme
İmamoğlu iş dünyasına seslendi: "Sakın ha kafanızı kuma sokmayın"29 izlenme
Başkanlık sisteminde borçlar katlandı63 izlenme
Valilik ve fırıncılar arasında ekmek kavgası: Bir zam, bir indirim
Erdoğan şeriatı savunanlara sahip çıktı! 'Şeriat'a düşmanlık dinin kendisine husumettir'
Özgür Özel'den 'dokunulmazlık' resti: 'Beni de atsın hapse'
Fotoğraf maden faciasından tam 11 gün önce çekildi! Sendika başkanından Köçekli eğlence