Almanya’da yeni ısınma sistemleri ve fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerjiye geçişle ilgili yasa meclisten geçti. Buna göre kademeli olarak 2026'dan sonra evlerde kullanılan fosil ya da gaz türevi ısınma modellerinin yüzde 65'i yenilebilir enerjiden olacak.
Bunun için de, evlere ısı pompası ve güneş paneli destekli sistemler kurulacak. Yani, tüm ısıtma sistemleri, borular, banyolar, kaloriferler değişecek. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için de 2023 yılına kadar yeni 60 bin sucu ve kaloriferci gerekecek.
AYLIĞI 2500 EURO'YU BULACAK
Daha önce Nitelikli Göç Yasası da meclisten geçmişti. Türkiye'de bu konuda meslek eğitimi olanlar, yetkili olanlar, bunu kanıtlarlarsa, bu yönde iş yapan firmayla anlaşma yapıp Almanya'ya gelebilecek.
Bu kişilerin en az A2 düzeyinde Almanca bilmesi bir şart olarak öne çıkıyor. Kalorifer ve su tesisatçısı çalışanı ya da kalfasına saatte en az 20 Euro ödenecek.
Almanya’da çalışmaya başlayan kişilerin aylık maaşları ise 2500 Euro'yu bulacak. Usta ya da şirket sahipleri içinse üst sınır yok.
MESLEKİ EĞİTİMİ OLMAYANLAR DA KABUL EDİLECEK
Almanya'da bu mesleği öğrenmek için 3.5 yıllık bir meslek eğitimi süreci gerekiyor. Ancak, bu alanda işçi olmak için bu da şart değil.
Örneğin işten biraz anlıyorsanız, yetki belgesi olan bir su ve kalorifer tesisatçısının yanında iş bulmak mümkün oluyor. Sadece yetki gerektiren işler için firmanın onayı gerekiyor.
Almanya'da şu anda bu işleri yapan yaklaşık 50 bin Alman şirketi bulunuyor ve onlardan randevu bile alabilmek büyük bir mesele.
Çünkü şu anda bile talebe yetişemiyorlar. 2024 yılından sonra yılda 500 bin sistemin, yeni haliyle devreye alınacağı düşünüldüğündü, Türkiye'den bu alanda gelmek isteyenlere tüm kapıların açık olduğu görülüyor.
Sözcü
Baba Arif Güran'a abisi ve eşi soruldu: "Benim ailem yapmaz"32 izlenme
Sedat Peker’in iddiaları ile gündeme gelmişti: Esenyurt Üniversitesi’ne tahsis iptal edildi!80 izlenme
Uğur Mumcu katledilişinin 33. yılında anıldı! "Çekilmeyen tuğlalardan karşımızda bir duvar örülü"23 izlenme
Erdoğan 'indirim' istedi; AKP'li belediye suya yüzde 35 zam yaptı!47 izlenme
Mart bitti zam yağmuru başladı: Elektriğin ardından doğal gaz da zamlanıyor26 izlenme
Ahbap Derneği'ne ikinci dalga operasyon13 izlenme
Askeriye arazisi yaşam alanı olacaktı, AKP'li belediye vazgeçti: "Trabzonspor'a tesis yapılsın"28 izlenme
Yılmaz Özdil'den çarpıcı paylaşım: 'Sedat Peker tweet atarken...'58 izlenme
Kılıçdaroğlu'dan Erdoğan'a; senin hükümetin Türkiye Cumhuriyeti'ne ihanet etti
Öğrenci yurdunda kâbus yaşıyorlar: -11 derece soğukta kaloriferler yanmıyor
Aykut Erdoğdu'dan çarpıcı açıklama: Günü gelecek, bunu bekliyoruz!
Kocaeli yangın faciasında ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi! Yaralı olarak kurtarılan işçi de hayatını kaybetti