Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nı bu yıl 8 milyon yolcunun kullanacağı garanti edildi ancak ilk 5 ayda sadece 272 bin 676 kişi geldi. Eğer yıl sonuna kadar 7 milyon 727 bin 324 yolcu gelmezse müteahhite 12 milyon dolar daha ödenecek.
Kamu özel işbirliği (KÖİ) ile yapılan ve 29 Ekim 2016'da açılan Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'nı bu yıl 8 milyon yolcunun kullanacağı garanti edildi.
Ancak 2021 yılının ilk 5 ayında tren garına gelen yolcu sayısı 272 bin 676 kişide kaldı. Garı yıl sonuna kadar 7 milyon 727 bin 324 yolcunun kullanmaması halinde müteahhit firmaya Hazine'den 12 milyon dolar daha ödenecek. Bu miktar yolcu gelirse TCDD bilet parasından kazanacak ve müteahhide ödenecek miktar dengelenecek.
Yolcu garantisi nedeniyle 2016'dan 2020 yılı sonuna kadar Ankara YHT Garı için CengizKolinLimak ortaklığına 21 milyon dolar ödendi.
Sözcü gazetesinin haberine göre; yolcu garantisi nedeniyle 2016'dan 2020 yılı sonuna kadar Ankara YHT Garı için CengizKolinLimak ortaklığına Hazine'den KDV hariç 21 milyon 352 bin 545 dolar ödendi.
Garda, diğer KÖİ modellerinden farklı olarak hem gelen hem gelmeyen hem de fazladan gelen yolcu başına para veriliyor. Yıllık yolcu garantisi tutan modelde müteahhit firmaya yolcu başına 1.5 dolar ödeniyor. Garanti kapsamında kalan ancak gelmeyen yolcu için de bu miktar ödeniyor.
Garanti üzerinde yolcu gelirse, yolcu başına da 50 sent ödeme yapılıyor. TCDD'nin kasasına sadece bilet satışından para giriyor.
Ankara YHT Garı için garanti edilen yolcu sayısı her yıl katlanarak artıyor ancak yolcu sayısı artacağına daha da düşüyor.
2020 2021 dönemi için şirkete verilen yolcu garantisi 8 milyona çıktı ancak bu yılın ilk 5 ayında Ankara YHT Garı'nı kullanan yolcu sayısı 272 bin 676 kişide kaldı.
Tren garına yıl sonuna kadar 7 milyon 727 bin 324 kişinin daha gitmemesi halinde devlet kasasından 12 milyon dolar daha ödenecek. Böylece yolcu garantisi nedeniyle Hazine'den çıkan tutar, KDV hariç 33 milyon 353 bin 545 dolara ulaşacak.
https://halktv.com.tr/gundem/ankaragarindadamalifelaket8milyonyolcugarantisindencokuzagiz465391h
Bakan Koca açıkladı: 32.176 yeni vaka tespit edilirken, 184 kişi hayatını kaybetti, 23.104 kişi sağlığına kavuştu!30 izlenme
Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybı 45 bini geçti36 izlenme
İzmir'de metro hattı için 3 bin TL ödenek ayrıldı!40 izlenme
Beyza Doğan’ın katili Selim Tekin öldü!66 izlenme
CHP'li vekilden bomba iddia! 'Binali Yıldırım 2017 yılında Paramount Otel'de kaldı'52 izlenme
CHP sormuştu; Fuat Oktay'dan "115 milyar" açıklaması: "74 milyar 118 milyon 164 bin lirası yatırıldı"33 izlenme
Türkiye'de Milli Bayramlar yasaklanırken, Yüzlerce Japon öğrenci 'Dağ Başını Duman Almış'ı söyledi !403 izlenme
Erdoğan’ın tartışmalı diploması AİHM’nin gündeminde!908 izlenme
Aylardır erişime kapatılmıştı: Discord ve Roblox ne zaman erişime açılacak?
Erdoğan'ın açıkladığı düzenleme, elektrik faturalarını ne kadar düşürecek?
30-34 yaş grubundaki gençlerin yüzde 31.5'i evde oturuyor
Erdoğan 'Evimize ekmek götüremiyoruz!' diyen esnafa bunu söyledi 'Al bu keyif çayını iç!'