Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetimleri sonrası bazı et ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edilince, tüketicinin güvenilir kırmızı ete erişim kaygısı arttı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşların düzenli denetimi yapılan mahalle kasaplarından rahatlıkla et alabileceğini belirtti. Kasabın faturasız, sağlık raporu bulunmayan hayvanın etini satın almadığını anlatan Yardımcı, ucuza et, kıyma satışı yapılan yerlere şüphe duyulması gerektiğini vurguladı.
Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 250 lira civarında olduğunu anlatan Yardımcı, "Vatandaş rahatlıkla mahalle kasabından alışverişini yapsın. Bizlerin en büyük denetçisi, müşterilerimizdir. Küçük esnafta hile ürün olmaz.

Vatandaş tedirgin olmasın, rahat rahat kasaptan etini alsın. Eti ucuz satan yerlerden, 500600 liradan düşük kıyma satılan yerlerden şüphelenilmeli. Ucuz etin yahnisi yavan olur. Bize gelen eti 350 liraya aldığımızda 525 lira maliyeti var. Kıyma 550600 lira, kuşbaşı 600650 liraya satılıyor. Kasap bunu pahalı satamaz, denetçimiz halk. Türkiye çapındaki kasaplarda tek tırnak gibi farklı hayvanların et satışı yapılamaz" diye konuştu.

Her ilde 'aracı' olarak adlandırılan kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu belli olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar. Bizim esnafımız böyle durumdan haberdar olduğunda bildiriyor, şikayet edip, aracıyı yakalatıyoruz" dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu da hijyen kurallarına uyulmadan yapılan hayvan kesimi, etin muhafazası ve işlenmesinin sağlığa tehlikelerinden bahsetti. Manavoğlu, "Tek tırnaklı etlerin tüketimi halk sağlığı açısından riskli. Tüketicilerin sağlığını bile bile riske atması söz konusu. At, eşek etinin karışımların içerisinde olması, bu hayvanların nerede, nasıl koşullarda kesildiği sorusunu akla getiriyor. Kayıtsız ve onaysız, merdiven altı olarak tabir ettiğimiz işletmelerde hijyenden yoksun uygulama söz konusu. Et ürünleri protein bakımından zengin olduğundan mikrobiyal anlamda ciddi mikoorganizma barındırma riski yüksek. Uygun olmayan koşullarda kesilip, dağıtılıyorsa ciddi hastalık riski var. Bu ürünlerde salmonella, escherichia coli, listeria, campylobacter bulunma ihtimali yüksek. Isıl işlemin uygun olmayan koşularda uygulanıp, etin tüketiminde kanlı ishal, karın ağrısı, kusma, bağışıklığı düşük bireylerde ölümle sonuçlanacak riske sahip" dedi.
Sözcü
Türkiye, damat Cuma Doğan ve kayınvalide Güldane Şahin arasındaki 'yasak aşk'ı konuşuyor78 izlenme
Yüzsüzlüğün bu kadarı: Rüşvet ihalede!94 izlenme
Herkesin aklındaki soru: Mutasyona uğrayan virüs Türkiye’de var mı, yok mu?93 izlenme
A Haber ve AKP oy pusulasında Kılıçdaroğlu'nu sansürledi: 'Karar hala yürürlükteyken bu mudur dürüstlük?'33 izlenme
Emekliler sokağa döküldü: "Kendi saraylarda yatacak biz de sürüneceğiz"17 izlenme
Flaş gelişme: Amcanın aracından alınan örnek Narin Güran’ın DNA’sıyla uyuştu!51 izlenme
İmamoğlu'ndan Bakan Karaismailoğlu'na sert yanıt: "Aklı ermez o işlere"36 izlenme
2025'te asgari ücret ne kadar olacak? Evren Devrim Zelyut, Erdoğan'ın zam planını deşifre etti!30 izlenme
Esnaftan Erdoğan’a çok sert sözler! 'Neye dayanarak benden helallik istiyorsun?'
İBB 6 aydır alacaklılarına ödeme yapamıyor! 500’dez fazla firma alacaklı…
Sokak röportajında skandal sözler! “Dünyada 2 tane İsrail Devleti kuruldu. Birisi 1923 Türkiye Cumhuriyeti, diğeri 1948’de kurulan İsrail"
400’ün üzerinde ürüne ilave gümrük vergisi geldi!