Son 1 yılda konut ve arsalarda yaşanan fahiş fiyat artışları tarım arazilerine de yansırken, artan üretim maliyetlerine eklenen kira giderleri, gelecek sezonda vatandaşa da yansıyacak. Türkiye'de ağırlıklı olarak kiralama yöntemi ile ekilen tarım arazilerinde kira fiyatlarının yüzde 100 civarında arttığına dikkat çekilirken, ürünün maliyetinin yarısının da kira giderlerinden kaynaklandığı ve etiket zamlarında bunun önemli bir payının olduğu belirtildi.
FİYAT KURTARMIYOR
Sözcü'de yer alan habere göre, Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, kendi bölgelerinde dönüm başına 2.500 TL olan kiraların 4.700 TL'ye çıktığını kaydetti. Ekonomi kriz nedeni ile kiraların artık peşin alınmak istendiğini anlatan Okay, bazı bölgelerde ise ürünün 3'te 1'ini kira gider olarak verildiğini aktardı. Tarımda ölçek yaratabilmek ve işçilik maliyetlerini geriye çekebilmek için arazi kiralamasına gidildiğini ve ekilen ürün için o yıl açıklanan fiyatların da zamlarda etkili olduğunu aktaran Okay, “Ekeceğiniz üründe kâr etmezseniz ikinci sene sıkıntı oluyor. Tarımla uğraşan nüfusa bakıyorsunuz azalma var. Belirli ürünler para kazanırsa ona göre de kiralarda artış oluyor.
Kira arttı ama ürün fiyatları çoğu zaman kurtarmıyor. Geçen yıl 26 TL'ye çıkan pamuk bu yıl 16 TL'lerde. Bu fiyat nasıl kurtaracak. Geçen yıl üretici 26 TL'yi görerek kiralamasını pamuk üzerinden yaptı, sezon açıldı pamuk fiyatlarında gevşeme oldu” diye konuştu.

Erdoğan'ın hukukçusu bile uyardı: "Soruşturma gizliliği ihlal edilmemeli"19 izlenme
Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında flaş gelişme yaşandı: Başsavcıyı tehdit eden hesap Ülkü Ocakları Yöneticisi çıktı34 izlenme
Financial Times yazdı: ‘Anketler, Erdoğan'ı ittifaka zorladı’620 izlenme
Devleti AKP ilçe teşkilatına çevirdiler!117 izlenme
Lisede AKP toplantısı yapıldı! "Okullar seçim bürosu mu?"43 izlenme
Milyonlarca emekliyi üzen haber! Maaş toplantısı iptal, son karar Erdoğan'ın40 izlenme
AKP Erzurum vekili Zehra Taşkesenlioğlu camide seçim nutku attı 'AKP'den başkası seçimi kazanırsa, vatandaşlar hizmet alamayacak !'667 izlenme
218 emekli diplomattan Disney’e “Atatürk” tepkisi: "Bir terör örgütüyle ilişkilendirilmekten kaçınacağınızı düşünüyoruz!"46 izlenme
Hazine ve Maliye Bakanlığı avukatı kumpas davalarını savundu!
Esenyurt'ta eylem yaptılar: '250 milyon dolar ortada yok'
Mobilya sektöründe büyük kriz! Maliyetler tavan yaptı, satışlar dibe vurdu!
Anıtkabir'deki 23 Nisan töreninde bulunan tek genel başkan sadece Özgür Özel oldu