Home
03 Temmuz 2025 ( 13 izlenme )
Reklamlar

Aşurenin maliyeti ikiye katlandı


Muharrem ayının gelmesiyle birlikte geleneksel olarak evlerde kaynatılan aşure, bu yıl enflasyonun gölgesinde pişiriliyor.



Gıda fiyatlarındaki fahiş artış, aşurenin maliyetini ikiye katladı. İçerisinde buğday, nohut, fasulye, fındık, ceviz, incir, kayısı, yer fıstığı, tarçın ve karanfil gibi pek çok ürünle hazırlanan aşure, artık dar gelirli vatandaşlar için ulaşılması zor bir geleneğe dönüştü.

KAZANLA PİŞİRME BİTTİ

Aşure malzemesi için zincir markette yapılan ortalama bir alışverişte 1.300 TL harcamak gerekiyor. Oysa geçen yıl benzer bir alışverişin maliyeti 550 TL civarındaydı. Bir yıldaki artış oranı yüzde 136’ı buluyor. Geçmişte kazan kazan yapılıp komşulara dağıtılan geleneksel tatlı, artık küçük tencerelerde kaynatılır oldu.

Aşurelik malzemelerin fiyatları marka ve marketlere göre farklılık göstermekle beraber bir zincir mağazada 1 kilogram toz şeker 46 TL, 250 gram siyah üzüm 130 TL, 180 gram yer fıstığı 43 TL, 1 kilogram aşurelik buğday 41 TL, 1 kilogram fasulye 75 TL, 200 gram incir 143 TL, 1 kilogram nohut 80 TL, 300 gram kayısı 335 TL, 350 gram fındık 335 TL, 350 gram ceviz 350 TL, 45 gram tarçın 32 TL, 15 gram karanfil 25 TL’den satılıyor. Kayısı, fındık ve ceviz bu yıl da aşurenin maliyetini katlayan temel ürünler oldu.

Nefes

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

CHP Bilim Plartformu'ndan çarpıcı rapor! ‘2019 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ karnesi AKP seçim koordinasyon merkezi önünde Murat Kurum protestosu! Mağdurlar, 13 yıldır evlerini beklediği ve verilen sözlerin tutulmasını talep etti Şoför kiralamak için 3.1 milyon TL! İlaç yazılıp eve gönderilen hasta 7 kişiye virüs bulaştırmış!