Atatürk’ten 91 yıl önce özelleştirme vurgusu! 1935’te ‘devletleştirme’ şimdi ‘özelleştirme’

28 izlenme 11 Mayıs 2026
Reklamlar

Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Mayıs 1935'te katıldığı son CHP Kurultayı'nda verdiği mesaj çok netti. Atatürk konuşmasında bugünün aksine özelleştirme değil millileştirme vurgusu yaptı.


“Uçurum kenarında yıkık bir ülke, türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar, yılarca süren savaş ve yeni devlet” Atatürk bu cümlelerle seslendi partililere. Ardından ekonomik kalkınmaya değindi. Anadolu’da özel şirketlerin ellerindeki yolların satın alındığını söyledi.

TAM BAĞIMSIZLIĞIN EKONOMİK AYAĞI

Sadece yol da değil, İstanbul ve İzmir’deki yolların devlete geçtiğini de vurguladı. Tüm bu işletmelerin devletin elinde olması, tam bağımsızlığın ekonomik ayağının tamamlandığını gösteriyordu.

91 YIL SONRA POLİTİKA DEĞİŞTİ

Bu konuşmadan 91 yıl sonra politika değişti. Yol, köprü, havalimanı, elektrik ve doğalgaz. Birçok işletme özel şirketlere devredildi. Atatürk’ün yıllar önceki konuşması işletmelerin, devlet elinde olmasının önemini ortaya koyarken bugün Atatürk’ün bahsettiği ekonomik bağımsızlıktan vazgeçildi.

Sözcü

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İran'ın ABD uçaklarını vuran silahları Türkiye'den aldığı iddiasına Ankara'dan jet yalanlama Erdoğan'dan Mersin'deki saldırıya ateş püskürdü: Bunları takip ederseniz HDP ve CHP'nin kabul ettikleri gruplara veya ülkelere çıkar Korkutan gelişme! Corona virüsü yenen ülkelerde ikinci dalga başladı! Başkentin dev projesi Almanlar’a devredildi