CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur Avrupa’ya ihraç edilen ancak insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturan mitotoksin ve pestisit içerdiği için iade edilen gıdaların akıbetini Meclis gündemine taşıdı.
Güzelmansur konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Avrupa Birliği (AB) Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) verilerini inceleyen Güzelmansur, 1 Ocak ila 1 Temmuz arasındaki 6 aylık sürede ülkemizden ihraç edilen 97 parti meyve, sebze, kurutulmuş meyve ve kuruyemişin ciddi miktarda mitotoksin ve pestisit içermesi nedeniyle ihracatına izin verilmediğini tespit etti. Karaciğer kanserine neden olan mitotoksinlerden aflatoksin ve okratoksin ile genetik bozukluklara yol açan pestisit içeren bu ürünlerin önemli bir kısmının ülkemize iade edildiğinin altını çizen Güzelmansur “bu ürünlerin akıbeti kamuoyuna açıklanmalıdır” dedi.
“AVRUPA’NIN ‘YENMEZ’ DEDİĞİ BU ÜRÜNLERİ VATANDAŞIMIZIN YEMESİNE GÖZ YUMULUYOR MU”
Güzelmansur, “AB üyesi ülkelerin ihracatına izin vermediği 97 parti gıdanın bir kısmı sınırda imha edilmiş olmakla birlikte, çok önemli bir bölümü ülkemize iade edilmiştir. Avrupa’nın ‘yenmez’ dediği bu ürünleri vatandaşımızın yemesine göz yumuluyor mu” diye sordu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “AB ülkelerinin iade ettiği gıdalar için yapılan işlemin ne olduğunu, bu gıdaların iç piyasaya sürülüp sürülmediğini”soran CHP’li Güzelmansur’un önergesindeyer alan sorular şunlar:
1. Son 6 ayda, AB ülkelerine ihraç edilen ancak yapılan analizlerde kansere yol açan mitotoksin ve genetik bozukluklara neden olan pestisit içerdiği için ülkemize iade edilen meyve, sebze, kurutulmuş meyve ve kuruyemiş için ne işlem yapılmıştır? Bunlar imha mı edilmiştir yoksa iç piyasaya mı sürülmüştür?
2. Son 6 ayda ülkemizdeki gıda ürünlerinde yapılan mitotoksin ve pestisitkalıntısı analizi sayısı kaçtır? Tespit edilen uygunsuzluk oranı nedir? Uygunsuzluk tespiti sonrasında ne tür işlem yapılmıştır?
3. Ülkemizin ithal ettiği meyve, sebze, kurutulmuş meyve ve kuruyemişlerde mitotoksin (aflatoksin, okratoksin) ve pestisit analizi yapılmakta mıdır?
4. Son 1 yıl içinde ithal edilen gıda ürünleri içinde mevzuatın belirlediği miktardan daha fazla mitotoksin ve pestisit kalıntısı içerdiği için iç piyasaya sokulmayan ve iade edilen ürün sayısı, miktarı nedir?
http://www.krttv.com.tr/gundem/avrupadaniadeedilensagliksizyiyeceklereneh7640.html
TÜSİAD'ın açıklamasına tepkiler büyüyor: Bakandan 'soruşturma' sinyali22 izlenme
‘Alkol satışı serbest’ iddiasına İçişleri’nden açıklama44 izlenme
Prof. Dr. Şenol, flaş koronavirüs açıklaması! "Hangi rakamı buluyorsanız, 3.5 ile çarpın"54 izlenme
Güney Koreli turisti taciz eden erkek yakalandı16 izlenme
Rıza Sarraf iddianamesi bu kez kimlere uzanacak?320 izlenme
"Yağ gibi kayıyor" diye övülen yolun altı mağara çıktı, asfaltı ilk yağmurda çöktü23 izlenme
Dünya çapında İmamoğlu'na destek yürüyüşü: New York ve Paris'le birlikte dünyanın birçok noktasında İmamoğlu'na sloganlar ve yürüyüşle destek verildi67 izlenme
İmamoğlu'nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırı sonrası bir grup, ellerinde MHP bayraklarıyla tekbirler getirerek konvoy yaptı!37 izlenme
İsrail Gazze’de 250 noktayı böyle yerle bir etti
Rus ordusu, stratejik öneme sahip kentlerden biri olan Harkov'u vurmaya devam ediyor!
O isim Erdoğan'a hakaret suçlamasından beraat etti! Bakın Erdoğan için neler söylemişti?
Suriye'ye ihracat durdu, 4 bin 500 tır sınırda bekliyor