Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çanakkale Savaşı’nın 104’üncü yıldönümü töreninde yaptığı konuşındaki sözlerinden dolayı Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç’u çağırdı.
AFP‘nin haberine göre, görüşmenin ardından bir açıklama yapan Morrison, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin Avustralyalılar için çok rencide edici olduğunu ve böylesine hassas bir ortamda sarf edilmesinin pervasızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.
Morrison, Büyükelçi Karakoç ile yaptığı görüşmede kendisine sunulan gerekçeleri de kabul etmediğini belirtti.
Morrison, ilişkilerin gözden geçirilmesi konusunda “tüm seçenekleri” değerlendireceğini de sözlerine ekledi ve “Bu sözlere açıklık getirilmesini ve geri alınmasını bekliyorum ve bunu talep ettim” dedi.
Morrison, Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünen Avustralyalılardan sağduyulu hareket etmelerini ve Türkiye’ye yönelik bir seyahat uyarısının gözden geçirildiğini belirtti.
“Herhangi bir adım atmadan Türk hükümetinin yanıtını bekleyeceğim ancak ilişkilere dair tüm seçeneklerin masada olduğunu söyleyebilirim” diyen Morrison, Erdoğan’ın sarf ettiği sözlerle Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına “ihanet ettiğini” de öne sürdü.
Morrison, “Atatürk, ülkesini modern ve kucaklayıcı bir ulusa dönüştürmek istiyordu ve bu sözlerin bu ruhla bağdaşmadığını düşünüyorum” dedi.
Erdoğan, önceki gün yaptığı konuşmada, “Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki, mesajınızı aldık. Hislerinizi de niyetinizi de anladık. Kininizin, nefretinizin canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkarak 50 Müslümanı öldürmesinin ne olduğunu anladık. Aldığımız nefesi bize çok gördüğünüzü anladık. Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. 1000 yıldır buradayız, kıyamete kadar da burada olacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” demişti.
Erdoğan’ın son dönemdeki açıklamalarına tepki gösteren tek ülke Avustralya değil.
Erdoğan’ın bir seçim mitingi sırasında Yeni Zelanda’da 50 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının görüntülerini dev ekranda yayınlamasından dolayı Yeni Zelanda hükümeti de tepki gösterdi.
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, bu görüntülerin gösterilmesinin “adil olmadığını” ve ülke dışında yaşayan vatandaşlarını tehlikeye attığını söyledi.
https://www.abcgazetesi.com/avustralyabasbakanierdoganataturkunmirasinaihanetetti3691
1 Milyon 418 bin gencin borcu nasıl silinecek? KYK düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu161 izlenme
Gelin Zuhal Böcek'in ifadesi ortaya çıktı22 izlenme
Bu tuzağa dikkat! Telefonu yavaşlayınca anladı82 izlenme
Her iki seçmenden biri erken seçim istiyor56 izlenme
A101'in tarihi geçmiş tavuk ve süt oyununu çalışanları ortaya çıkardı!79 izlenme
AKP ve MHP'ye oy verenlerin üçte biri Bakan Koca'nın açıkladığı tabloya inanmıyor!141 izlenme
AYM karar verdi! Rasim Ozan Kütahyalı'ya FETÖ'cü demek ifade özgürlüğü37 izlenme
'Katliam yasası' İngiliz turistlerin boykotuna neden oldu35 izlenme
İl Milli Eğitim Müdürü’nden kadın öğretmenlere: “Benim hanım çalışmıyor. Siz de çalışmayabilirsiniz”
İktidar, müteahhitleri zengin etti!
Erdoğan 'Millet aç' diyenlere böyle yanıt verdi! "Ekonominin kitabını yazdık"
Muhalefetin 'konser harcamaları araştırılsın' önerisine AKP-MHP'den ret