CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Sigara satışına getirilen vergi artışının tüketime etkisine ve kaçak sigara kullanım miktarına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesine cevap Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi.
Peş peşe gelen zamlara sigara da eklendi. Sigara fiyatlarında paket başına 3 liraya varan artış gerçekleşti. CHP’li Gürer’de sigaraya gelen zamların tüketime etkisini ve artan fiyatların kaçak sigara kullanımını artırıp arttırmadığını yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer yanıtlanması istemiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Hükümetin sigaradan alınan vergileri arttırmasına paralel olarak sigara satışlarında azalma görülmekte midir? 2015, 2016, 2017 ve 2018 yıllarında ülkemizde tüketilen sigara miktarı ne kadardır? 2009 ve 2018 yıllarında sigaradan alınan vergi oranları nedir? Artırılan vergilerle beraber kayıt dışı kaçak sigaraların tüketimindeki artışla ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa kaçak sigaralardan dolayı devletin yaşadığı vergi kaybı ne kadardır? 2009 ve 2018 yıllarında ele geçirilen kaçak sigara miktarları yıl bazında ayrı ayrı olmak üzere ne kadardır? Ülkemizdeki tütün üretimi miktarı 2009 ve 2018 yıllarında ayrı ayrı olmak üzere ne kadardır? Ülkemizde en çok hangi illerde tütün üretimi yapılmaktadır?” şeklindeki sorularını yöneltti. Cevap Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan geldi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Bakan Albayrak, “Ülke genelinde yapılan yaygın ve yoğun denetimler neticesinde yasadışı sigara yakalama rakamlarında artış, kaçak sigara kullanım oranlarında ise düşüş yaşanmaktadır” dedi. Fakat önergede sunulan bütün sorular yanıtsız kaldı.
CHP’li Gürer’in yazılı soru önergesine cevap veren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tütün mamulleri sektöründe faaliyet gösteren, üretici ve/veya ithalatçı firmaların takibine yönelik olarak 2007 yılından itibaren Bandrollü Ürün İzleme Sisteminin uygulandığını hatırlattı. Fakat hatırlatmakla kaldı. Bakan Albayrak, Gürer’in sorularına yanıt vermekten kaçındı.
Ayrıca Bakan Albayrak, “Ülke genelinde yapılan yaygın ve yoğun denetimler neticesinde yasadışı sigara yakalama rakamlarında artış, kaçak sigara kullanım oranlarında ise düşüş yaşanmaktadır” dedi. Fakat önergede sunulan bütün sorular yanıtsız kaldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan yanıtında görüldüğü üzere, yasa dışı sigara yakalama rakamlarında artış görülmüş. Bakanın bu cevabı esasen kaçak sigaranın ülkemizde varlığının itirafı gibidir. Kaçak sigara ülkemize nereden, nasıl, hangi yollarla gelmektedir? Ayrıca sorularımız yanıtlansa gerçek açığa çıkacaktı. Halkın ve Milletvekilinin bilgi edinme hakkı ne yazık ki bu tür yanıtlarla suiistimal ediliyor. Veriler eğer saklanıyorsa orada sorunun varlığı gizlenmek isteniyor demektir. Kaçak sigaranın yakalanması, kaçak sigara kullanımı azaldı sonucunu vermez. Kaçak sigara kullanımının azaldığı ispatı nedir? Bakan yanıtları, sorulara açık yanıt verilinceye kadar anlamsızdır” dedi.
https://www.abcgazetesi.com/bakanalbayraktansigarazammiitirafi34333
Yangın soruşturması belediyeye sıçradı! Tanju Özcan'ın yardımcısı da gözaltında45 izlenme
İstanbul’daki rezerv alanlar için dikkat çeken sorular60 izlenme
AKP’li Kurtulmuş STK temsilcileri ile camide toplantı yaptı!43 izlenme
Geçim sıkıntısı kaynaklı intiharlar artıyor: Son iki ayda 5 yurttaş ekonomik sebeplerle yaşamına son verdi79 izlenme
ABD’yi karıştıran polis tutuklandı ama öfke dinmedi! Sokaklar savaş alanına döndü91 izlenme
"Milyon dolar" açıklaması tepki çeken Dilek Sabancı özür diledi 'Yanlış ifade ettim. Yanlış anlaşılmaya sebep olduğum için kamuoyundan özür dilerim'59 izlenme
Emekli ve ücretliye yüzde 20 zam tehdidi! Açlık kapıda29 izlenme
ABD askerlerine saldırı: 3 ölü, 34 yaralı44 izlenme
AKP'den CHP'ye geçen Üsküdar Belediyesi, emeklilere 5'er bin TL dağıtacak!
İBB Meclisi, riskli konutların dönüşümü için İmamoğlu’na yine yetki vermedi!
Turhan Çömez belgeleri ve görüntüleri yayınladı! 200 milyonluk arazi hangi milletvekilinin eşinin şoförünün çıktı?
Genç çiftçi teklif edilen fiyata sinirlendi '8 ton' patatesi ücretsiz dağıttı: "Belki bir dahaki sene hiç ekmeyeceğim"