CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 24 Temmuz 2018’de kahveyle ilgili "kanserojen madde" iddialarını cevaplanması için Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi yöneltti.
YAPTIRIM YOK
Anayasa’ya göre 15 gün içinde yanıtlanması gereken, ancak yanıtlanmadığı takdirde herhangi bir yaptırım öngörülmeyen bu süreç 4 yıl sonra tamamlandı.
Sağlık Bakanı Koca kahve önergesini 4 yıl sonra yanıtladı.
Önergede; ABD Los Angeles’ta bir mahkemenin dört kahve şirketinin ürünlerine kanser uyarısı koyması gerektiği yönünde 2018’de verdiği karara dikkat çekilerek “Ülkemizde bu yönde inceleme yapılmakta mıdır? Kahveler için benzer bir uyarı kararı alınması düşünülmekte midir?” sorusu yöneltilmişti.
2016’DA “KANSEROJEN OLDUĞUNA DAİR YETERLİ KANIT YOK” DENİLDİ
Önergeyi 4 yıl sonra yanıtlayan Fahrettin Koca, en son 2016 yılında, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (IARC) yayımladığı raporda kahvenin insanlar için kanserojen olduğuna dair yeterli kanıt olmadığının belirtildiğini vurguladı. Koca'nın yanıtı şöyle:
"En son 2016 yılında, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (İARC) yayımladığı raporda kahvenin insanlar için kanserojen olduğuna dair yeterli kanıt olmadığı belirtilmiş olup, kanser yapmayan maddeler grubuna dahil edilmiştir. Bakanlığımız tarafından ise kahvenin kavrulması sırasında ortaya çıkan olası kanserojenlere dair bir çalışması bulunmamaktadır."
Koca’nın soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Gürer, “Farklı ürünler için ortaya konan iddialar kapsamlı ele alınmalıdır. Sonuçta insan sağlığı söz konusu. Kahve için kamuoyuna yansıyan iddialar var. Yaygın tüketilen kahve özellikle gençler arasında da yayılıyor. Sohbetlerin ve ziyaretlerin vazgeçilmezi kahveye yönelik olarak Bakan, yeterli bir kanıt olmadığını içeren 2016 yılı uluslararası kanser araştırma ajansı verilerini dayanak gösterdi” dedi.

Yeniçağ
Azerbaycan 'savaş hali' ilan etti!83 izlenme
Türk F-16 savaş uçağı pilotu nefes kesti43 izlenme
İsmail Saymaz ortaya çıkardı: Sosyal medyada Afganistan'dan Türkiye'ye insan kaçakçılığı yolları!57 izlenme
Mahkemede tüyler ürperten ifade: 'Zaten 500 gram' demişler... 'Kimse elini sürmedi, bebek kanamaya başladı'46 izlenme
Ünlü isimlerden İmamoğlu’na destek!34 izlenme
Kılıçdaroğlu'na bugün 7. sanatçıdan da yasak geldi!22 izlenme
Gelir garantili bütçe soygunu36 izlenme
Yunanistan örnek oldu! Kar mağdurlarına tazminat yolu61 izlenme
Türkiye’nin en büyükleri listesindeki demir çelik devi iflasın pençesinde
Dilipak: Sahillere diktiler gökdelenleri, diken de, diktiren de görecek gününü
Faik Öztrak: "Saray ve sosyetesinin tuzu tabi ki kuru!"
Binali Yıldırım’a canlı yayında zor soru ! 'Duruşunuz yok mu ?'