Bankacılık sistemine yönelik hazırlanan yeni düzenleme, Mali Suçları Araştırma Kurulu’na (MASAK) kapsamlı yetkiler tanıyor. Bilişim temelli finansal suçlarla mücadeleyi güçlendirmeyi hedefleyen yasa taslağıyla, MASAK bankalardaki şüpheli işlemlere anında müdahale edebilecek.
Bu kapsamda, finansal kuruluşların işlem hareketleri gerçek zamanlı olarak izlenecek ve gerek görüldüğünde hesaplara bloke veya dondurma işlemi uygulanabilecek.
Yeni yasa teklifine göre, şüpheli finansal hareketlerin tespiti için anlık izleme sistemi devreye alınacak. Bu sistem sayesinde MASAK, kaynağı belirsiz ya da kullanıcıların mali profiliyle uyuşmayan para hareketlerinde, herhangi bir mahkeme kararı beklemeksizin hesabı anında dondurabilecek.
Uzmanlara göre bu adım, özellikle dijital dolandırıcılık ve kara para aklama vakalarında hızlı müdahaleyi mümkün kılacak.
Yeni teknolojilerle desteklenecek sistem sayesinde MASAK, banka hesaplarındaki şüpheli hareketleri saniyeler içinde analiz edebilecek. Böylece finans kuruluşları aracılığıyla yürütülen işlemlerde mali denetim yetkisi de genişlemiş olacak.
Ayrıca, anlık izleme sistemiyle birlikte, hesaplara yapılan olağandışı para girişçıkışları doğrudan MASAK kontrolüne açık olacak. Bu durum, hem kullanıcı güvenliğini hem de finansal şeffaflığı artırmayı amaçlıyor.
NTV’nin haberine göre, düzenlemenin 11. Yargı Paketi içinde yer alması ve Meclis’in yeni yasama döneminde görüşülmesi planlanıyor. Yasa yürürlüğe girdiğinde, MASAK bankacılık sistemlerine doğrudan erişim sağlayabilecek ve hesap hareketlerini anlık olarak izleyebilecek.
Teklifin Ekim ayında Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Düzenleme yasalaştığında, Türkiye’de finansal sistemin denetim mekanizmaları önemli ölçüde güçlenecek. Uzmanlar, uygulamanın dolandırıcılıkla mücadelede yeni bir dönemi başlatacağını belirtiyor.
Sözcü
Bekir Pakdemirli'nin 4 yıllık bilançosu: "Çiftçiler zarar ettim diyemez"63 izlenme
Klasik AKP projesi! Fakıbaba: Herkese bedava koyun yok!1109 izlenme
Benzine büyük zam geliyor!386 izlenme
Son anketten Cumhur İttifakı'na büyük şok!90 izlenme
İstanbul Havalimanı’nın otoparkı açılmadan zamlandı!444 izlenme
Suriyeli tarikatçılar Türkiye'de, Alevi köylerinin yanıbaşında devasa saray yaptırıyor!438 izlenme
AKP konuyu kapattırdı: Devlet hastanesinde binlerce ilaç kayıp!531 izlenme
Mansur Yavaş bombayı patlattı! Gökçek ailesinin uykularını kaçıracak dilekçe!32 izlenme