Pakistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve bölgedeki gerilimi düşürmesi beklenen diplomatik temaslar, taraflar arasındaki derin görüş ayrılıklarını aşmaya yetmedi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance liderliğindeki Amerikan heyeti, görüşmelerden somut bir netice elde edilememesi üzerine İslamabad’dan ayrılma kararı aldı. Bu hamle, aylardır süren arka kapı diplomasisinin en kritik noktasında iplerin kopması olarak yorumlandı.
MASAYI DEVİREN 3 NEDEN
New York Times'ta yayımlanan analize göre İranABD görüşmelerini çıkmaza sokan üç kritik başlık öne çıkıyor.
Anlaşmazlıkların merkezinde Hürmüz Boğazı meselesi yer alıyor. Küresel enerji ticareti açısından stratejik öneme sahip boğazın güvenliği konusunda taraflar uzlaşamıyor. ABD, boğazın güvenliğinin tesis edilmesini şart koşarken İran bu konuyu müzakere masasında bir koz olarak kullanmayı sürdürüyor.
İkinci kritik sorun, İran'ın elinde bulundurduğu yaklaşık 450 kilogram zenginleştirilmiş uranyumun akıbeti. Washington, söz konusu materyalin tamamen imha edilmesini talep ederken Tahran bu yönde herhangi bir adım atmaya yanaşmıyor.
Üçüncü ve en tartışmalı başlık ise yurt dışında dondurulmuş İran varlıkları. Tahran, yaklaşık 27 milyar dolarlık bu kaynağın serbest bırakılmasını ekonomik bir zorunluluk olarak tanımlarken ABD bu talep karşısında tutumundan taviz vermiyor.
İRAN: ABD BAHANE ARIYORDU
Görüşmelerin ardından İran cephesinden ilk tepki, ülkenin yarı resmi haber ajansı Fars üzerinden geldi. Ajansın geçtiği analiz ve haberlerde, başarısızlığın faturası tamamen ABD tarafına kesildi. Haberde, "ABD heyeti müzakere masasından kaçmak için bir bahane arıyordu; Washington yönetimi beklentilerini düşürmeye ve esneklik göstermeye istekli değil" ifadelerine yer verilerek, uzlaşmaz tarafın Beyaz Saray olduğu savunuldu.
DİPLOMATİK KANALLAR KAPANIYOR
İran kanadından gelen son dakika açıklaması ise diplomatik çözüm umutlarını iyice zayıflattı. Tahran yönetimi, mevcut şartlar altında ABD ile yeni bir görüşme turu planlanmadığını resmi bir dille duyurdu. Bu sert duruş, bölgede zaten yüksek olan gerilimin önümüzdeki süreçte tırmanabileceği endişelerini beraberinde getirdi. Uluslararası gözlemciler, JD Vance’in dönüşü ve Tahran’ın kapıları kapatmasıyla birlikte, tarafların yeniden askeri ve ekonomik baskı mekanizmalarına yönelebileceği uyarısında bulundu.
Sözcü
Barış Terkoğlu’ndan sonra bir isim daha gözaltında!141 izlenme
Erol Mütercimler'den Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a flaş soru! "Gerçek şehit sayısı 78 mi?"438 izlenme
Mezarlığı bile imara açmışlar!134 izlenme
Sedat Peker'in ifşa ettiği kirli ilişkiler ağında gözlerden kaçan detay!53 izlenme
Ozan Gündoğdu deşifre etti: İBB davasında “hesap hatası”10 izlenme
Özgür Özel il ve ilçeleri tek tek saydı: Erdoğan'a seçimler yenilensin çağrısı11 izlenme
Seçil Erzan, "şifacı" arkadaşından yardım istemiş40 izlenme
Boğaziçi Üniversitesi'nde dehşet! 24 suç kaydı olan şahıs kız çocuğunu öldürüp intihar etti26 izlenme