Türkiye’deki Kuveyt Türk Bankası'nın Almanya Frankfurt'taki iştiraki olan KT Bank'a, Alman Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BaFin) tarafından kayyum atandı.
Bir süre önce, kara para ile mücadele yasalarını ihlal ettiği için uyarılan bankaya Bankacılık Kanunu (KWG) ve Kara Para Aklamayı Önleme Yasası'nın (GWG) 25 a ve 25 a’nın birinci maddesi gereğince yasal işlem yapılırken, denetim görevini yapmayan bir bankacıya da 7500 Euro idari para cezası da kesildi.
ÖZEL TEMSİLCİ BU İŞE BAKACAK
BaFin'den yapılan resmi açıklamada, “Mali düzenleyici olan BaFin, KT Bank'ın ticari işlemlerini yasalara uygun hale getirmesi talimatını verdi. Bu aynı zamanda, kara parayı aklama ve terörün finansmanını önlemeyi amaçlayan güvenlik sistemleri için bir gereklilik olarak yapıldı. Atanan özel temsilci (Sonderbeauftragter Kayyum), bankanın istenen bu şartları yerine getirip getirmeyeceğini izleyecek, denetleyecek” denildi.
BaFin ayrıca bankadan, bu işletmesel eksiklikler giderilinceye kadar öz sermaye bulundurması talimatını da verdi.
MÜŞTERİLERİ DE KORUMALI
Açıklamada, bankanın sadece kendi iç düzenini, kredi ve diğer işlemlerini düzenlemesini değil, aynı zamanda müşterilerin temerrüt risklerinin de kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı.
23 Kasım'da kayyum ataması yapılan KT Bank, Kuveyt Türk Bankası A.Ş.‘nin yüzde 100 iştiraki ve bankanın yüzde 18,72 hissesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait. Hisselerin yüzde 62,24'ü Kuveyt Türk Finans Kurumu'na, yüzde 9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve yüzde 9'u da Wafra Inc.‘e ait.
KT Bank'ın başında bulunan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nadir Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı olarak da görev yapıyor ve çift maaş alıyor. KT Bank'ta Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü ise Sinan Aksu temsil ediyor.
ZİRAAT'İN KAYYUMU DEVAM EDİYOR
BaFin, Ziraat Bankası‘nın Almanya iştiraki Ziraat Bank Int. AG'ye “ticarî işlemler ve kredilerde usulsüzlükler” sebebiyle 4 Nisan 2022'de kayyum tayin etmişti.Ziraat Bank Int. AG'nin, Almanya Bankacılık Kanunu'nun 25 a (2) maddesini ihlal ettiği belirtilmişti.
Bu kayyum halen görevde ve Almanya'daki şubelerin kredi verme izinleri kaldırıldı. Şubeler sadece Türkiye'ye “işçi dövizi havalesi” yapıyor.
Sözcü
Bakan Yılmaz Tunç'tan Narin Güran açıklaması: Amca neden tutuklandı?155 izlenme
İzmir'de iki kişinin hayatını kaybettiği elektrik akımı faciasında ilk duruşma görüldü: 'Kablo getirilsin' talebi36 izlenme
Fatih Altaylı'dan Muhittin Böcek'e zor sorular15 izlenme
EYT staj mağdurlarından Bakan Bilgin’e sert tepki! 'Bakan milletin parasını dağıtamayız demişti'37 izlenme
Okullar camiye dönüştürülüyor!282 izlenme
Koronavirüs kısıtlamaları tarikata işlemedi ! Şanlıurfa'da toplu zikir yaptılar !141 izlenme
Arşiv unutmaz ! Erdoğan, Deniz Yücel için neler söylemişti !892 izlenme
'Yok artık' dedirten kriz talimatı! "Ameliyat yapmayın!"362 izlenme
Barış Atay'dan Alpay Özalan'a: Boş yapma tam porsiyon AKP'li!
Bu çorba 495 TL! Gurbetçinin isyanı tartışma yarattı
Özgür Özel'den Bilal Erdoğan tepkisi: "Sakın 'Erdoğan'ın oğluyum, bana laf etti' deme. Madem siyaset yapıyorsun karşılığını alırsın"
Bir tane daha mı? 4 kişilik aile ölü bulundu! Siyanür şüphesi var…