Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü E.K.K., 7 Ağustos’ta velilere yönelik düzenlediği bilgilendirme toplantısında kız öğrencilere yönelik “başörtüsü konusunda çocuklara okul içinde ve dışında karışılacağını” söylemişti. Müdür Kırbıyık’ın ifadelerine tepki yağarken, gerici eğitimci ile ilgili daha önce sendikalar suç duyurusunda bulunmuştu. Yaşanan olayın ardından Laiklik Meclisi de bugün Kırbıyık hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunda Kırbıyık’ın şu ifadeleri yer aldı:
“Şort giyen öğrenciye de karışırız, başını örtmeyen öğrenciye de karışırız. Hocam diyor, zorla olmasa. Yahu mübarek, zaten anlatıyoruz ya devamlı anlatıyoruz. Okulun bakış açısını bir daha size ifade etmiş oldum. Sokakta da yapıyoruz bunu. Öğrencinin her haline karışıyoruz. Hocam benim çocuğumun psikolojisi bozuluyor. Psikolojisi bozuluyorsa çocuklarınızın kesinlikle bu okulda olmamalısınız. Çünkü burada öğretmenler müdahalecidir, karışırız. Çocuğunun çabuk psikolojisi bozulan veliler de bu okula gelmemeli.”
Ayrıca dilekçede; konuşmaya tanık olan öğrenci velisi O.G.’nin de konuk olduğu canlı yayında yaptığı açıklamalara da yer verildi. O.G. söz konusu açıklamasında; “Konuşmaları bittikten sonra bekledim onu, birebir bir daha konuşayım diye. Müdür dedi ki; ‘Ben 28 Şubat’ı yaşayan birisi olarak kesinlikle ve kesinlikle kapalı istiyorum. Elimden gelse bayan hocaları da kapatacağım, kimse açık gelmeyecek. Ben şeriatı uygulayacağım. Kapatmak istemiyorsanız ben zorla kapatacağım.’ Madem şeriatı uygulayacaksınız o zaman benim çocuğum 13 yaşına gelince okuldan alayım evlendireyim dedim, ‘Olabilir’ dedi” ifadelerini kullandı.
Laiklik Meclisi, söz konusu ifadelerin “Anayasayı ihlal, görevi kötüye kullanma, eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi suçlarını” oluşturdu belirtildi. Dilekçede anayasanın değiştirilemez 2. maddesince Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun hükmedildiği anımsatılarak, “Anayasanın 2. maddesi, değiştirilemez laiklik ilkesini ‘hukuk devleti’ düzenlemesi ile pekiştirmiştir. Böylece tüm yurttaşlar, devlet ve devleti temsil eden tüm idarelerden yönetsel eylem ve kararlarında laiklik ilkesine uygun bir hukuksal işleyiş beklemek hak ve yetkisine sahiptir. Dolayısıyla idare, yönetsel düzenlemelerinde dini kuralları değil, yalnızca Anayasa ve yasalarda belirtilen hukuki kural ve esasları temel alabilecektir” denildi. Bu kapsamda Kırbıyık’ın “anayasa ile güvence altına alınmış olan eğitim hakkının kullanımının engellemeye yönelik dinsel kuralları tehdit üslubuyla koyarak, laik kamu kurumunu kendi mezhepsel dini kuralları ile yönetmeye kalkarak açıkça suç işlediği” belirtildi.
Bunun yanı sıra Kırbıyık’ın ifadelerinin “antidemokratik ve ayrışıtırıcılık” yönünde de anayasal düzene aykırılık oluşturulduğu savunuldu. Bu gerekçelerle Laiklik Meclisi tarafından Kırbıyık’ın “eylemlerine uyan suçlardan yargılanarak cezalandırılması amacıyla soruşturma ve kovuşturma için ilgili makamdan izin alınmadan doğrudan kamu davası açılmak üzere iddianame düzenlenmesi” talep edildi.
Kaynak: Cumhuriyet
Tele1
3 günlük Milli yas ilan edilmişti: Okullarda Filistin için saygı duruşunda bulunulacak46 izlenme
İktidar memurlara cimri, imamlara bonkör24 izlenme
Muhittin Böcek etkin pişmanlıktan faydalandı... Herkes bunu soruyor: 39 günde ne değişti?21 izlenme
TÜGVA’ya bu defa kafe verdiler!123 izlenme
İBB davasında UYAP krizi! Kabul edilen iddianame ortada yok... İmamoğlu'nun avukatlarından flaş başvuru29 izlenme
Vatandaşlar çürük ürünler için yarışıyor! 'Bu kadar çok insanın ıskarta ürün istediğini 27 yıldır ilk kez görüyorum'50 izlenme
Türkiye yetmedi ‘İtibarı’ KKTC’ye götürdüler! Fuat Oktay’ın konvoyu adayı felç etti76 izlenme
Hulusi Akar, Özgür Özel'e "Silah arkadaşların sana haklarını helal etmeyerek öldüler" sözleri nedeniyle açtığı tazminat davasını kaybetti42 izlenme
Döviz arayışı Sürüyor! Şimşek ve Erkan, Erdoğan'ın Kriz Çıkarmakla Suçladığı Bankayla Görüştüler
Uçuşa kapatılan Atatürk Havalimanı Bilal Erdoğan'ın festival alanı oldu
İYİ Parti'de İzmir depremi! İl Başkanı görevden alındı, toplu istifa geldi
Sağlık Bakanı açıkladı: 18.912 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.930.554'e, can kaybı 29.696’ya yükseldi!