Orta Doğu’da tırmanan gerilim ve İran merkezli çatışmaların küresel petrol fiyatlarını yukarı çekmesi, ekonomi yönetimini harekete geçirdi. Edinilen bilgilere göre Türkiye, artan ham petrol fiyatlarının pompa fiyatlarına yansımasını engellemek amacıyla geçmiş yıllarda uygulanan "eşel mobil" mekanizmasını yeniden hayata geçirmeyi değerlendiriyor.
Bloomberg'den Fırat Kozok'un aktardığına göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı şu anda sistemin bütçe üzerindeki olası etkilerini ve vergi geliri kayıplarını hesaplıyor. Gizlilik kaydıyla konuşan kaynaklar, değerlendirme sürecinin devam ettiğini ve nihai kararın bu hafta sonuna kadar verilmesinin beklendiğini ifade etti. Bakanlık ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Küresel piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı, İran’a yönelik operasyonların ardından pazartesi günü %7 oranında değer kazanarak 80 dolar barajını aştı. Bölgedeki misilleme saldırıları ve arz güvenliğine yönelik endişeler, enerji maliyetleri üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırıyor.
Bu gece yarısından itibaren motorine 6 lira 69 kuruşluk bir zam yapılması bekleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Jeopolitik gelişmelerin tetiklediği petrol fiyat artışlarının enflasyonist etkisini sınırlamak için çalışıyoruz" ifadelerini kullanarak müdahale sinyali verdi.
Türkiye'de akaryakıtın pompa fiyatı; rafineri çıkış fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) ve dağıtım kâr marjlarının eklenmesiyle belirleniyor. Normal şartlarda petrol fiyatları arttığında bu artış doğrudan perakende fiyatlarına yansıyor.
İlk kez 2018 yılında kur şokunun etkilerini azaltmak için uygulanan ve 2022 yılında sonlandırılan eşel mobil sisteminde ise akaryakıt fiyatlarındaki artış kadar ÖTV miktarında indirime gidiliyor. Böylece artış tüketiciye yansıtılmıyor, ancak devlet vergi gelirinden feragat etmiş oluyor.
Küresel enerji piyasalarındaki dalgalanmalara karşı bir "fiyat kalkanı" olarak devreye alınan eşel mobil sistemi, Türkiye’de en son 2021 yılının sonu ile 2022’nin ilk aylarında uygulandı.
Sözcü
Ülkü Ocakları'ndan Deniz Gezmiş rolüne şimdi de TGRT'ye: Butlancı Berhan Şimşek'i ünlü yapımcı anlattı14 izlenme
Girdiği dükkânda önce Türk Bayrağını öptü, sonra hırsızlık yaptı!84 izlenme
İktidar medyası yazdı! Öcalan Ankara'da ameliyat olmuş31 izlenme
İBB'nin dev şirketi KİPTAŞ kamu bankalarını BDDK’ya şikâyet etti23 izlenme
Corona verileri açıklandı: Hasta sayısı 340.450’ye, can kaybı 9.014’e yükseldi!79 izlenme
Rizeli üretici AKP il başkanlığının önüne çay döktü: "Çay fiyatını kabul etmiyorum"51 izlenme
Stokçuluğa hapis cezası geliyor35 izlenme
“Ben ticaret erbabıyım” diyen AKP Milletvekiline dev ihale: Çuval çuval götürüyor32 izlenme