Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Perşembe günü Suriye devlet televizyonuna röportaj verdi. Esad, devlet otoritesinin aşama aşama sağlanacağını belirtti: “Bu gelişmeyle istediğimiz şeyi tamamen başarmış olmayabiliriz. Ancak yakın gelecekte bu bölgenin tamamen özgürleştirilmesini sağlayacağımızı umuyoruz.”
Suriye devlet televizyonuna konuşan Beşar Esad, “Trump içinse, ABD tarihinin en iyi başkanı” dedi.Suriye lideri, sözlerini şöyle sürdürdü: “İyi politikacı olduğu için değil, diğerlerine göre şeffaf olduğu için. İstediğini açık açık söylüyor, mesela ‘bize petrol lazım’, ‘şundan kurtulmak istiyoruz’, ‘para karşılığında hizmet sunmak istiyoruz’. ABD’nin politikası böyle. Açık konuşan düşmandan daha iyi ne olabilir?”
BBC Türkçe’nin haberine göre; Suriye ordusunun ülkenin kuzeydoğusuna geri dönüşünü “bu hedef doğrultusunda atılan ilk adım” olarak tanımlayan Esad, bu bölgelerde devlet otoritesi sağlanırken “sahadaki yeni gerçekliğe saygı duyulacağını” vurguladı.
2012’de Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundan çekilmiş ve YPG bölgeyi kontrol etmeye başlamıştı.
2019’a kadar ABD desteği alan YPG, Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı öncesinde ABD askeri bölgeden çekilince, 13 Ekim’de Şam’la anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre sınırda ABD askerinin çekildiği bölgelerin kontrolü YPG’den Suriye ordusuna geçmişti.
Türkiye, ABD ve Rusya ile ayrı ayrı vardığı mutabakatlar sonucunda operasyona son verdi.
22 Ekim’de Soçi’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesiyle varılan uzlaşmaya değinen Esad, “Anlaşmayla YPG’nin sınırdan 30 kilometre güneye çekilmesine karar verilmesinin de Şam’ın hedefine ulaşmasında yardımcı olduğunu” söyledi.
Esad, Kürtlerden ellerindeki, büyük çoğunluğu ABD’den gelen silahları Suriye ordusuna hemen teslim etmelerini istemeyeceğini, Suriye ordusunun öncelikle bu bölgelerde kontrolü sağlayacağını belirtti.
Esad, Türkiye ile Rusya’nın ortak devriyeleri için “geçici” ifadesini kullandı. “Nihai ve stratejik hedeflerle taktik yaklaşımları birbirinden ayırmalıyız” dedi.
Soçi’de varılan mutabakatın metninde, ortak devriyeler için bir süre verilmiyor. Ankara, bu süreci “ucu açık” olarak değerlendiriyor.
Türkiye ile ABD’nin 17 Ekim’de vardığı anlaşmaya göre de, operasyon bölgesi olan Resulayn ile Tel Abyad arasında Türkiye’nin kontrolünde “güvenli bölge” kurulması hedefleniyor. Esad, bu bölge için “Ankara’nın aldığı toprakları da en nihayetinde Suriye ordusu geri alacak” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin doğusundaki petrol kuyularında askerlerini tutmaya devam edeceği açıklamasına da değinen Esad, “Bu, Washington’ın aslında sömürgeci bir güç olduğunun göstergesi” dedi.
2011’de başlayan iç savaşın başından bu yana Esad’a muhalif silahlı grupları destekleyen ve Esad yönetimini ” gayrimeşru” olarak tanımlayan Ankara için ise Esad, bugüne kadar kullandığı söylemin aksine “Komşu ülke olan Türkiye’den bir düşman yaratmak istemiyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bireysel olarak “Suriye’ye düşmanlık besleyen politikalarından dolayı düşman olduğunu” söyleyen Esad, “Türkiye’nin bir düşmana dönüşmediğinden emin olmalıyız, burada Rusya ve İran gibi dostlarımıza rol düşüyor” dedi.
Rusya ile Türkiye arasında varılan mutabakatın açıklandığı 22 Ekim günü İdlib’e giderek Suriye ordusu askerleriyle poz veren Esad, röportajda “İdlib’i geri almak için yapılan büyük savaşların sona erdiğini, burada devletin kontrolünü yeniden sağlamak için başka çözümlere yönelebileceğini” söyledi.
https://tele1.com.tr/esadtrumpabdtarihinineniyibaskani97343/
Güneşte yaşanan büyük patlama sonrası ortaya çıkan kuzey ışıkları Avrupa'ya uçuş yapan Türk pilotlar tarafından kaydedildi75 izlenme
Ünlü ekonomist duyurdu: Büyük zam kasırgası geliyor!64 izlenme
TRT’nin kârı yüzde 98 azaldı!86 izlenme
Halkbank Sayıştay raporuna takıldı! Krediler bakın kimlere gitmiş!129 izlenme
Okul tuvaletine kamera koyan müdür başka okula 'öğretmen' olarak gönderildi!27 izlenme
Gaziantep Üniversitesi kimlik kartlarından TC ibaresini kaldırdı!85 izlenme
Tarikat mensuplarından Nesin Vakfı’ndaki çocuklar için skandal sözler!66 izlenme
AKP, Karabağlar’da okullarda seçim propagandası yapıyor!325 izlenme
Azra’nın katili Mustafa Murat Ayhan'ın inşaat mühendisleri odasındaki görevi şoke etti!
Bizi kıskanan Amerika'da durum bu: ABD'de yıllık enflasyon yüzde 4 aylık ise yüzde 0.1 oldu
İletişim Başkanlığı'nın 15 Temmuz afişinde büyük skandal!
Gerçeği 4 yıl sonra öğrendiler! "Fırat Sarı bizi sürekli oyaladı. Epikriz raporumuz verilmedi. Çocuğumuz 10 gün kaldı. Bir ara kalbi durdu geri döndürdük dediler. En sonunda yaşatamadık dediler"