Prof. Dr. Ercüment Ovalı, corona virüsü tedavisi için üzerinde çalıştıkları ilacın ‘Dornaz Alfa’ ilacı olduğunu ve ilacın oldukça etkili olduğunu iddia etti. Ovalı, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
BİLİM KURULU ÜYESİNDEN İLK AÇIKLAMA
Haber Global’in haberine göre Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Ovalı’nın duyurduğu ilacın şu ana kadar Türkiye’de hiç kullanılmadığını, başka ülkelerde de klinik çalışma amacıyla çok küçük hasta gruplarında kullanıldığını söyledi.
Alpay, ilaçla ilgili olarak şunları söyledi:
* Çok olağanüstü günlerden geçiyoruz. Hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor ve herkes elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyor. Bunun heyecanı ile bilimsel akış şemalarının dışına çıkarak açıklamalarla karşılaşıyoruz. Ben bunu araştırmacıların heyecanına ve hastalığın çok yayılıyor olmasına bağlıyorum.
“HEYECANLI AÇIKLAMALAR…”
Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep oluyor. Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişelerim var benim kişisel olarak. O yüzden bunları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım.
* Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok.
Azap, ilacın kullanıma girmesi ihtimaline ilişkin soruya ise, “Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor.” dedi.
Abdurrahman Dilipak: "Hani haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandı?"41 izlenme
İmamlar da isyanda: Yargıya gidecekler!44 izlenme
AKP'nin 'gururu' ÖSO militanları, işkence videosu yayımladı!271 izlenme
CHP'nin 'Narin Güran' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi29 izlenme
Diyanet ete doymuyor tasarruf tanımıyor!35 izlenme
70 milyarlık fon yandaşa28 izlenme
Malatya’da sandık başında kan aktı: İki kişi hayatını kaybetti104 izlenme
Mert Fırat'tan ünlülere uyuşturucu operasyonuna tepki: "Konuşulması gerekenlerin üstünü örtmek!"25 izlenme
Narin cinayetinde dehşete düşüren şok iddialar
Deniz Zeyrek'ten Şimşek'e tasarruf sorusu: "Ali Erbaş'a Audi A8'i bırak TOGG al diyebilecek mi?"
Seçil Erzan bir kez daha hakim karşısına çıkıyor... Muslera, Arda ve Emre fonu anlattı
Geriye gençlerin ayakkabı kulesi kalmıştı: Saraçhane'deki polis müdahalesinin görüntüleri ortaya çıktı!