Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu üyesi, Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhami Çelik corona virüsüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
FARKLI SEMPTOMLAR
Çelik, corona virüsünde yüksek ateş ve öksürüğün dışında farklı belirtilerin de olduğunu belirterek şöyle konuştu:
* Hastalık ishal ile seyredebiliyor. Geçenlerde bir yazı vardı. ‘Akut karın’ dediğimiz, bağırsaktaki tıkanıklıkla seyreden bir tablo açıklanmıştı.
* Kalp tutumundan bahsediliyor. Kalbin atımını bozduğu yönünde bir şey var. Genel semptomlar belli. Öksürük, ateş ve nefes darlığı belirtileridir.
* Ben hastalarımda sırt ağrısı olarak çok gördüm. Biraz da buna dikkat etmemiz lazım. Aşırı kas, eklem ve sırt ağrıları bazı hastalarımızda ayak tabanı ağrısıyla gelenler var.
İMMÜN PLAZMA TEDAVİSİ
Çelik, immün plazma tedavisine ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
* Uygulanan immün plazma tedavisi sonuç veriyor diye düşünüyorum. Şu an verdiğimiz bir hasta var. Hastanın durumu daha iyi. Daha iyi oksijen alıyor. Hastamız yüz üstü yatıyor. Bunun faydalı olacağı kanısındayız.
* Çünkü bu pasif bağışıklama yöntemi. Virüsü bulacak ve verdiğiniz antikorlarla birleşip onları yok edecekler. Zaten iyileşen hastalarda da gördüğümüz budur.
* Bu da virüs ile savaşması demektir. Antikorla birleşimi bunu yok eder. Bu hastalıkta en ümitvar olan şu an immün plazma gözükmektedir.
KİTLE BAĞIŞIKLIĞI SÜRECİ
Virüsün bitirilmesiyle ilgili çalışmaların yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Çelik şunları söyledi:
* Virüsün bitmesi için çok iyi bir ilaç geliştireceksiniz ya da ‘kitle bağışıklığı’ dediğimiz şeyin gelişmesi gerekiyor. Toplumun yüzde 70’i bunu geçirirse, buna karşı bağışıklık meydana gelir.
* Virüs mutasyona uğrayacak mı? Bilemiyoruz. Toplamda 3 farklı virüsün olduğu iddia ediliyor. Toplumun bağışıklığının geçmesi tam ne zaman olacak bilemediğimiz için bir şey demek zor.
* Öngörüler var ve benim ümidim inşallah bu Haziran’ı geçmez diye düşünüyorum. 2022’yi bile görebileceğini iddia eden makaleler söz konusudur. Ancak bu kadar devam etmez.
İZOLASYON DURUMU
Ülkede izolasyonun iyi uygulandığını kaydeden Prof. Dr. İlhami Çelik sözlerini şöyle bitirdi:
* İnsanlar da bireysel ve özgür hareket etme hakkına sahipler. Dolayısıyla herhangi bir vatandaşın yaptığı, herhangi bir olumsuz durum salgının seyrini değiştirebilecek bir özelliğe sahiptir. Tek kişiden bahsetmiyoruz. Sokaklarda gezenler.
* Gençlerin virüsü taşıma potansiyeli çok yüksek. ‘Hastalığı çok rahat bir şekilde yayabilir’ demiştik. Vatandaşımızın takınacağı tavır ne ise virüsün seyrini o belirleyecek. Aldığınız yasaklar tabii ki önemli. Sokağa çıkmayı kısıtlıyorsunuz, iş yerlerini ve okulları kapatıyorsunuz.
* ‘Mümkünse hastaneye gelmeyin’ diyoruz; ama bunun dışında kalabalık ortamlara girip girmediğiniz, kapalı alanlara kaç kişi kaldığınız bunlar çok önem arz ediyor. (DHA)
İ.E.'nin intiharına sebep olan uzman çavuş Musa Orhan'a tutuklama kararı!128 izlenme
Beklenen oldu! İsrail ateşkesi sabote etti, İran Hürmüz Boğazı'nı tekrar kapattı26 izlenme
Karadeniz'de çıkan gazın şimdiden kime verildiği ortaya çıktı!55 izlenme
Star yazarı ifşa etti: “FETÖ’nün yerini METÖ dolduruyor”487 izlenme
Mansur Yavaş: 30 milyar lira birilerinin cebine gitti110 izlenme
Merkez Bankası’nın KKM payına sınırlama kararı ne anlama geliyor?51 izlenme
Erdoğan'a İstanbul Üniversitesi’nde protesto!51 izlenme
İBB'ye yönelik ikinci dalga operasyonda tutuklanan Ramazan Gülten: "Savcı büyük bir aldatmacaya kurban gitmiş"34 izlenme
Bilal Erdoğan’dan al haberi' 'Seçimin hep birinci turda biteceğini sanmayalım!'
Vatandaşın gözünü boyama tasarısı Meclis’te: İkinci maaş kalkıyor huzur hakkı geliyor
Gerekli öğrenci sayısı tamamlanmasına rağmen köy okulları kapatıldı
İçişleri Bakanlığı Kızılay'ı mercek altına aldı