Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında son dönemde artan gerilim uluslararası basın kuruluşları tarafından da takip ediliyor.
Bloomberg, “Türkiye'nin En Büyük Kenti, Erdoğan'la Soğuk Savaşın Kurbanı” başlıklı haberde İstanbul'un bağımsızlığının ve mali kaynaklarının hükümet ve İBB arasındaki çatışmada sıkışıp kaldığını yazdı. Hükümetler ve yerel yönetimler arasındaki siyasi mücadelenin dünyanın başka yerlerinde de zaman zaman yaşandığı kaydedilen haberde, Türkiye'deki otoriterleşme ve ekonomik kriz ortamında İstanbul'daki siyasi çekişmenin özellikle ses getirdiği belirtildi.
Gerilimin CHP'nin 2019 seçimlerinde İstanbul ve Ankara'da büyükşehir belediyelerini almasından sonra daha da büyüdüğüne dikkat çeken Bloomberg, artan gerilimle ilgili uzmanların ve yetkililerin yorumlarını da paylaştı.
“SORUN YARATIP SİYASİ AMAÇLARI İÇİN KULLANIYORLAR”
Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi Direktörü Murat Güvenç, “Merkezi hükümet ve muhalefete bağlı yerel belediyeler arasında bir soğuk savaş var” dedi. Güvenç, hükümetin adımlarıyla ilgili olarak “Sorun yaratıp bunları siyasi amaçları için kullanıyorlar” diye konuştu.
Özellikle İstanbul'un kaybının AKP için büyük bir darbe olduğu belirtilen haberde, bir dönem İstanbul Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhalefet tarafından yönetilen belediyelerin mali kaynakları üzerinde baskıyı artırarak muhalefeti engelleme amacını ortaya koyduğu ifade edildi.
“BİRÇOK PROJEYİ ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR”
İBB sözcüsü Murat Ongun, hükümetin metro hattının genişletilmesinden eskiyen otobüslerin yenilenmesine ve yeni taksi ruhsatları verilmesine kadar birçok projeyi engellemeye çalıştığını belirtti. İmamoğlu'nun göreve geldiği 2019'dan bu yana hiçbir devlet bankasından kredi alınmadığını kaydeden Ongun, “Tüm bunların amacı insanların bizim kenti yönetemediğimizi söylemesini sağlamak” dedi. Bloomberg, hükümetin İBB'ye yönelik dış finansmanı onaylamakta çok yavaş davrandığına da dikkat çekti.
Haberde, Türkiye’de belediye başkanlığı görevinin 1980'lerde hızlı kentleşmeyle beraber giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çekilirken Mekanda Adalet grubu direktörü Yaşar Adnan Adanalı, Erdoğan'ın son dönemde yerel yönetimler üzerindeki devlet kontrolünü artırdığını belirterek “Güçlü yerel yönetimler, özellikle diğer partiler tarafından yönetilenler, hükümetin istediği bir şey değil” ifadelerini kullandı.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politika Merkezi Direktörü Fuat Keyman da, giderek artan merkezileşmenin belediye başkanlarının karar alma kapasitesini düşürdüğünü ifade etti.
Ece Üner'den 'yenidoğan çetesi'ne sert tepki: "Hepsinin fişini çekelim gitsin"52 izlenme
MASAK raporu: Süleymancılar soruşturmasında 66 milyar liralık para trafiği30 izlenme
PTT hakkında flaş iddia: Paralar ve altınlar kayıp!61 izlenme
Maaşlar eridi, buhar oldu!64 izlenme
1 Trilyon zarar açıklayan Merkez, 14 yöneticisine 81 milyon maaş ödemiş73 izlenme
Türkiye'de, tarımda içler acısı durum: Gıdaya erişim zorlaşıyor49 izlenme
ABD İran’a saldırdı, petrol fiyatları uçtu22 izlenme
Erdoğan'ın 'kadın üniversitelerine' karşı imza kampanyası başlatıldı73 izlenme
Akşener’den sert sözler! ‘Son derece terbiyesiz, son derece dangalakça’
Çifte maaşlı bürokratları büyük ceza bekliyor!
Cem Uzan konuştu: Soteledikleri paraların nerede olduğunu da biliyorum
CHP'nin imza kampanyasında duygu dolu anlar! İmamoğlu'nun fotoğrafını öpen kadın: "Bu benim oğlum, inşallah oğlum geleceksin"