İşverenlerin, depremden etkilenen çalışanlarına yardım için sağladıkları menfaatler üzerinden vergi ve prim kesintisi yapılmayacak. Depremde kullanılamaz duruma gelen taşıtlara ilişkin vergi ve katkı payları ile varsa bu alacaklara ilişkin feri alacakları terkin edilecek.
TBMM Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 12 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.
Teklife eklenen maddelere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin oluşturduğu etkiler dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri birer ay uzatılacak. Mücbir sebep hali ilan edilen illerdeki dairelere borçlu olanlar, mücbir sebebin sona erdiği tarihi izleyen ayın sonuna kadar başvuracak ve ödemelerini bu süreyi takip eden aydan başlamak üzere belirtilen süre ve şekilde yapacak.
Depremden kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babası etkilenen hizmet erbabına, işverenler tarafından 6 Şubat31 Temmuz 2023 tarihlerinde mevcut ücret, prim, ikramiye gibi ödemelerine ilave olarak yapılan ayni yardımlar ile 50 bin lirayı geçmeyen nakdi yardımlar prime esas kazanca dahil edilmeyecek. Bu yardımlar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacak.
TEK SEFERLİK EK VERGİ ALINACAK
Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle, kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile indirimli kurumlar vergisine tabi matrahları üzerinden, dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin yüzde 10 oranında; kurumlar vergisi istisnaları ile yurt dışından elde edilen ve en az yüzde 15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise yüzde 5 oranında tek seferlik ek vergi alınacak.
Depremden etkilenen 11 il ile Sivas'ın Gürün ilçesindeki kurumlar vergisi mükellefleri kapsam dışında tutulacak.
Hesaplanacak ve bu verginin ilk taksiti kurumlar vergisinin ödeme süresi içinde, ikinci taksiti bu süreyi takip eden dördüncü ayda ödenecek.
Yeniçağ
AKP'li yetkili: Birçok kişi 'bu bizim için son seçim olabilir' düşüncesinde44 izlenme
Hataylı avukat skandalı ortaya koydu: Enkazları ihale ile alıp yağmalıyorlar48 izlenme
Yapılmayan olimpiyata 36 milyon TL harcama!147 izlenme
MHP'li vekilden AKP'ye yıllar sonra gelen muhalefet!24 izlenme
Askıda Fatura sistemine siber saldırı!118 izlenme
Çanakkale Zaferi temsili İsviçre’yi karıştırdı!207 izlenme
İşte Altındağ'da Emirhan Yalçın'ın katil zanlısı Yahya Abdo'nun ifadesi! "Parkta aniden..."130 izlenme
İyi bayramlar Türkiyem: Akaryakıta zam geldi!44 izlenme
Güneydoğu’yu kan gölüne çevirmişlerdi: 58 Hizbullah tetikçisi tahliye edildi
Sedat Peker'den Ağar'a fotoğraflı yanıt! "Beni Tolga Ağar'la tanıştıran Mustafa Karlıdağ, Adıbelli cinayeti için mafyayla görüşmeler yaptı"
Madam Martha Koyu artık halkın değil!
Narin'in annesinin cezaevindeki son hali ortaya çıktı