Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, "Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir" sözleriyle, toplum içinde kadınlara verdiği değeri her fırsatta dile getirdi. Öyle ki birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara ‘seçme ve seçilme hakkı’ verilmesini sağladı.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ AVRUPA’YA ÖRNEK OLDU
5 Aralık 1934'te ”Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı” veren yasanın kabul edilmesiyle ülkemizde her yıl bu gün, ”Kadın Hakları Günü” olarak kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen inkılap, kadınların toplumda söz sahibi olmasına ve toplumunda ileriye yönelik adımlar atmasına katkı sağladı.
1930 yılından itibaren önce belediye seçimlerine katılma, daha sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.
5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi.
Kadınlar seçme/seçilme hakkına Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960, İsviçre'de 1971, Çin'de 1971, Kuveyt'te 2005 ve Suudi Arabistan'da 2015 yılında kavuştular.

TÜRKİYE, 1 YIL SONRA KADIN MİLLETVEKİLİ SAYISIYLA DÜNYADA İKİNCİ SIRADAYDI
Kadınların seçmeseçilme hakkını elde ettikten hemen sonra 1935 yılında gerçekleşen ilk seçimlerde meclisteki 395 vekilin 18’i kadındı. Bu da yüzde 4,6’lık bir oranla dünyada ikinci sıraya karşılık geliyordu.
İlk kadın milletvekilleri arasında Hatice Özgener, Ferruh Güpgüp, Şekibe İnsel, Sabiha Gökçül, Mihri Pektaş, Nakiye Elgün gibi isimler öne çıktı. Sonraki yıllarda ise, Halide Edip Adıvar gibi milletvekilleri de Meclis kürsüsünde siyaset yapmaya devam etti.
Yeniçağ
"Okur yazısı" kılıfıyla Atatürk'e hakaret!80 izlenme
Fatih Karahan Merkez Bankası Başkanı oldu42 izlenme
7 yaşındaki çocuğun yürek burkan sonu! Baba odanın kapısını açtığında hayatının en acı verici görüntüsünü gördü.28 izlenme
HSK kararnamesi: Dilan Polat soruşturmasını yürüten savcı İstanbul'dan Erzurum'a gönderildi! Polisler de tasfiye edildi32 izlenme
Tamer Karadağlı, Şahan Gökbakar'ın diline düştü: “Ben bir AKtörüm”20 izlenme
Kalp ağrısı nedir? Kalp ağrısı belirtileri nelerdir?40 izlenme
İşte Kılıçdaroğlu'nun önüne gelen anket: Cumhur İttifakı erimeye devam ediyor!55 izlenme
Tunç Soyer ilk kez hakim karşısına çıktı: Kooperatif davasında yargılama başladı19 izlenme