Eskişehir’de AKP’ye yakın iş insanı Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Eti Bakır A.Ş.’nin hayata geçirmek istediği altın madeni projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verildi.
Bakanlık, Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerini kapsayan “AlpagutAtalan AltınGümüş Madeni Ocağı ve Cevher Zenginleştirme Tesisi” için hazırlanan tanıtım dosyasını inceleyerek, 26 Ağustos’ta ÇED raporunu kamuoyuna açıklamıştı.
Karar kapsamında 509,67 hektarlık alanın 361,71 hektarında madencilik faaliyetleri yürütülecek. Bu alanın büyüklüğünün yaklaşık 509 futbol sahasına denk geldiği belirtiliyor. Ayrıca projede 112 hektarlık bir yığın liçi sahası kurulacak ve çıkarılan cevher, siyanürle yıkandıktan sonra solüsyon havuzlarına gönderilecek.
Şirketin bu proje kapsamında 4 milyar 500 milyon TL harcayacağı belirtildi. ÇED alanında bulunan 105 bin 914 ağaçtan 57 bin 534’ü kesilecek.
Tarım arazileri ve su kaynaklarının zarar göreceği gerekçesiyle projeye tepkiler devam ederken, şirket halkı ikna etmek amacıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının yer aldığı ve “Altın Madenciliği Milli Mücadeledir” başlıklı broşürler bastırmıştı.

Eskişehir halkının itirazları üzerine ilk yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında madenin ÇED dosyası iptal edilmiş, eksiklerin giderilmesi için şirkete iade edilmişti. Şirket ise iki ay içinde raporu yenileyerek tekrar başvuruda bulunmuştu.
Paramız pul olunca ucuz tatilin adresi olduk: Antalya’ya sadece bir günde 100 bin turist geldi45 izlenme
Toprağını suyunu savunan Esra'ya 'kelepçe' yürekleri dağladı11 izlenme
Seçil Erzan'ın mesajlarında Fatih Terim detayı: "Yaranmak için değil, onun parası"28 izlenme
Kayıtlı işsiz sayısında düşündüren artış!41 izlenme
Konya'da Suriyeliler Türk işçilere saldırdı, vatandaşlar Suriyelilerin çadırlarını ateşe verdi!33 izlenme
12 gün oldu, Tunceli yanıyor!43 izlenme
Narin Güran cinayetinin seyrini değiştirecek ses kayıtları dava dosyasına girdi!71 izlenme
Alevi katliamına onay veren isim müfredata girdi!1084 izlenme