CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 2020 yılı ekonomik verilerini değerlendirdi. Bütçe verilerinin hiç iç açıcı olmadığını ifade eden Karabat, hükümetin ise suni gündem maddeleri ile bu gerçekleri gözden uzak tutmaya çalıştığını belirtti.
Bütçenin geçen yıl 172,7 milyar lira açık verdiğini anımsatan Karabat, bunun rekor bir düzey olduğuna dikkat çekti. Karabat, bir önceki yılın bütçe açığının 124,7 milyar lira olduğunu vurguladı.
Karabat, faize giden paranın da ilk kez 100 milyar sınırını aşarak 2020 yılında 133,9 milyar liraya ulaştığını dile getirdi.
"HER 4 LİRALIK VERGİNİN 1 LİRASINI ÖTV'DEN KARŞILADIK"
Her yıl açıklanan vergi rekortmenleri listesinin bu yıl açıklanmadığını belirten CHP’li Karabat, şunları söyledi:
"Bu yıl toplanan her 4 liralık verginin 1 lirasını ÖTV’den karşıladık. Ve bu rakam 207.3 milyar lira. Bu rakamın içinde ise motorlu taşıtlar vergisi (MTV) 46.6 milyar lira. 2020 bütçesinde öngörülen 18.9 milyar liranın tam 3 katı bu rakam. Ve şunu biliyoruz ki yaz aylarında faizin düşürülmesiyle birlikte otomotiv satışları arttı. Daha önce ithalatın azaltılacağı iddia edilmişti ama olmadı, araç satışları arttı ve rekor vergi toplandı. Asgari ücretlilerin de içinde bulunduğu çalışan kesimlerden alınan vergilerin ise 88.3 milyar lira civarında olduğunu biliyoruz. Bütün bunlar gösteriyor ki gerçek vergi rekortmeni halk, gerçek vergi rekortmenleri çalışan kesimler ve asgari ücretliler."
"BORÇ KRİZİ KAPIDA"
2021 yılının en önemli bir diğer gündeminin de borç krizi olacağını söyleyen Özgür Karabat, “Kriz kapıda" dedi. Karabat, şunları ifade etti:
"Pandemide dünya ekonomileri önemli bir daralma yaşadı. Bunun etkilerinin 2021 yılında da devam etmesi bekleniyor. Ancak AKP hükümeti büyük bedeller pahasına suni bir büyüme politikası tutturdu. Ne pahasına olursa olsun büyüyeceğiz, denilerek, piyasaya borç para pompalandı ve 2021 yılı düşünülmedi. Günün sonunda Türkiye, pandemi döneminde faizleri artıran tek ülke oldu. Borca batırılmış piyasa şimdi ‘tefeci’ faiziyle borçlarını yapılandırmak durumunda kalacak.”
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/chplikarabattanvergirekortmeniaciklamasih61360.html
Erk Acarer Sedat Peker'le AKP'li Metin Külünk'ün konuştuğu telefonun kime ait olduğunu açıkladı171 izlenme
Başkanlar gitti milyonluk araçları kullanan yok!414 izlenme
Memleketin her yerini inşaat yapanlar bir Atatürk büstünü yapamadılar!94 izlenme
Tarihi seçim sonrası kritik anket! CHP ve AKP'nin oylarında son durum ne?26 izlenme
İBB 23 Nisan’da İmamoğlu’nun koltuğuna oturan Ali Selim’in talimatını yerine getirdi24 izlenme
Mustafa Balbay’dan gündemi sallayacak Sedat Peker iddiası!45 izlenme
Son dakika! Levent Göktaş, Necip Hablemitoğlu cinayet zanlısı olarak Bulgaristan'da yakalandı28 izlenme
İşsizin 13 milyarını SGK'ya aktarma paketi!68 izlenme
İmamoğlu'nu hedef alan Esenler Belediye Başkanı İBB'den 1.3 milyar TL ihale almış!
Ortalığı karıştıracak bomba iddia! "AKP'li yönetici çocuklara tecavüz ederken basıldı"
Krizin acı fotoğrafı: Borcunu ödemek için böbreğini satılığa çıkardı
“Nasıl Profesör Olmuş! İnanılmaz”