Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta örgütün feshedilmesine yönelik açıklamasının ardından yaklaşık üç ay sonra PKK silah bıraktığını açıkladı.
İktidar ve DEM Parti arasında yürütülen, adı konmayan süreci başından beri yakın bir şekilde takip eden CHP’nin kurmayları, terör örgütünün açıklamasındaki 1924 Anayasası ve Lozan vurgularına dikkati çekti. Parti kurmayları “Bildiride üniter devlet yapısına, millet tanımlamasına gönderme yapan notlar var. Bu nedenle Lozan ve merkezi yönetimin oluşturulduğu 1924 Anayasısı hedef alınıyor. Lozan Antlaşması, Cumhuriyetin tapusudur. Tartışmaya açılamaz. Bizim Lozan’ın tartışmaya açılmasına ya da anayasada değiştirilmesine, yeni bir vatandaşlık tanımı yapılmasına destek verme gibi bir tutumumuz olamaz” açıklamasında bulundu.
“ABD DİZAYN EDİYOR”
İktidarın Kürt sorununda güven vermeyen bir tavrı olduğunu vurgulayan CHP’li isimler “Kürt sorununa sadece güvenlik politikalarından bakılamaz. Bir demokratikleşme sorunu var. Bir yandan tasfiye edilen bir muhalefet var. Ama iktidar bunların hiçbirini düşünmüyor. Sadece Erdoğan’ın koltuğunu koruduğu ve bunun için bir takım pazarlıklar yapıldığı bir sürece destek veremeyiz” dedi. Son dönemde Ukrayna ve Rusya’nın barış süreci için yaşanan gelişmelere de değinen kurmaylar “Bu açıklamayı yaşananlardan bağımsız göremeyiz. ABD, yukarımızda Rusya ve Ukrayna hattında barış için çağrı yapıyor. Bir yandan da yeni bir Suriye dizayn ediliyor. Yani yeni bir Ortadoğu politikası oluşturuluyor. Buna da dikkatli yaklaşmak lazım” ifadelerini kullandı.
CHP NE YAPACAK?
“CHP bundan sonra ne yapacak?” sorusunu da yanıtlayan CHP kurmayları şunları ifade etti:
“Sürecin başından beri söylediğimiz belirsizlikler ortadan kalkmalı. Yanıt aradığımız sorulara karşılığı verilmeli. İktidar samimiyetini göstermeli. Meclis’e bu konuda geleceği söylenen infaz düzenlemesinin çerçevesi netleştirilmeli. Biz silahların bırakılmasını istiyoruz. Egemen güçlerin dizayn ettiği bir Ortadoğu istemiyoruz. Kürt vatandaşların sorununun sadece güvenlik açısından ele alınmaması gerektiğini; kayyum politikaları ve demokratik engellemelerin olmaması gerektiğini savunuyoruz. Bu nedenle süreci dikkatle izleyeceğiz. Lozan’ı, üniter devleti, vatandaşlık tanımını hedef alan bir pazarlığın parçası olmayacağız.”
Nefes
Bozkurt'taki sel felaketinde yeni gelişme! Barajların regulatör kapaklarının açıldığı belgesiyle ortaya çıktı!110 izlenme
Konu Ekrem İmamoğlu: İki kişi tehditten tutuklandı ama sandığınız gibi değil22 izlenme
İznik'te yarım asırlık ağaçlar, 'polen yayıyor' bahanesiyle belediye ekiplerince kesildi!98 izlenme
CHP Özkoç, Kılıçdaroğlu'nun masasında son seçim anketini paylaştı: CHP Türkiye'de birinci parti.41 izlenme
Övünülen yolların son hali: Sel suları Hilvan - Bozova yolu Ördek Köyü noktasında ana yolu yuttu!74 izlenme
Bir gün önce 'Terör örgütleriyle masaya oturacak kadar alçalmadık' diyen RTE, 2012'de Oslo'daki MİT-Pkk görüşmesine 'Talimatı ben verdim' demişti !222 izlenme
AKP’li milletvekilleri Meclis'e sundu: En düşük emekli maaşına 1969 TL eklenecek42 izlenme
MEB’den Atatürk etkinliğine engel: "Gerici vakıflar olunca yönergeler esniyor"22 izlenme
Fransa’daki olaylar büyüyor: Bir ülkede daha halk sokağa döküldü yüzlerce gözaltı var
Özgür Özel'den Erdoğan'a 'Ara seçim' tepkisi: "Hadsizliktir"
Seçil Erzan'ın Denizbank yöneticileri ile ilgili iddialarına takipsizlik kararı
CHP'li başkandan 15 Temmuz mesajı! Belediyeye bu pankartı astı!